Cronică: Flori, fete și… ierburi

Am fost de mai multe ori în trecut la activitățile Asociației Da’DeCe dar pe atunci nu îmi propusesem să împărtășesc și altora opiniile mele. Așadar, am decis să mă reîntorc în duminica de 8 martie la atelierul „Flori, fete și ierburi” al Iuliei Iordan – ce a avut-o ca invitată pe Cristiana Radu, artist ilustrator al unor cărți pentru copii printre care și „Călătorie printre ierburi și lumină” a Iuliei – pentru a vedea cu ochi critic ce se întâmplă.

Îmi este greu să găsesc nod în papură acestui program deși mă pricep (zic eu) destul de bine la asta. Locul a fost prietenos (Seneca Anticafe), Iulia și Cristiana au fost niște gazde calde care au vorbit cu fiecare copil și părinte în parte, au explicat cum se construiește o carte, cum se desenează, cum comunică ilustratorul și scriitorul. Deși nu a existat o grupă de vârsta anume, acesta fiind un program special de ziua femeii, nu au existat momente deranjante în care discuția să fie întreruptă sau acaparată fie de un copil de 3 ani fie de unul mai mare. Ce e drept, deși la început cei 15 copii prezenți stăteau cam înghesuiți, s-au relaxat repede pentru că cei mai mici după câteva minute au cedat, au părăsit locul de povești și au plecat la joacă (asistați de voluntarii Asociației și de părinți), așa că au rămas doar cei mai mărișori. Am remarcat plăcut faptul că Iulia a ținut cont în desfășurarea programului de dinamica grupului și a renunțat la unele momente pregătite dinainte în favoarea altora, de care copiii păreau mai interesați.
Atelier ierburi Collage

După ce am stat și am povestit despre cărți, am trecut la partea de atelier unde am fost invitați să lucrăm cu culori, cartoane și plante presate pentru a ne crea propria noastra cărticică; aici părinții au avut un rol important, de susținere, consiliere și ajutare a copiilor participanți.
Timpul a trecut rapid (au fost 20 de minute de discuții și cam o oră de atelier, însă la sfârșit lumea nu se dădea dusă!) iar taxa de acces (50 lei de copil) daca la început părea mare, a sfârșit prin a părea bineinvestită și binemeritată.
Am ajuns acasă, am descărcat pozele pe care le-am făcut pentru a împărtăși cu voi ce am văzut astăzi: majoritatea sunt poze care surprind senzații și culori, multe culori calde. Așa a fost și acest atelier: cald și plăcut.

Din păcate acest atelier nu se va mai repeta sub această formă însă spun cu siguranță și sinceritate: dacă toate programele Da’DeCe sunt la fel de frumoase și instructive ca și cel de azi, mergeți la cât mai multe puteți. Merită.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.