Oferta trupei de teatru pentru copii Hopa Trop include, pe lângă teatrul de umbre, mai multe tipuri de ateliere printre care şi cele numite Poveşti senzoriale. Cum despre Poveştile bricolate şi teatrul de umbre am mai scris, am participat la „Călătoriile lui Ivan”, una dintre cele trei poveşti senzoriale pe care ei le „povestesc”.
Nu am conştientizat decât ulterior că am participat la nişte poveşti senzoriale, îmi scăpase acest amănunt – interesant şi cu conotaţii misterioase – dar într-adevăr am ascultat o poveste care a implicat toate simţurile micuţilor participanţi de 3 – 6 ani.
Povestea Călătoriile lui Ivan are un fir narativ simplu care permite introducerea unor elemente noi şi utilizarea celor 5 simţuri. Ivan este un prinț care trăiește într-un castel în care are de toate și cu toate acestea nu este fericit; la sugestia înțeleptului din palat el pleacă în lume să își caute prieteni și păstrează ca amintire câte un lucru de la fiecare dintre noii prieteni pe care și-i face.
Astfel el întâlnește pe rând o broască, un fluture, o vulpe și o pasăre și fiecare dintre aceste întâlniri sunt prilejuri pentru ca spectatorii să experimenteze câte ceva cu ajutorului simțurilor: mai întâi ei imită împreună cu Beatrice Iordan, gazda atelierului, sunetul apei care curge, al tropotului calului iar apoi folosesc simțul tactil pentru a experimenta diverse tipuri de pietre pe care broscuța i le aduce de pe fundul apei, miros flori și scorțișoară și sunt rugați să recunoască diverse arome, văd culorile de pe aripile fluturelui și au ocazia să picteze, aud pasărea cântând, mersul calului, fluierul, gustă stafidele oferite de pasăre și fac un mic colaj etc.
Folosirea simțurilor se îmbină armonios cu teatrul de umbre în acest atelier care durează suficient (aproximativ 45 de minute) pentru ca micuții participanții să nu apuce să se plictisească și să trăiască intens fiecare moment al poveștii.
Ne-a plăcut că s-a ținut cont de modul în care se simțeau copiii, de exemplu, dat fiind că erau și unii copii mai mici care începuseră să obosească, au fost unele momente care au fost reduse fără însă a trece în grabă peste experiența senzorială (ca să înțelegeți, de exemplu nu erau mirosite cinci tipuri de flori ci doar două, nu s-au folosit toate instrumentele muzicale expuse, ci doar câteva etc).
În ansamblu este un atelier pentru copii mici coerent și educativ pe care îl punem pe lista „Așa da!”
Notele noastre, cea mai mică fiind 1 și cea mai mare 5, sunt:
Atmosferă generală: 5
Interactivitate: 5
Accesibilitate: 5
Locație: 5
Preț: 5
[…] Hopa Trop – Povești senzoriale. Călătoriile lui Ivan, de la ora 11.00, pentru copii peste 4 ani. Aici părerea noastră. […]
ApreciazăApreciază
[…] Hopa Trop , la Muzeul Naţional al Ţăranului Român – Călătoriile lui Ivan, atelier muzical. Părerea noastră despre acest spectacol, aici. […]
ApreciazăApreciază