În calitate de bursier al Getty Foundation am avut plăcerea de a participa, în perioada 25 – 30 mai 2016, la Întâlnirea anuală a Alianței Americane a Muzeelor (AAM Annual Meeting) care a avut loc în capitala Statelor Unite ale Americii, Washington D.C. A fost o experiență unică și consider oportună împărtășirea acesteia, în linii generale, cu cei implicați sau interesați de domeniul muzeal din România.
Această întâlnire anuală a prilejuit întâlnirea a 5500 – 6000 de angajați ai muzeelor, majoritatea americani dar de asemenea și din alte țări ale lumii, internaționalizarea evenimentului și posibilitatea lărgirii comunității muzeale fiind o prioritate pentru organizatori (Alliance of American Museums/Alianța Muzeelor Americane). Timp de cinci zile participanții au participat la conferințe cu diverse teme care acopereau, în final, toate ariile mari ale domeniului muzeal: managementul colecțiilor, practică curatorială, planificare expozițională și design, forțele schimbării, managementul facilităților, managementul carierei, dezvoltare și creare de noi membri, marketing și implicarea comunității, media & tehnologie, o categorie dedicată exclusiv directorilor de muzee etc. Toate acestea, sub semnul temei mari a acestui an: Power, Influence and Responsibility (Putere, Influență și Responsabilitate).
Aceste conferințe au fost secondate de MuseumExpo, o sală de expoziție imensă dedicată firmelor cu activități conexe muzeelor: realizatori de vitrine, de vopsele care absorb zgomotul, de realitate augmentată (augmented reality), de aplicații multi-media, de edituri de cărți despre muzee (cum ar fi Routledge, Taylor & Francis Group), diverse publicații despre muzee (The Exhibit, ce se va lansa în toamnă), firme de arhitectură active în domeniul muzeal – de la arhitectură expozițională până la arhitectura spațiului muzeal etc. – pe scurt o întâlnire cu TOT ceea ce ar putea fi util unui om de muzeu, indiferent de specializare.
Majoritatea conferințelor au fost structurate pe două formate:
- conferințe în care doi sau trei vorbitori (speakers) prezentau un studiu de caz care le era cunoscut iar apoi aveau loc discuții și întrebări pe tema subiectelor discutate
- conferințe în care cele două sau trei persoane desemnate să conducă discuția erau de fapt facilitatori ce discutau diverse subiecte, divizați în echipe. Din timp în timp se făcea schimb astfel încât la sfârșitul sesiunii toți participanții trecuseră prin subiectele propuse la început. Concluziile finale era trecute pe foi care rămâneau expuse pentru consultare
De asemenea, au mai fost conferințe sub formă de ateliere, în care participanților li se dădea un scenariu – cum ar fi realizarea unei expoziții – iar ei trebuiau să lucreze în echipe, să găsească soluții și să joace diferite roluri sau unele în care exista doar un singur vorbitor care prezenta în detaliu un subiect; acestora se alăturau sesiunile de decernare a premiilor anuale.
Concluziile mele:
- problemele noastre sunt și ale lor, la un nivel mai mic sau mai mare. Se discuta intens despre conservare și noi metode de prevenție, despre atragerea de fonduri, cunoașterea publicului, despre digitizarea patrimoniului, despre educația muzeală și utilizarea ei în contextul curricular, despre comunicare intra și extra muzeală, despre norme de securitate, marketing muzeal etc.
- totul pare mai ușor când experiențele sunt împărtășite și discutate în grup. Chiar structura conferințelor, prezentată mai sus, indică dorința de împărtășire a experiențelor. Toate întrebările erau adresate în plen și toți erau liberi să contribuie cu un răspuns sau o idee, pe lângă conferențiari. Acest aspect face probabil diferența între o comunitate muzeală puternică, organizată și una slăbită și dezechilibrată. Learning by sharing.
- mai mulți participanți și organizatori au sesizat prezența bogată a educatorilor muzeali la acest eveniment. Acest fapt ar trebui să dea tuturor de gândit privind importanța acestei specializări în contextul muzeal contemporan.
Întâlnirea Anuală a AAM este o experiență din categoria celor care pot reseta și recalibra viața profesională, care mi-a arătat – pe de o parte – că trăim în aceeași lume din punct de vedere al problemelor cu care ne confruntăm și – pe de altă parte – că suntem la o distanță stelară, din păcate, de modul în care se abordează, se gândesc și se soluționează problemele în alte părți.
The writer of this article was given a grant from the Getty Foundation to attend the AAM Annual Meeting as a fellow. Thank you.
Autoarea acestui articol a primit o bursă din partea Getty Foundation pentru a participa la Întâlnirea Anuală a AAM. Mulțumesc.