Unul dintre puţinele proiecte de educaţie pentru şi prin muzică de la noi, Clasic e fantastic a împlinit de curând 7 ani de existenţă. De-a lungul timpului, el a adus pe scenă, în faţa copiilor, zeci de concerte, sute de artişti, muzicieni profesionişti, studenţi sau elevi, abordând genuri muzicale diferite, explicând şi demonstrând cât de fantastic sună clasicul.
Proiectul a debutat în noiembrie 2010 şi este rezultatul colaborării dintre Filarmonica „George Enescu” şi Asociaţia „Clasic e fantastic”. El se desfăşoară pe două direcţii: concerte educative pentru copii de peste 7 ani, susţinute în Sala Mare a Ateneului Român (Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica) şi spectacole educative de teatru şi muzică pentru copii de 3 – 10 ani, prezentate în Sala Mare a Teatrului Odeon (Clasic e fantastic. Copilăria marilor muzicieni). Şi cum balaurii mei au mai crescut şi erau deja familiarizaţi cu concertele de la Odeon, am decis să mergem, cu mic, cu mare, la un concert la Ateneu.
O călătorie în timp cu formaţia Lupus Dacus (concert aniversar la 15 ani de existenţă a formaţiei) ne-a prilejuit descoperirea unor piese tradiționale din repertoriul medieval din România, Macedonia, Italia, Portugalia, Franța, Serbia și Bulgaria, precum şi a unor instrumente foarte interesante: cimpoi medieval, tulnic, toacă, tamburină veche, tilincă, fluiere de diferite tonalităţi, rainstick, tobe etc. În plus, pe scenă erau expuse o parte dintre piesele colecţionate de unul dintre membrii formaţiei, Andrei Moţ: coifuri, armuri, arme, ce au trezit interesul copiilor din sală. La concert a participat şi un invitat special, meșterul popular Alexandru Ilinca, opincar; acesta a confecţionat opinci şi le-a vorbit copiilor despre meşteşugul său aflat, ca multe altele din păcate, pe cale de dispariţie. Ca de obicei, oficiile de gazdă au fost îndeplinite de Cristina Sârbu, energicul director al proiectului.
Experienţa spectacolului a fost completă şi complexă; momentele de muzică au alternat cu discuţii (prezentarea artiştilor, a diferitelor instrumente), cu invitaţii adresate copiilor de a urca pe scenă pentru a testa instrumentele sau a proba coifurile. S-au spus glume, s-a cântat şi întreaga sală a vibrat pe ritmurile inedite ale muzicii medievale interpretate în cheie actuală. La final, toţi curioşii au fost invitaţi să descopere instrumentele şi toate obiectele expuse pe scenă.
Şi dacă nu v-am stârnit suficient curiozitatea, iată 5 motive pentru a participa la concertele Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica:
- Repertoriu divers, de calitate, selectat special pentru copii, limitat ca durată la o oră;
- Explicaţii pe înţelesul copiilor;
- Implicarea copiilor în spectacol: cântă, vin pe scenă, pun întrebări etc.
- Acustica fantastică a sălii
- Ateneul – o ocazie minunată de descoperi, alături de copii, un monument istoric de referinţă
Concertele se desfăşoară lunar, duminica, după un program afişat pe site. Vă sfătuim să cumpăraţi din timp bilete, de multe ori se epuizează extrem de repede. Următorul spectacol este un Concert simfonic de sărbători, susţinut pe data de 10 decembrie, de la ora 11:00, de Orchestra colegiului național de arte „Dinu Lipatti”.
Să ne fie de folos!
[…] e fantastic. Cum înţelegem muzica, la Ateneul Român; citiţi aici cronica […]
ApreciazăApreciază