Carte pentru părinți: Părinți liniștiți, frați fericiți – L. Markham

 

Oricât de rezervat ai fi în fața avalanșei de cărți de parenting de pe piață, dacă ai mai mult de un copil acasă, acest titlu îți va trezi interesul. Dincolo de strategia de marketing, vei descoperi sfaturi utile, exemple elocvente și lucruri care îți vor da de gândit, care vor necesita timp pentru a fi înțelese și aplicate. Și nu, nu vei găsi soluții miraculoase cu efect instant, nici rețete stricte sau abordări radicale.

Laura Markham este adepta parenting-ului linștit, în care întreaga familie crește și se dezvoltă în armonie și înțelegere, pentru că menține puternică legătura vitală dintre părinți și copii. Afecțiunea, empatia, calmul sunt instrumente de bază ale comunicării, pe care copiii învață să le folosească de la părinții lor. Treptat, ei vor învăța să își regleze emoțiile și să își dorească să asculte îndrumările primite, în absența oricăror pedepse sau amenințări.

Totul sună minunat, aproape idilic așă că extrem de greu de realizat! Ei bine, partea bună este că aceste lucruri nu sunt imposibil de atins; ba mai mult, există strategii, tehnici care, prin antrenament, în timp, pot conduce la instalarea atmosferei liniștite și la relații armonioase între toți membrii familiei. Copiii învață de la părinți cum să își gestioneze emoțiile, cum să reacționeze în diferite situații, cum să interacționeze între ei sau în societate, așă că de adulți depinde să le ofere modelele optime. Despre modalitățile prin care adulții pot îmbunătăți felul în care reacționează sau interacționează, Laura Markham a scris și în Părinți liniștiți, copii fericiți, despre care puteți citi aici.

Indiferent de motivul sau de cartea pe care alegeți să o citiți, conceptele esențiale dezvoltate sunt reglarea emoțiilor (de către adulți și apoi de către copii), conexiunea reală părinte – copil (prin empatie, joc, timp special petrecut împreună etc.) și îndrumarea (care înlocuiește controlul, disciplina strictă). Prin prisma lor sunt abordate și discutate toate temele sensibile ale relațiilor între frați: rivalitatea, agresivitatea, împărțitul,cearta, competiția etc. Dincolo de aspectele teoretice, pentru fiecare problemă sunt oferite exemple, explicații, sfaturi și modele de aplicat. Toate acestea au rolul de a-i ajuta pe părinți să înțeleagă adevărata natură a problemei și să găsească ei înșiși soluția potrivită la momentul potrivit.

Mi s-au părut deopotrivă interesante și utile recomandările legate de Instrumente de negociere de bază pe care trebuie să le învețe copiii, Strategii pentru ca frații să facă echipă, Obiceiuri în familie care pot încuraja conectarea între frați sau Cum să-i îndrumați pe copii să se asculte reciproc respectiv să-și rezolve problemele iar enumerarea ar putea continua. Pe lângă aspectul practic, am apreciat logica și varietatea exemplelor, fapt ce permite fiecărui părinte să aleagă sau să inventeze soluția adecvată familiei sale, nu să aplice mecanic rețete neadaptate din exterior.

Abordarea Laurei Markham m-a impresionat prin naturalețe, spirit de compasiune și înțelegere față de dificultățile prin care trec părinții. Am găsit încurajare și încredere că problemele pot fi rezolvate și că schimbarea profundă și reală vine de la noi și se produce în timp. Nu în ultimul rând, am descoperit site-ul autoarei, simpatic și bine structurat, http://www.ahaparenting.com, pe care vi-l recomand cu drag.

Părinți liniștiți, frați fericiți. Cum să creștem frați prieteni pe viață –Dr. Laura Markham, București, Multi Media Est Publishing, 2015

Un comentariu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.