Concurs: Alfie Kohn și parentingul necondiționat

Da, cred că toată lumea știe deja: Alfie Kohn, cercetător american interesat și recunoscut la nivel mondial pentru studiile și cercetările sale în domeniul comportamentului uman, în special al educației și al creșterii copiilor, revine în România pentru a treia oară.

Probabil pentru părinții români el este mai cunoscut nu pentru cele enumerate mai sus ci ca fiind cel care a scris despre cum să îți crești copiii fără să îi pedepsești/ fără să le dai teme pentru acasă/fără să îi recompensezi. Aceste subiecte se găsesc în cărțile lui, dintre care trei traduse și în limba română: Parenting necondiționat, Mitul temei pentru acasă și Pedepsiți prin recompense.

Așadar, de ce să facem cum spune el? De ce să participăm la conferință? De ce să lecturăm cărțile sale? Nu, nu am să vă enumăr motive de genul pentru că multă lume vorbeşte despre el sau pentru că este la modă, nu. Cred că ar trebui să încercăm să îi cunoaștem teoriile pentru că:

  • dacă vreo secundă, vreodată, am privit cu admirație modul relaxat și calm cu care sunt tratați alți copii, în alte culturi, am putea încerca și noi să facem, acasă, același lucru. Sau dacă pur şi simplu spunem, ca mulţi alţi părinţi, că facem TOTUL pentru copiii noştri, atunci din acest TOT face parte şi cunoaşterea şi înţelegerea altor modalităţi de creştere a copiilor.
  • pentru că piticii noştri merită. Merită ca noi să încercăm să fim părinţi mai buni, pentru ei, în fiecare secundă pe care o petrecem împreună. Şi pentru că, nu-i aşa?, creşterea copiilor este un proces continuu de dezvoltare personală, atât a lor cât şi (în egală măsură) a noastră.
  • probabil avem întrebări şi am fost puşi în situaţii pe care nu am ştiut să le gestionăm cum ar fi trebuit iar acum avem şansa să aflăm nişte posibile explicaţii şi soluţii.

Buuunnn. Aşadar sunt două variante: fie participaţi la conferinţele din 21 mai organizate de Totul despre mame, fie achiziţionaţi cărţile scrise de el (şi traduse în limba română).

Pentru cea de-a doua variantă, venim în ajutorul vostru cu un concurs în care aveţi şansa de a câştiga una din cele trei cărţi: Parenting necondiţionat, Mitul temei pentru acasă şi/sau Pedepsiţi prin recompense. Tot ce trebuie să faceţi este:

  • să adresaţi, până pe data de 18 aprilie inclusiv, o întrebare dlui Kohn în continuarea acestui articol (la Comentarii). O întrebare legată de grijile dvs şi la care credeţi că el ar putea răspunde
  • să daţi mai departe (Share) acest articol pe paginile voastre de Facebook

Câştigătorii vor fi anunţaţi pe 19 aprilie, atât aici cât şi pe pagina de Facebook Roata Mare.

Succes şi vă mulţumim că ne sunteţi aproape.

Roata Mare

 

49 de comentarii

  1. Buna ziua! Sunt interesata sa particip la concurs, pentru a beneficia de carti pe care mi le doresc si pe care nu mi le pot procura altfel. Iata problema cu care ma confrunt:
    Sunt mamica unei fetite in varsta de sase ani si jumatate. De la trei ani a ramas fara tata (decedat in somn, in urma unui infarct neprevazut) si, straduindu-ma sa ii pastrez un echilibru afectiv si psihic sanatos, sa continue sa creasca fericita, am incalcat multe reguli pedagogice, convinsa fiind insa de faptul ca intuitia mea de mama este mult mai corecta decat toate aprecierile celor din jur. Din pacate, presiunea acestora din urma m-a covarsit si, alarmata de comentariile facute de acestia, de compararile fetitei mele cu alti copii si de etichetele(complet nepotrivite, gandeam eu) ce i se atribuiau: rasfatata, neascultatoare, smechera, vicleana, needucata, retardata etc., am trecut la metodele care mi s-au indicat, metode de „educatie” pe care le asimilasem fara sa vreau prin modul in care parintii mei le probau pe mine si le-am aplicat si eu pe fetita mea: pedepse, corporale chiar, bruscari, tipete, izolari. Foarte repede mi-am dat seama ca mi-am traumatizat singura copilul, mai ales cand am vazut cum se comporta cu papusile si cu iepurasul (viu) din casa. A trebuit sa schimb lucrurile, am inceput prin a-mi cere iertare fata de fetita mea, prin a-i explica si apoi a-i cere ajutorul in momentele in care imi pierd controlul. Dar… experientele dureroase prin care a trecut au schimbat-o radical, aproape ca nu-mi mai recunosc copilul, mai ales cand incep sa descifrez semnele ascunse ale unei depresii: plictiseala, tristete si nevoia de a plange (fara motive, spune ea), secrete fata de mine, sentimente de vinovatie, masturbare (intr-o forma infantila, inclin eu sa cred), autoizolare, accese de furie etc. Isi doreste un tati, o familie intreaga, din punct de vedere financiar ii acopar cu greu toate nevoile, aproape ca incep sa cred ca, din cauza frustrarilor, am un copil – problema caruia nu ii mai fac fata (desi a ramas o fetita frumoasa, cu un zambet curat si cu privire senina, o sensibila, o cumintica, aproape timida, o pasnica si chiar tematoare de agresivitati sau de zgomote puternice etc.)
    Acum iata si intrebarea:
    Cum sa previn esecul scolar, date fiind toate aceste conditii frustrante? Cum se stimuleaza motivatia pentru ca fetita mea sa simta nevoia de a invata (dintr-o pornire sanatoasa, iar nu ca un refugiu in carti)? Cum sa o orientez spre cunoastere, ca spre o cale datatoare de solutii chiar si pentru micile ei probleme?
    Va multumesc.
    Cu drag, Anca Butiuc

    Apreciază

  2. Cum sa ma conectez la copilul meu atunci cand eu nu sunt disponibila emotional? Imi doresc sa petrec timp de calitate cu el, asta se intampla atunci cand suntem conectati, dar uneori nu sunt eu disponibila. Multumesc

    Apreciază

  3. Cum facem sa ii crestem conectati cu noi parintii, dar si ne-deconectati cu mediul? Ce putem face ca genul de actiuni si reactii pe care dvs. le propuneti sa aiba un impact in masa? Pentru ca nu ne putem preface ca realitatea sociala e alta (si nu numai in Romania)

    Apreciază

  4. Buna ziua,
    Mi-ar placea ca domnul Alfie Kohn sa imi raspunda la urmatoarea intrebare: de la cati ani poate merge la psiholog un bebe cu probleme de comportament, insotit de parintii sai?
    Succes tuturor!

    Apreciază

    • Buna ziua,
      mulţumim pentru întrebare. Aveţi nr 6 în concurs. Succes. (…dar menționez că un bebe nu are probleme de comportament! poate că nu aude, că este autist, dar dacă este un copil tipic NU are probleme de comportament. Mai multe sperăm să găsiți în cărțile dlui Kohn sau chiar el.)
      O zi frumoasă,
      Roata Mare

      Apreciază

  5. Rolul nostru ca parinte este de a fi alaturi de copil, de a-l indruma si de a-l sustine, insa ce facem atunci cand copilul iti spune lasa-ma in pace, nu e treaba ta? Care este cea mai buna metoda sa il faci pe copilul tau sa intelega ca ce face la un moment dat este gresit?

    Apreciază

  6. Eu l-as întreba cum sa fac sa explic,pe înțelesul lui, unui copil de 4 ani, ca e un regula sa nu fie primul, ca e mai important sa facă de placere anumite lucruri, așa cum vrea și cum îi place, nu cum vor ceilalți.

    Apreciază

  7. Este potrivit homeschooling -ul pentru un copil cu TSI(dislexie, disgrafie, discalculie), care nu are înțelegerea colegilor la școală ( etichetări nepotrivite, zdruncinarea încrederii în sine, șicanari)?
    Tot ce se construiește acasă și la logoped, este distrus în școală de masa. Ambii părinți au pregătirea necesara pentru a-și educa copilul acasă.

    Apreciază

  8. Buna ziua! Iata: cum sa nu-mi pierd cumpatul cand imi pierd cumpatul? Stiu, inteleg, constientizez, imi dau seama si mai presus de toate imi iubesc copilul din tot sufletul. Suntem prieteni buni, ne simtim minunat impreuna si totusi uneori se intampla sa ne si enervam …. amandoi 🙂
    Asadar cum imi recasting calmul ce ar duce la o buna judecata si o comunicare corecta (voiam sa scriu coerenta de fapt) in „acel” moment in care imi pare ca doar daca ridic tonul ma voi face ascultata?
    Multumesc si o zi frumoasa!

    Apreciază

  9. Buna ziua, multumim pentru concurs. Alfie Kohn ne aduce la cunostinta fel de fel de concepte cat mai pro copilului si intelegerii lui. Pedepsa, recompensa, temele pentru acasa isi au sorgintea in comunisim. Marea masa, a fost educata sa gandeasca si sa actioneze exact invers celor indicate de Alfie. Intrebarea pe care vreau sa i-o adresez domnului Kohn este: Cum reusim (si ce trebuie sa facem? care este cheia?) sa nu il impacteze pe copil actiunile mesei (pedeapsa, recompensa, teme pentru acasa) atunci cand acesta intra in colectivitate si mai exact la scoala, pentru ca nu toti parintii isi permiti sa isi duca copii la scoala, in sistemul alternativ (Montessori, Step by Step etc).

    Multumesc

    Apreciază

  10. Eu l-as întreba cum fac sa-i explic (care sunt cele mai potrivite cuvinte) unui copil de 2ani jumate ca si frățiorul de 6 luni are nevoie de mine sa-l alăptez si sa-l adorm, având in vedere ca in acel moment are o criza de plâns si se calmează doar daca o tin in brate iar cel mic plânge de foame. Mulțumesc

    Apreciază

  11. Buna seara, multumesc pentru posibilitatea de a participa la concurs. Intrebarea mea este urmatoarea: cum sa gestionez relatia mea cu fetita cea mare in momentul in care e geloasa si devine agresiva cu surioara mai mica? Fetita cea mare avand 2,7 ani si cea mica 9 luni. Cum sa fac astfel incat sa o asigur de toata dragostea mea, dar in acelasi timp sa nu ii permit sa fie agresiva cu cea mica?
    Multumesc!

    Apreciază

  12. Ne pregatim pentru venirea celui de-al doilea bebe. Intrebarea mea e cum putem sa il pregatim cel mai bine pe baietelul nostru care la nasterea fratiorului sau va avea 3 ani? As vrea sa il accepte usor, fara sa fie gelos.

    Apreciază

  13. Cum se impaca teoria lui Alfie Kohn cu privire la recompensa si pedeapsa in familie, in conditiile in care inca de la gradinita (daca nu mai devreme…) copiii sunt invatati sa concureze intre ei prin folosirea recompenselor sau a pedepsei (faimosul scaun al rusinii)? Cu alte cuvinte, ce va intelege copilul in final??

    Apreciază

  14. M ar interesa sa aflu cum ar trebui sa i impun niste limite fiului meu de 4 ani fara ca el sa se simta constrans in orice fel sa le respecte si ce sa fac atunci cand ele nu sunt respectate, fara a pedepsi 😀

    Apreciază

  15. […] Conferințele Alfie Kohn – pe 21 mai dl Kohn revine în România cu două conferințe: Parenting necondiționat și Argumente împotriva competiției. Organizatori http://www.totuldespremame.ro. În aceiași temă, mai aveți câteva zile în care puteți partcipa la concursul organizat de Roata Mare pentru a câștiga una din cele trei cărți scrise de Alfie Kohn și traduse, pentru voi în limba română. Detalii aici. […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.