Însemnări pe marginea unei cărți pentru copii. De vorbă cu autorii (II)

Continuăm dialogul pe marginea cărții Călătorie printre ierburi și lumină de Iulia Iordan și Cristiana Radu. Prima parte a acestui interviu este aici. 

– Cum a fost „Călătoria”? Cum v-ați simțit lucrând împreună?

Iulia: La început am fost foarte emoționată, apoi am prins aripi văzând încrederea ei în text. Iar uneori, privind inapoi, îmi doream să fi fost mai complicate lucrurile ca să dureze mai mult 🙂 Dar am rezolvat și asta pentru că lucrăm la o nouă carte cu Luli.

Cristiana: Colaborarea a decurs lin, am făcut câteva încercări de a-i găsi un chip lui Luli (care are ca model prezența și înțelepciunea Iuliei și ceva din chipul său) și i-am ales îmbrăcămintea și vârsta împreună. Apoi am conturat scenele, după care le-am definitivat, cu acordul editurii, cu intervenții minime în desene sau text de o parte și de alta.

Luli si casuta din copac 1
Ilustrație din viitoarea carte la care cele două lucrează, Luli și căsuța din copac.

 – Cunoscând-o pe Iulia de mai multă vreme, recunosc o parte din “cadrele” din carte, cel puțin camera în care stă Luli aduce foarte mult cu sufrageria Iuliei: este o coincidență? Cine a vrut să fie așa? De ce?

Iulia: Pentru mine a fost suficient să fiu autor de carte, chiar să fiu prezentă și în ilustrații ar fi fost prea de tot. Dar Cristianei i-a plăcut la noi și a inspirat-o felul simplu dar colorat în care ne-am aranjat lucrurile prin casa. Sunt multe obiecte făcute de mine: cusute sau pictate, mobila este făcută din lemn de soțul meu, sunt multe cărți și covorașe țesute. Cristiana a ales să fie așa, iar eu m-am bucurat să le văd desenate, pare că sunt toate din aceeași poveste. Când am fost în atelierul Cristianei mi-a arătat o păpușă din pânză, cusută de ea, o minunăție. S-a bucurat să afle că și eu mai cos jucării din când în când și în prima ilustrație din carte, undeva, pe un raft este frumos desenat un îngeraș din cârpe pe care i l-am făcut Smarandei când avea câteva luni. Cred că lucrurile astea vin atunci când ilustratorul explorează textul ca un cititor, poate ca cel mai pasionat cititor. Cristiana a simțit că textul meu este ceva între jurnal de copilărie și scrisoare pentru copiii mei și a amestecat frumos cele două lumi.

Luli si casuta din copac 2
Ilustrație din cartea – Luli și căsuța din copac-.

Cristiana: Cartea Iuliei nu este doar o poveste imaginată și trimisă în lume de ea, ne vorbește despre valorile autoarei și despre un stil de viață asumat. Tocmai pentru că povestea lui Luli se suprapune cu viața reală a Iuliei, am găsit o bună inspirație acasă la ea. Mi s-a părut că nu e nevoie să caut mai departe atmosfera cărții, tonul său general, nota specifică. Ceea ce e o excepție, între cărțile ilustrate de mine. Am folosit cu plăcere elemente din sufrageria sa, pentru că era, pentru mine, o prelungire vizuală a tonului general al textului.

– Pregătiți o nouă carte: ce ne spuneți despre ea? Are legătură cu Călătoria?

calatorie printre ierburi si lumina - autori
Cristiana, Iulia și „Călătoria…” lor.
Luli si casuta din copac Collage
„Sneak peek” din continuarea cărții „Călătorie printre ierburi și lumină” – cartea „Luli și căsuța din copac”.

Iulia: Pregătim o carte care se numește Luli și căsuța din copac și este vorba despre o nouă călătorie în care Luli își invită cititorii, de data aceasta printre copaci, arbori și pomi. Este o poveste mai bogată decât prima, o poveste care ne introduce în universul familial al personajului și care ne stârnește cu noi jocuri, idei sau povești vechi. Textul a fost scris aproape imediat după ce am publicat prima carte pentru că mi-am dat seama de utilitatea demersului meu de a-i atrage pe copii acolo de unde sunt distrași de multe ori, dar unde se simt de fapt cel mai bine: în natură. Pe viitor mi-am propus să mă plimb cu Luli prin multe locuri și să le arăt copiilor cât de frumoasă este natura și pe dinafară și pe dinăuntru și cât de multe lucruri pot ieși dacă suntem doar noi și ea. Adulții nu se lasă impresionați prea ușor, de aceea poate că nici nu sunt ușor de mulțumit. Dar copiii sunt în pragul fascinației când le spui că păpădia este una dintre cele mai inteligente plante. Și nu le spun asta ca să îi păcălesc, chiar așa este 🙂 Cred că au nevoie să le întreținem curiozitatea și să le dăm teme noi de gândit. Mi se pare minunat cum mintea lor fabrică neîncetat atâtea întrebări. Cărțile cu Luli îi ajută să fabrice și mai multe, cel puțin asta sper eu.

Luli si casuta din copac 7
Cristiana la lucru în atelierul ei.

Cristiana: Luli ne invită într-o nouă călătorie, de data aceasta una printre arbori. Vom afla tot felul de lururi despre ei, pe drum îi vom cunoaște și pe ceilalți membri ai familiei și, desigur, ne vom mai și juca. Alături de Luli, vom continua să învățăm cum să protejăm natura și cum să o cunoaștem și să o iubim.
Desenele sunt aproape gata, am ajuns spre sfârșit, apropiindu-mă de momentul culminant al poveștii, care se întâmplă să fi fost și un vis neîmplinit al copilăriei mele: construirea căsuței din copac. Mă bucur mult că am azi ocazia să îl aștern pe hârtie și să iau parte, împreună cu Luli, la această aventură minunată.

Dragi Iulia și Cristiana, Roata Mare abia așteaptă să vă reîntâlnească și să citească aventurile lui Luli! Vă mulțumim că ați răspuns insistențelor noastre (exasperante și exasperate, probabil!) și ați stat de vorbă cu noi.

Dragi cititori, sperăm că acest interviu v-a făcut la fel de multă plăcere cât ne-a făcut și nouă. Dacă doriți să ne spuneți nouă sau celor două artiste părerea voastră, așteptăm fie comentariile (în continuarea acestui interviu), fie mesajele voastre pe adresa de email office.roatamare@gmail.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.