Copiii recomandă cartea săptămânii: „Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul”

„Copiii recomandă” este o nouă rubrică a Roții Mari. În ea ne propunem să le permitem copiilor să recomande cărțile care le-au plăcut. Acum o recomandare făcută de Ilinca, o zână vorbăreață și sfătoasă. (Intervenția adulților a fost minimă și a ținut în mod special de editare)

Domnisoara POimaine 2

Cartea pe care am citit-o se numește Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul. Domnisoara Poimaine 1

În această poveste este vorba despre Vrăjitorul Timpului care avea 3 copii: Domnul Azi, Doamna Ieri și Domnișoara Mâine. În familia Timpului mai erau și alte personaje printre care Vrăjitoarea Niciodată și Spiridușul Vreodată. Personajul principal se numește Domnișoara Poimâine. Ea era foarte răsfățată, vroia să se întâmple orice zicea ea. Cel mai mult și cel mai mult își dorea să crească mare pe zi ce trece. Într-o zi l-a rugat pe Vrăjitorul Timpului:

„-Te rog să dai timpul mai repede, unchiule!” Iar el spuse că îi plăcea foarte mult să-i îndeplinească dorințele, dar pe asta nu o putea îndeplini. Domnișoara Poimâine a început să plângă de mama focului. A plecat din oraș și s-a dus în Mlaștinile Vrăjitoarei Niciodată. Ei, și aceasta i-a dat o licoare pentru a-l putea adormi pe unchiul ei și a da timpul mai repede.

A incept s-o ia razna timpul! Ceasurile erau derutate! Spiridușul Vreodată împreună cu prietenii săi au văzut acest lucru și l-au trezit pe vrăjitor. I-au zis tot necazul, apoi vrăjitorul a izgonit-o pe Domnișoara Poimâine și a reglat ceasul. Timpul a reînceput să fie normal. Toți oamenii au fost tare bucuroși! Uite așa mergea totul!

Mi-a plăcut povestea pentru că este despre timp și am învățat lucuri noi și frumoase din ea, de exemplu niște cuvinte: prezent, altădată, vreodată, cândva și întotdeauna. Mi-a plăcut de Domnișoara Mâine pentru că nu îmbătrânea niciodată și e frumos desenată. Domnisoara Poimaine 3

Aş fi ales alt nume pentru Clara şi îmi pare rău că e tot timpul tristă, o singură dată e fericită (n.r.: Clara este numele fetiței din lumea noastră, reală, care se trezește într-o dimineață și își dă seama că timpul fuge; că până s-a spălat s-a făcut prânzul, că la grădi a ajuns după-masă și a stat o oră pentru că s-a făcut seară etc). Mai e un lucru pe care l-aş fi făcut diferit: cuvintele nu le-aş fi scris în toate direcțiile, mi se pare greu de citit ce apare la granița dintre pagini.

Cartea are puțin dialog, limbajul mi se pare foarte simplu și ușor de înțeles, cu unele cuvinte ciudat scrise.

I-aș recomanda cartea Irinucăi, prietena mea de la școală, din clasa întâi, care va trece în clasa a doua, deoarece mi se pare că ar vrea să învețe aceste lucruri noi și fiindcă ea mereu are încredere în mine.

I-aş mai invita să citească cartea pe copiii cărora le place să vorbească despre timp şi care se întreabă de ce trece timpul aşa cum trece. E potrivită aşadar pentru copiii de la 6 la 12 ani.  

Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul, de Adina Rosetti, ilustrații de Cristiana Radu, editura Curtea Veche, București, 2014 (Carte premiată în anul 2014 cu premiul pentru Cea mai frumoasă carte pentru copii în cadrul concursului Cele mai frumoase cărți din România și în anul 2015 la Gala Bun de Tiparr cu premiul pentru cea mai bună carte pentru copii și tineret)

Ilinca copiii recomandaIlinca este o fetiţă fericită, uneori tristă, de aproape 8 ani, căreia îi place să călărească, să se joace cu fratele ei, Andrei şi cu prietenii ei, mai ales cu Thea şi Irina. Plus cu Muffinica, căteluşa ei. Mai preferă excursiile cu cortul la munte, jocul Lego şi prăjiturile Negresă. Nu prea îi mai plac poveştile clasice, cum ar fi Cenuşăreasa şi Albă ca Zăpada. Asta pentru că personajele sunt ca nişte mâţe alintate 🙂

10 comentarii

  1. Foarte clar si frumos, draga Ilinca! M-am bucurat mult descoperind rubrica si citind randurile tale.
    PS; sa stii ca si mie imi place de domnisoara Maine ;).
    Cu drag, Cristiana

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.