Publicul viitorului: Da’DeCe și atelierele de teatru Kamishibai

Kamishibai sau „teatru japonez de hârtie”este o modalitate de a spune copiilor povești, folosind un set de ilustrații derulate într-o mică scenă din lemn. Ca metodă de educație non-formală, tehnica este tot mai râspândită în Statele Unite și în vestul Europei, deoarece încurajează creativitatea și permite dezvoltarea unor calități și abilități importante: atenția, empatia, lucrul în echipă, organizarea etc. În București, asociația Da’DeCe a susținut cu succes astfel de ateliere atât în școli, cât și în cadrul programelor pentru familii.

kamishibai sc 5 roata mare 4

În cadrul proiectului Publicul viitorului, Iulia Iordan (de la Da’DeCe) a coordonat atelierele Kamishibai susținute pentru elevii de la o clasă pregătitoare de la Școala gimnazială nr. 5. Corneliu Popescu. Pe parcursul a 4 întâlniri, copiii au creat ei înșiși o poveste, au realizat ilustrațiile și au susținut spectacolul de teatru în fața părinților. Le-au fost alături cu îndrumări avizate Cosmina Dragomir – artist plastic și Katia Pascariu – actriță.kamishibai sc 5 roata mare 3

În cadrul primei întâlniri (atelierul de povești), Iulia Iordan i-a împrietenit pe cei mici cu teatrul Kamishibai, cu poveștile și ilustrațiile sale. Invitația de a deveni și ei creatori de povești și de spectacol a fost primită cu entuziasm. Copiii au stabilit de comun acord elementele de bază ale acțiunii: subiectul, locul, timpul, personajele; diferitele episoade (14 la număr) au fost create de echipe alcătuite din 2 sau 3 membrii și s-au înșirat într-o ordine narativă mediată de coordonatoarea atelierului. La final, povestea și-a găsit și un titlu: Aventura unei familii.

Au urmat 2 ateliere de creație sub îndrumarea Cosminei Dragomir. După discuțiile legate de ilustrație în general și ilustrația de teatru Kamishibai în special, s-au stabilit tehnica și etapele de lucru, respectând episoadele poveștii. Tehnica folosită a fost mixtă, reunind colajul, desenul în creion și carioca.

kamishibai sc 5 roata mare 6În cadrul atelierului de interpretare, Katia Pascariu le-a vorbit copiilor despre tehnicile folosite de actori și au stabilit împreună o serie de reguli de regie și scenografie a spectacolului. În acest fel, la sfârșitul celei de a patra întâlniri, cei mici erau pregătiți să-și prezinte în fața publicului spectacolul conceput și realizat în întregime de ei. O dată „scena” instalată și audiența întrunită, a început reprezentația. Katia Pascariu și 2 mici ajutoare derulau ilustrațiile prin rama specială și spuneau povestea, iar restul copiilor acompaniau sonor sau prin mimă diferitele episoade ale aventurii. Implicarea a fost totală, spre amuzamentul publicului, care a răsplătit prin aplauze efortul participanților.

Proiectul a demonstrat eficiența acestei metode de lucru asupra unor copiide 6 ani, care au învățat să lucreze în echipă, să se asculte și să se organizeze. Creativitatea a fost încurajată deopotrivă în planul expresiei literare și plastice și valorificată apoi într-un spectacol de teatru. Copiii au acceptat provocarea, au intrat în joc și rezultatul a întrecut așteptările tuturor.

Mai mult decât un experiment, metoda Kamishibai poate deveni un instrument de lucru complex, cu efecte pe multiple planuri. Ea poate fi folosită cu succes în cazul copiilor de 6 – 10 ani, dezvoltându-le abilități și calități importante, cele pe care ni le dorim cu toții de la un public al viitorului.

kamishibai sc 5 roata mare 1


Această activitate este parte integrantă a proiectelor Publicul Viitorului şi Susţine cultura în educaţie.

Proiectul Susține cultura în educație își propune să susțină realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională în România prin dezvoltarea unei rețele de profesioniști și organizații și a unor resurse despre practici și politici publice în domeniu. Proiectul este coordonat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și realizat alături de Centrul pentru Educație și Formare „Sintagma”, Fundația Gabriela Tudor, Fundația pentru o societate deschisă și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”. Publicul viitorului propune artiştilor şi organizaţiilor culturale să se redescopere în contact cu un public potenţial de copii şi adolescenţi şi să contribuie la dezvoltarea potenţialului creativ al acestora, prin integrarea artei în context şcolar în Bucureşti.

Proiectul cultural Publicul Viitorului este finanțat în cadrul Programului Cultural Ești București 2015. Proiectul Susține cultura în educație este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Continutul acestui material nu reprezinta în mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi http://www.eeagrants.org și http://www.fondong.fdsc.ro.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.