Copiii recomandă cartea săptămânii: Harry Potter și Piatra Filozofală

„Copiii recomandă” este rubrica Roții Mari în care copiii au ocazia să vorbească despre cărțile care le-au plăcut. Acum este rândul Catincăi, o fetiță cochetă și lipicioasă. (Intervenția adulților a fost minimă și a ținut în mod special de editare; copiii au ales cartea și au făcut restul)

„Harry Potter și piatra filozofală” este primul volum din seria de cărți de aventuri ale vrăjitorului Harry Potter. Este o carte frumoasă cu mii de aventuri și cu personaje amuzante și curajoase.

Harry, un copil orfan lăsat în grija unchilor săi foarte severi și răi ajunge să studieze la ‘Hogwarts – Școala de magie, farmece și vrăjitorii”. Hagrid, unul dintre îngrijitori și fost elev al acestei școli, îi povesteste cât de faimoși fuseseră părinții lui care muriseră într-o luptă cu cel mai mare și mai rău vrăjitor ai timpului pe nume Cap-de-Mort.

Harry Potter, în vârstă de 11 ani, se împrietenește cu Hermione Granger și cu Ron Weasly și ajung cei mai buni prieteni. Ei sunt și personajele mele preferate pentru că știu mereu cum să rezolve probleme împreună, pentru că sunt loiali și pentru că se ajută mereu între ei. Personajele negative au fost și cele care nu mi-au plăcut – Cap-de-Mort, profesorul Quierrel etc. – dar fără ei povestea nu ar mai fi fost așa captivantă.

La școală, în cadrul unei competiții, cei trei prieteni încearcă să găsească Piatra Filozofală, o piatră care avea Elixirul Vieții cu care puteai să fii nemuritor. Pentru a o găsi, trebuiau să treacă peste niște probe de magie create special pentru concurs de fiecare profesor de la Hogwarts în parte. Această piatră era căutată și de vrăjitorul cel malefic iar prietenii, citind în cărțile din bibliotecă, descoperă cu groază ce se poate întâmpla dacă Cap-de-Mort găsește piatra înaintea lor.Harry POtter Roata Mare

În final, după multe peripeții, copiii trec de toate probele și Harry îl înfrânge pe Cap-de-Mort, care era întruchipat într-unul dintre profesorii de la școală iar directorul școlii, domnul Dumbledore, distruge piatra din cauză că era periculoasă.

Primul volum Harry Potter mi-a plăcut pentru aventurile prin care trec copiii. De exemplu, părțile mele preferate sunt momentul în care Harry, Ron și Hermione trec de probele impuse de profesori și momentul în care Harry cu puterile lui de magician dar mai ales datorită prieteniei și ajutorului acordat de prietenii săi îl învinge pe Cap-de-Mort.

Mi-a plăcut toată aventura pe care au petrecut-o împreună și toate sentimentele frumoase care le-au avut pe parcursul anului. Este o carte despre prietenie, curaj și bunătate. Se citește ușor deoarece are mult dialog, acțiunea se petrece repede iar limbajul folosit de autoare este unul ușor de înțeles.

Recomand cartea tuturor copiilor cu vârsta peste 9 ani deoarece eu și colegii mei am început să le citim în ultimii 2 ani ai ciclului primar.

Experiența mea cu această carte a fost și mai interesantă imaginându-mi pe măsură ce citeam cum se petrecea aventura și abia apoi văzând filmul am putut să compar cât de aproape era imaginația mea de scenariul filmului.

Harry Potter și Piatra Filozofală, vol. 1, de J. K. Rowling, Editura Egmont, București, 2012

roata mare copiiCatinca este o fetiță de aproape 11 ani care iubește să își petreacă timpul alături de prietenii ei, să meargă la călărie și să participe împreună cu colegii la tot felul de concursuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.