Ziua Culturii Naționale, ediția 2017 – cu ateliere pentru copii, cu cărți frumoase, într-o atmosferă veselă și vioaie, fără discursuri sforăitoare, fără ceremonii lungi și plictisitoare??! Da, se poate! Și credem că e de bine.
Duminică dimineață ne-am pornit, cu mic, cu mare, pe drumul lung către MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană), pentru a vedea și experimenta un alt fel de program pentru copii: un atelier special de Ziua Culturii Naționale, susținut de prietenii noștri de la asociația Da’DeCe, în cadrul expoziției Efemeristul. O retrospectivă Mihai Olos
Într-o atmosferă veselă și relaxată, copiii cu vârste de 6 – 12 ani însoțiți de părinți au fost provocați de Iulia Iordan și Ozana Nițulescu, gazdele evenimentului, la o discuție despre cultură și semnificația zilei de 15 ianuarie. Prea serios? Nu, pentru că tonul a fost relaxat și firesc. Complicat? Nu, ci mai degrabă jucăuș și pe înțelesul celor mici, care s-au amuzat identificând „insulițe” ale culturii: teatru, literatură, muzică, artă plastică, coregrafie etc. și nume de „locuitori” celebrii: artiști, poeți, scriitori, muzicieni …Discuția a fost condusă cu naturalețe și abilitate către zona artei contemporane și către expoziția cu lucrările lui Mihai Olos. Copiii au explorat-o prin observație și jocuri (identificarea formelor repetitive, „leapșa” pe cuvinte, harta – labirint etc.), s-au amuzat și au descoperit multe lucruri interesante legate de forme, materiale folosite, atribute potrivite artistului… Partea de atelier a completat inspirat și creativ întregul program, care s-a încheiat cu completarea fiecărei „insule” culturale cu decorația și informația potrivită. Copiii au fost încântați și au descoperit că arta contemporană „nu e așa complicată” 🙂 (La întrebările noastre legate de reluarea programului, am aflat că este posibil ca atelierele în expoziția Mihai Olos să fie din nou disponibile în lunile următoare).
Am profitat de entuziasmul celor mici și ne-am încercat norocul și la expoziția cu cărți deschisă tot pe 15 ianuarie la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. C’Arte și Cultură Națională. Cele Mai Frumoase Cărți din România (2012 – 2016) este o expoziție prietenoasă, cu multe cărți pe care le poți răsfoi, citi, chiar și împreună cu copiii. Am petrecut timp pe îndelete, descoperind o selecție interesantă de volume, de la albume, cărți de autor, până la cărți pentru copii, superb ilustrate (cei mici s-au întrecut în inventarierea titlurilor și s-au bucurat să descopere că dețin deja „cărți de expoziție”); toate sunt premiate sau nominalizate la diferite ediții ale concursului Cele Mai Frumoase Cărți din România, un concurs ce promovează cărțile românești cu un design excepțional și pe artiștii implicați în realizarea lor. Ne-am bucurat să aflăm că, în perioada următoare, în expoziție vor avea loc diverse evenimente pentru public, printre care și ateliere pentru copii, marca Da’DeCe. Promitem să fim pe fază și să vă ținem la curent!
Am avut așadar parte de o Zi a Culturii Naționale cu multă artă și carte contemporană, prezentată publicului și mai ales copiilor într-o manieră firească, relaxată, într-o atmosferă plăcută, netulburată de agitația și veselia entuziastă a celor mici. Se poate deci, și așa!:)
Suntem siguri că există și alte inițiative de acest gen și contăm pe ajutorul vostru pentru a le sprijini și a le face cunoscute, pentru a ne fi tuturor de folos!