Multă încântare și răbdare de a descoperi cele două cărți din seria Bun venit la muzeu scoase de editura Humanitas în anul 2016. Realizate cu grijă pentru detaliu, cu coperți tari și de dimensiuni mari (în jur de 35 de cm lungime), imaginați-vă un omuleț puțin mai înalt de 1 metru cărându-le toată ziua anevoios prin casă pentru a le răsfoi pe unde poposește sau în speranța că vreun adult își face timp pentru a descoperi alături de el una din cărțile Animalium sau Historium.
…aceasta este una din imaginile frecvent întâlnite la noi în casă începând din iarna trecută, aceasta sau cea în care cei doi copii, cel mic și cel mare (3 și 7 ani) stau cuminți împreună pe canapea și descoperă lumea animalelor, cel mare citind și răspunzând întrebărilor neobosite ale celui mic.
Să începem cu prima carte achiziționată, Animalium. Ca idee, se aseamănă destul de mult Atlasului Zoologic pe care probabil îl cunoaștem noi de când eram mici. Cartea începe printr-un Arbore al vieții animale ce poartă vizual cititorul de la cele mai simple forme de viață: nevertebrate, până la maimuțe și om. Apoi trecem mai departe la capitolele cărții, numite de realizatori precum galeriile unui muzeu de științe ale naturii: Galeria 1 – Nevertebrate, Galeria 2 – Pești, …, Galeria 6 – Mamifere și ultimul capitol, Bibliotecă. Continuând vizita în muzeu, descoperim, în cadrul fiecărui capitol galerie, mici colecții în care sunt prezente fie mai multe animale cu etichetele lor și un minim de informații, fie pagini în care se pune accent pe o familie de animale, fie descrierea unui habitat în care trăiesc unele altele. De exemplu, în galeria Păsărilor vom descoperi Păsările nezburătoare – ce sunt, unde trăiesc, apoi și mai în detaliu descoperim Pinguinii, urmați de Albatroși care fac legătura cu paginile următoare. Urmează Flamingi, berze, ibiși și stîrci: fiecare atent desenați și etichetați, apoi Păsările de pradă, Păsările exotice, Bufnițele și Habitat: pădurile.
Într-adevăr, cartea este asemănătoare unui atlas zoologic. Diferența este că Animalium nu își propune să fie exhaustiv și să acopere câte mai multe specii de animale ci, întocmai unui muzeu, să facă o introducere în lumea animală și să ofere informații – puține dar relevante și interesante pentru cât mai multe grupuri de vârstă.
Grupul de vârstă căreia îi este destinat este, din punctul meu de vedere, cât se poate de vast: poate începe de la trei ani (cum spuneam, la noi în casă mezinul este cel mai încântat de această carte) și se poate întinde până la vârsta adultă. Întocmai unui muzeu. Dacă pentru copiii mici e fascinantă vizualizarea unor animale și răsfoirea cărții, pentru adulți informații de genul, răsfoiesc la întâmplare:
Numele broaștelor țestoase se referă la carapacea tare, testudo, cuvânt care în Roma antică denumea scutul folosit de soldați. Anatomia broaștelor-țestoase de azi s-a schimbat foarte puțin față de cea a strămoșilor lo de acum peste 200 de milioane de ani…
…pot părea interesante și demne de alăturat bagajului deja format de cultură generală.
Așadar, recomandăm cu căldura această minunată carte care, deși mai scumpă, este o achiziție bună pentru întreaga familie. Este un obiect frumos și folositor, care vă va putea aduce mici zâmbete în colțul gurii atunci când vă veți auzi prin casă copilul spunând: broasca țestoasă înstelată de India e frumoasă dar îmi place mai mult broasca țestoasă pictată sau Șarpele coral din Arizona este colorat pentru ca să știm că este veninos… nouă ni s-a întâmplat.
Se găsește online și în librăriile Humanitas .
Animalium – Katie Scott și Jenny Broom, seria Bun venit la muzeu -, Humanitas 2016
P.S.: Căutând mai multe informații despre carte, am descoperit că beneficiază și de Activity book în limba engleză. Pentru cei interesați.
Articol scris cu drag pentru voi de Cristina Adam Toma.
Arata extraordinar! Au chiar si un coloring book in aceeasi colectie. Si Botanicum pare f. interesanta.
ApreciazăApreciază