Mai rar în zilele noastre să mergi la teatru și să te trezești într-o poezie! Și nu întâmplător zic să te trezești. Ziua în care a fugit somnul este o piesă de teatru adaptată după cartea omonimă scrisă de Victoria Pătrașcu și publicată la editura Nemira în 2008. Adaptarea este făcută în versuri foarte inspirate și hazlii și pusă în scenă la Clubul Țăranului Român de asociația Lumea lui Momo și MOMOLINO.
În carte ni se povește despre doi frați gemeni, Ana și Alex, care la împlinirea a patru ani își pun dorința ca Somnul să nu mai poposească niciodată pe genele lor. Piesa de teatru debutează cu fetița Ana care își dorește cu ardoare același lucru și care reușește să o păcălească pe bunica ei punându-și pe ascuns această dorință năstrușnică ale cărei consecințe încă nu le bănuiește. Somnul supărat refuză să o mai viziteze, prin urmare fetița are tot timpul din lume pentru a se juca. Dar oare este atât de grozav acest lucru?
Aceasta aste intriga cu care au empatizat toți micuții din sală, inclusiv tiza personajului principal, fetița mea. A fost foarte încântată să își audă numele rostit de mai multe ori de către actorii de pe scenă, fapt ce mi-a amintit de cât de mândră am fost în copilărie atunci când am mers cu grădinița la filmul Veronica.
Chiar dacă nu a găsit nici un personaj omonim în piesă, și băiatul meu mai mare a fost prins în mrejele poveștii. De la bun început a intrat în dialog cu personajele. Piesa este foarte interactivă, actrițele improvizează și intră foarte des în dialog cu micii spectatori sau chiar se preumblă printre ei prin sală.
Frumusețea piesei constă în naturalețea poveștii, dar și în suprarealismul costumelor. Somnul este gras, pufos și mare, încotoșmănat într-o plapumă și având mereu la îndemână tot felul de ceaiuri de adormit copiii. Odihna, mama somnului, este o canapea care de-abia așteaptă să îți îmbrățișeze visele. Iar Oboseala este o doamnă nevricoasă care îți aruncă peste mâini și peste picioare sacii grei ai lipsei somnului.
Cu mic cu mare am fost foarte încâtați de timpul petrecut într-o poveste pe care cu siguranță cu toții ne-am închipuit-o când eram copii și singurul nostru regret a fost că s-a terminat mult prea repede.
Notele familiei mele, dintre care cea mai mare este 5:
Atmosferă generală: 5
Interactivitate: 5
Accesibilitate: 5
Locație: 5
Preț: 5 (25 de lei)
Ziua în care a fugit somnul – autor Victoria Pătrașcu, regia Antoaneta Zaharia, cu Antoaneta Zaharia, Ioana Flora și Mihaela Velicu.Costume și decoruri: Doina PopO producție Lumea lui MOMO și MOMOLINORecomandat copiilor cu vârste între 3 și 8 aniDurată spectacol: 45 de minute.
Vero se ocupă de relații publice și comunicare și de scris poezii și povești frumoase și delicate. Are doi copii pe care încearcă să îi ducă, în timpul liber, la cât mai multe activități educative. Îi mulțumim pentru că a scris pentru Roata Mare.