Cronică: Educație muzicală Dalcroze pentru copii

Educația muzicală prin metodele Dalcroze și Orff se practică cu succes de câteva generații deja în Europa însă în România ea este încă la început. De aceea, în momentul în care am aflat că Asociația Dalcroze România organizează astfel de întâlniri ne-am grăbit să mergem pentru a vă povesti mai multe.Educatie muzicala Dalcroze Orff

La nivel teoretic, aflăm de pe pagina de Facebook a Asociației că educația muzicală de tip Dalcroze și Orff se bazează pe o pedagogie muzicală interactivă şi creativă, care dezvoltă simțul muzical şi stimulează toate tipurile de inteligență: kinestezică, logico-matematică, spațială, lingvistică, inter-personală și intra-personală, în același timp dezvoltând și sensibilitatea, facultatea de a exprima în mod liber sentimente şi emoții, creativitatea şi rafinarea motricității.

Metoda Dalcroze are meritul de a forma iubitori de muzică de calitate în timp ce metoda Orff combină cântul, recitarea, dansul şi interpretarea la instrumente muzicale în procesul învăţării.

Educatie muzicala Dalcroze Orff 2 Collage
Ritm, mimă, dans, cântec

Acestea au fost experimentate în mod practic de noi, sâmbătă dimineața. Ne-am prezentat la sediul ArCuB unde ne așteptau cele două gazde, Ana și Mihaela. Cei 7 copii de 4-7 ani care au participat nu au avut nevoie de prezența părinților, Mihaela Teodorescu (cu o voce foarte caldă și blândă) vorbind direct cu ei.

S-au prezentat fiecare după care au început exercițiile muzicale, de la simple la complexe („complex” este puțin forțat, având în vedere că totul era de fapt o frumoasă joacă ): au aplaudat imprimând un ritm, apoi au adăugat vocea și pianul, apoi au introdus dansul, mima și la final – pam pam! – instrumentele muzicale. Cântecul de la care s-a pornit a fost Sur le pont d’Avignon cu o linie melodică simplă, cunoscută majorității copiilor, pe care se putea improviza ușor.

Educatie muzicala Dalcroze Orff 1 Collage
Alegerea instrumentelor si pregatirea pentru momentul final

Dacă până la adăugarea instrumentelor muzicale totul ar fi putut fi realizat la grădiniță (cu mențiunea că aici toate au fost armonizate spre realizarea unui scop unic, comun), „cântatul” la instrumentele muzicale din final a făcut diferența.

Copiii și-au ales câte un instrument iar Mihaela și Ana au trecut pe la fiecare și i-au învățat cum să țină linia melodică a cântecului pentru ca mai apoi să cânte toate instrumentele la un loc; unii ar fi putut spune că a fost hărmălaie, eu însă am identificat linia melodică, multe instrumente muzicale și, mai ales, am văzut satisfacția de pe chipurile copiilor. Iar asta mi-a indicat că a fost un program reușit.

Educatie muzicala Dalcroze Orff 2
Mimă animale pe muzică

Am vorbit mai sus de ritm și de linie melodică însă e important de spus că aceste cuvinte nu au fost pronunțate deloc de cele două animatoare: conform metodei Orff, am aflat ulterior, copiii învață ritmul în joacă, fără a știi de fapt că învață ce este acela ritm; și la fel cu multe alte concepte teoretice.

A fost un program care ne-a plăcut (maaai ales momentul cu instrumentele muzicale) și pe care îl recomandăm copiilor de până în 7 ani cu mențiunea că, pentru a fi eficiente, ar fi nevoie de mai multe ore, de un modul, astfel încât dacă în luna iulie stați prin București, ar merita să mergeți.

Așa am simțit eu și copilul meu și așa am aflat că au și fost gândite inițial însă din cauză că lumea pleacă în această perioadă din oraș, s-a renunțat la ideea unui modul. Totuși, exercițiile nu se vor repeta deci va avea sens să reveniți cât de des! Oricum, echipa își propune să facă aceste cursuri în mod continuu, nu doar o lună pe an, iar acum lucrează de zor la acest aspect.

DSCF4451

Întâlnirile au loc în fiecare sâmbătă a lunii iulie, se adresează copiilor de 0-1 an, 2-4 ani, 5-7 ani, la primele două grupe de vârstă fiind necesară prezența și implicarea părintelui. E necesară și înscrierea dar mai multe detalii aflați de pe pagina de Facebook amintită mai sus. Nouă ne-a plăcut și ne-am mai duce!

Atmosferă generală: 5

Interactivitate: 5

Accesibilitate: 5

Preț: 5

Locație: 5

2 comentarii

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.