Copiii recomandă: Povești de seară pentru fete rebele

Hai să incepem cu începutul: mă numesc Ilinca, am 10 ani și am un stil mai rebel. Și surpriză! Am găsit o carte despre rebele. Iar astăzi veți citi o cronică despre ea. Pentru mine, prințesele sunt niște fete fițoase care nu au nici personalitate, nici curaj, nici nimic. Însă vine prințul din poveste și le pupă la infinit. Dar rebelele sunt altfel: au personalitate, au curaj, au încredere în ele și multe alte calități pe care prințesele nu le au de nicio culoare (nici roz, care e culoarea lor). Dar hai să trecem la cronică!

povesti de seara pentru fete rebeleÎn această carte, fiecare fată are două pagini numai pentru ea. Una în care scrie ce a făcut și alta cu o ilustrație a ei. Pe pagina cu scris, se zice ce a făcut ea/el (mai e și câte un băiat) atât de important ca să apară acolo. Unele au schimbat regulile, și datorită lor, avem normele actuale care ne lasă să avem o libertate aparte. Altele încurajează cititorii să-și urmeze visul indiferent dacă au o imperfecțiune sau dacă lumea din jur îi descurajază. De aceea v-am spus că au personalitate! De exemplu, una dintre ele, datorită pasiunii ei de a fi pictoriță s-a vindecat de o boală gravă, cum este poliomielita. Unele au spus ”NU” și datorită acelui ”NU” trăim într-o lume mai normală unde toți suntem egali și nu mai e o ”problemă” dacă ești de culoare.

În total sunt 100 de povești și 100 de ilustrații făcute de către 60 dintre cele mai cunoscute ilustratoare din întreaga lume. Dacă o veți citi, veți descoperi persoane de care ați auzit, dar nu le știți istoria. Cum ar fi Coco Chanel. Toată lumea o știe. Dar nu toată lumea îi știe povestea. Din ea am învățat că trebuie să îți urmezi visul, indiferent de părerile de rău din jurul tău.

Cartea nu are un limbaj special, e un text simplu cu propoziții lungi sau scurte. Dar e frumoasă. Eu nu aș recomanda-o copiilor mici fiindcă nu vor înțelege sensul poveștilor (chiar dacă textul e simplu de citit).

Poate pentru că a fost o cronică scurtă și directă, nu am convins pe toată lumea. Dar vă promit că nu aveți NIMIC de pierdut dacă o citiți. Sau chiar dacă citiți doar o poveste din ea. Și o recomand fiindcă e pe stilul meu. Și toată lumea recomandă lucrurile care îi plac. Nu-i așa?

Povești de seară pentru fete rebele – Elena Favilli, Francesca Cavallo, editura Litera, 2017

ilinca cu Afro

Știți deja că Ilinca are 10 ani și este de felul ei rebelă. Ce nu știți este că este efervescentă, mereu cu opinii, creativă și spumoasă și că nu este la prima cronică în Roata Mare ci, din contră, este unul dintre primii copii care s-au încumetat să ne scrie.

Ilinci, mulțumim și te așteptăm cu următoarele tale recomandări!

Iar pe voi, dragi cititori, vă așteptăm cu propriile recomandări sau cronici de eveniment.

3 comentarii

  1. […] Roții Mari și Kinder Trips am ajuns aici. Prima dată am scris la Roata Mare un articol numit ”Povești de seară pentru fete rebele” el a fost promovat pe Facebook, iar după, Kinder Trips m-a invitat să scriu la ei. Așa că […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.