Cartea săptămânii: De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?… și alte 10 întrebări fantastice

 

O carte simpatică, superb ilustrată, care a primit de curând Premiul Carte pentru Copii în cadrul concursului Cele mai frumoase cărți din România 2016 – acestea sunt argumentele care ne-au făcut nu doar să o cumpărăm, ci și să o recomandăm cu drag, acum, în prag de declanșare a vânătorii de cadouri.

Și cum să nu-ți placă o carte care dă răspunsuri năzdrăvane la întrebări năstrușnice, populată de zmei, balauri, spiriduși, vrăjitoare, prințese și alte creaturi fantastice prinse până peste cap în probleme cotidiene cât se poate de lumești?! Noi am citit-o dintr-o suflare și avem deja preferințe clar stabilite; astfel, cel mai mult ne-au plăcut: De ce zmeilor nu le plac dulciurile?, De ce nu a reușit Făt –Frumos să meargă cu mașina? și De ce dragonii nu pot locui la bloc?

Dincolo de imaginația debordantă, umorul reprezintă nota dominantă a textului, dublat de inteligență și de o ironie fină. De exemplu, aflăm despre tableta „din ultima generație Măr Verde” care a înlocuit funcțiile tuturor celorlalte 6 capete ale unui balaur, dintr-un interviu pe care l-a acordat unei„Pupeze cu microfon”, dar și cât de „bezmetic” și dezorganizat a devenit acesta în clipa în care și-a pierdut „obiectul miraculos”. Vă sună cunoscut ceva? 🙂

de-ce-zboara-vrajitoarele-pe-cozi-de-matura-2Pe alocuri, textul este condimentat cu versuri la fel de amuzante și inspirate, care au fost pe gustul balaurilor mei de 6 și 9 ani. Legenda polonicelor războinice, poezia Întunericului și imnul spiridușilor sătui de matematică au șanse reale să fie recitate în plen, în loc de versurile de la serbarea de Crăciun!

Ilustrațiile ne-au cucerit prin explozia de culoare, fantezie, bogăție, sensibilitate, dar și prin expresiile grafice diverse, de la compoziții atent gândite, la schițe „de copil”, notații pe tablă etc. Printre preferatele noastre se numără Ileana Cosânzeana nervoasă și supărată pe Făt – Frumos și Dragonița punkistă, cu creastă roz și cercei în nas și urechi.

de-ce-zboara-vrajitoarele-pe-cozi-de-matura-5Scrisul de mână surprinde plăcut, devine el însuși ilustrație și aduce o vioiciune neașteptată cărții. La toate acestea se adaugă inserțiile cu sugestii de activități sau teme haioase de gândire („Ce fel de autovehicul ar trebui să folosească Făt-Frumos?”) care aduc o inedită și binevenită notă interactivă.

Cartea Adinei Rosetti cu ilustrațiile Cristianei Radu este o carte care va plăcea deopotrivă copiilor mai mărișori, gata să se desprindă de abordarea clasică, tradițională a personajelor din basme (deci de pe la 6 – 7 ani), dar și tinerilor sau adulților cu simțul umorului și al (auto)ironiei. Vă dorim lectură plăcută și așteptăm să ne spuneți care au fost preferatele voastre dintre „întrebările fantastice” dar și la ce alte întrebări trăsnite ați dori să căpătați răspuns! Cartea se găsește de cumpărat atât online cât și în majoritatea lanțurilor de librării.

De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?… și alte 10 întrebări fantastice, Text: Adina Rosetti, Ilustrații: Cristiana Radu, Editura Curtea Veche, București, 2016

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.