Cronică: Maker Exploratorium la Eematico

Ideea educației experiențiale surprinsă printr-un slogan percutant: Imagine – Make – Connect – Education și un marketing online de bun simț au stârnit interesul pentru activitățile Eematico pe care ne-am hotărât se le frecventăm începând cu Maker Exploratorium – pe românește un atelier (special) de bricolaj destinat copiilor de 4- 6 și 7-14 ani.

eematico exploratorium 1 Collage

Activitățile au loc într-un spațiu nonconformist – când vine vorba de activități pentru copii – anume în centrul Nod. Makerspace, spațiu pe care câteva birouri de arhitectură le împart împreună cu cei de la eematico. De la început deci copiii merg să se joace într-un spațiu în care alții lucrează astfel imprimându-se probabil ideea că joaca e o treabă serioasă, așa cum spun membrii echipei. Eematico își propune printre altele educația prin construire (bricolare) și conștientizarea etapelor de creație a oricărui obiect, de la jucărie la casă sau mașină: cunoașterea subiectului – realizarea unei schițe – realizarea proiectului.

Subiectul întâlnirii noastre au fost animalele (Fauna Eematico s-a numit și a propus bricolarea de animăluțe) iar atelierul a început cu o mică introducere a fiecărui copil și apoi o discuție de cunoaștere a animalelor: ce fel de animale există, unde trăiesc, oamenii care s-au ocupat de studiul lor etc. Această abordare, având la bază o prezentare powerpoint, a avut puncte tari în faptul că întrebările și informațiile transmise erau legate de experiența copiilor (Numele Antipa vă spune ceva? Ați fost la muzeul Antipa? Ce ați văzut acolo? Etc.) și extrase din aceasta (ex: Știți vreun animal carnivor?).

eematico exploratorium 2 Collage

Partea de discuție – cum e și normal mai ales pentru grupa de vârstă de 4-6 ani la care am participat noi – a fost destul de scurtă în comparație cu cele de bricolat care au plăcut cel mai mult participanților. Copiii au folosit diverse materiale (paie, lemn, polistiren, plastic, vată etc.) pentru a-și construi animalul dorit de ei dar au folosit sub supraveghere și un pistol de lipit cu lipici (glue gun), după ce s-au echipat cu mănuși de protecție.

La această activitate părinții nu aveau acces în spațiul copiilor decât în momentele cheie ale activității, identice cu cele amintite la început: discuție – realizare a schiței – construcție.

În acest timp, părinții care decideau să rămână la recepție și să nu profite de o oră și jumătate libere pentru a face alte lucruri, stăteau cu unul dintre membrii echipei și povesteau despre educație în general și despre educația experiențială în special.

Astfel am aflat că pentru cei de la eematico legătura cu părinții, comunicarea cu ei și impresia acestora este foarte importantă, că părerile lor legate de atelier sunt discutate ulterior în cadrul ședințelor lor. Aceasta este o steluță în plus pentru ei, mai ales pentru că este una dintre puținele organizații pentru care acest lucru contează în mod declarat și asumat.

Ne-a plăcut:

– faptul că am construit!, a spus entuziast băiatul meu. Eu continui adăugând că mi-a plăcut că bricolajul nu a fost o simplă joacă ci un prilej pentru echipă de a transmite copiilor informații științifice (iar acest lucru am înțeles că se încearcă la fiecare atelier). De reținut și că, deși atelierul a durat o oră jumate, copiii nu s-au plictisit!

– de cei doi formatori care s-au ocupat de copii ( au fost 4 iar de cel mai mic dintre ei un educator s-a ocupat în mod particular). De formație psihologi, Andreea și Luiza au știut să pună întrebări: nu închise și fără să încerce să inducă un răspuns; au știut să puncteze lucruri bune pe care copiii le făceau fără legătură – aparentă – cu tema atelierului: Îți mulțumesc că ai pus singur la loc materialele de care nu ai mai avut nevoie. Au știut să provoace copiii să gândească și să rezolve mici probleme: Am aceste două bucăți de material; oare cum să le combin pentru a obține un câine din ele, mă poate ajuta cineva? 

eematico exploratorium 3 Collage

Ne-ar plăcea:

– să se revină din timp în timp la temele care au avut cel mai mare succes, deși echipa nu își dorește un program fix, repetitiv.

Pe lângă acest atelier la care copilul participă singur există și Makers Duo – un atelier la care copilul și părintele sunt deopotrivă implicați, Maker Germanicum – Derdiedas (atelier de germană prin joc) și taberele pentru copiii de 4 – 12 ani. De testat!

În final iată notele noastre, cea mai mare fiind 5:

Atmosferă generală: 5

Interactivitate: 5

Accesibilitate: 5

Locație: 4 (deși locul este bine utilat, potrivit activităților și cool – din păcate nu găsesc un cuvânt mai potrivit în limba română- el este totuși departe de centrul orașului și destul de greu de găsit la prima vizită)

Preț: 3 (totuși, la prima vizită beneficiați de o reducere, atât la Makers Duo cât și la Maker Exploratorium și Germanicum iar obiectele bricolate de copii se iau acasă)

5 comentarii

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.