Cartea săptămânii: Leia și David

Leia și David este o carte specială, pentru și despre o familie specială. 

Este povestea a doi frați gemeni dintre care unul – fetița pe nume Leia – este un copil cu sindromul Down; este povestea familiei lor și a deciziilor dure și triste pe care părinții trebuie să le ia.

Leia și David sunt crescuți la fel, cu aceeași dragoste, fără diferență din partea părinților însă totul se complică când copiii interacționează cu lumea exterioară; intervin apelativele de genul bolnavă sau periculoasă iar impactul asupra cititorilor este cu atât mai mare cu cât toate sentimentele sunt simțite de David, fratele care o apără și o protejează instinctiv, fără a ști că sora lui este specială:

David are un nod dureros în gât și ține pumnii atât de strânși încât mâinile aproape i-au amorțit.

Cartea nu are un ton moralizator și are un final deschis. Pe de o parte prezintă întâmplări din viața de zi cu zi a celor doi frați și a părinților ce îi înconjoară cu nemăsurată iubire, pe de alta ea lasă cititorului posibilitatea de a căuta și a construi un final pentru cei doi copii. Un final fericit, sper eu.

leia si david

Leia și David îmi pare scrisă cu foarte multă sensibilitate, înțelegere și tristețe de către o mamă a unui astfel de copil special. Textul este completat de ilustrațiile delicate realizate de Dan Paul Ungureanu. Ea se adresează, cred eu, mai multor tipuri de cititori:

  • părinților de copii speciali, pentru a le spune că nu sunt singuri și că sunt puternici și speciali
  • părinților de copii tipici, pentru a le aduce aminte să se bucure în fiecare zi de copiii lor, pentru a-i face să înțeleagă că năzdrăvăniile sunt prilej de învățare și nu de ceartă, că în loc de Nu știu ce să mă mai fac cu copilul ăsta ar trebui să spună Ce bine că sunt bine! (Eu am început să citesc cartea de îndată ce am plecat de la lansarea ei, așezată pe o băncuță, la soare. Mi-am dat seama că plângeam doar în momentul în care am văzut lacrimile lovindu-se de paginile cărții.)
  • copiilor de orice vârstă care își doresc să știe despre copiii speciali. Este o carte pe care o consider obligatorie în biblioteca copiilor noștri, să fie acolo pentru momentul întrebărilor sau pur și simplu pentru că dorim să ne creștem copiii în spiritul empatiei și al incluziunii sociale. Fără a fi excesiv ilustrată, cartea are un text scris firesc, simplu, direct.

Este o carte ce are strânse în paginile ei multă speranță, multă iubire, cred că la fel de multă tristețe, momente de deznădăjduire, o carte formată din poveștile mai multor părinți de copii speciali, pe care o recomand ca o lecție de umanitate. Deocamdată o puteți cumpăra prin comandă la adresele de mail contact@supereroiprintrenoi.ro și comunicare@cedcd.ro la prețul de 20 de lei+ transport. Cel mai târziu din luna aprilie 2016 va fi disponibilă și pe emag.ro.

Leia și David – Mădălina Turza, ilustrații de Dan Paul Ungureanu, editura Zorio, București 2016

 

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.