Cronică: Cartofiorul – o poveste bricolată de Hopa – Trop

Sâmbătă dimineață, pe 21 martie, am petrecut împreună cu cei 2 balauri personali (de 4 și 7 ani) o oră cât se poate de agreabilă și relaxantă, participând la un atelier al companiei de teatru Hopa – Trop. Știam de atelierele și spectacolele pentru copii mici (cu vârste de până la 6 / 7 ani) pe care ei le propun, dar nu reușisem să ajung la nici una dintre Poveștile bricolate. Sâmbătă așadar, am mers cu gașca veselă în pas vioi la Green Hours, unde am cunoscut-o pe Beatrice Iordan – gazda și inițiatoarea noastră într-ale teatrului de umbre – și pe copiii care veneau pe rând la program.

Când ne-am adunat cu toții, adică vreo 9 copii și părinții din dotare, am fost invitați în sala pregătită pentru spectacol. Cei mici s-au așezat în fața „scenei”, iar părinții pe scaunele din restul sălii. Beatrice ne-a explicat succesiunea și conținutul celor 2 părți ale programului (spectacol și atelier), iar sunetul de clopoței al metalofonului a dat semnalul de începere a spectacolului. Timp de aproximativ 10 minute, copiii au urmărit fascinați aventurile Cartofiorului, prezentate în formula teatrului de umbre. Din spatele panoului luminat, Beatrice mânuia cu îndemânare personaje și schimba decoruri, încurajându-i totodată și pe micii spectatori să răspundă la întrebări sau să ghicească ce urma să se întâmple. Deși scurtă, povestea a fost antrenantă, pe înțelesul micuților, cu multe personaje și întâmplări; copiii le-au reținut, însă, cu ușurință, după cum s-a văzut la partea de „recapitulare” ce a încheiat prima parte a programului. Deși pe listele de înscriere mai erau locuri până la 14, numărul mic de participanți mi s-a părut mai potrivit, deoarece a permis fiecăruia să se facă auzit.

CartofiorCollage
A urmat atelierul, în cadrul căruia, copiii s-au așezat la măsuțe și au primit ca sarcină să construiască propria lor variantă de Cartofior. Au căpătat câte un cartof, sârmulițe colorate, bețișoare, ochișori și hârtie autocolantă. Timp de aproape jumătate de oră, cei mici, ajutați mai mult sau mai puțin de părinți, au avut multă treabă, iar rezultatele au fost dintre cele mai simpatice. La final, fiecare și-a prezentat cu mândrie Cartofiorul, fiind răsplătit cu aplauze. Am primit și o „temă” pentru acasă: să scriem câte o scurtă poveste potrivită cu varianta noastră de Cartofior și să i-o trimitem lui Beatrice.

Povestea bricolată a Cartofiorului este un program simpatic, relaxant, potrivit pentru copiii mici. El își propune să le cultive inteligența emoțională și sensibilitatea artistică, prin familiarizarea cu teatrul de umbre. Asocierea inteligentă cu activitatea practică, de atelier, permite o mai bună fixare a ideii de personaj dintr-un astfel de spectacol și oferă o ”amintire” numai bună de luat acasă. Îndemnul de a continua împreună cu copiii și cu alte ocazii jocul început nu e de neglijat. Prin joc, inventând o altă identitate și o altă poveste în jurul personajului creat de copii, fixăm cunoștințele și le dezvoltăm creativitatea.

Cele 45 de minute ale programului (spectacol și atelier) au trecut repede și nimeni nu a avut timp să se plictisească sau să obosească. Nici chiar părinții, care se luptau cu autocolantele, sârmulițele sau bețișoarele.

La sfârșit, pe nota de plată figurau cei 30 de lei plătiți pentru fiecare copil (nu și pentru părinți) și dreptul la o plimbare cu gașca mulțumită și cu câte un Cartofior haios pe Calea Victoriei…

2 comentarii

  1. […]  Harap-Alb, teatru de umbre realizat de compania de teatru pentru copii Hopa – Trop, pentru copii peste 4 ani. Atentie, premiera va avea loc pe 5 aprilie, la acest sfarsit de saptamana! Tot aceiasi echipa organizeaza “Sambetele copiilor la Green Hours”, pentru copii de 4-7 ani si va asteapta sa bricolati si sa va jucati cu umbrele. O cronica a unui astfel de atelier gasiti aici. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.