Cartea săptămânii: Părinți liniștiți, copii fericiți – Laura Markham

Am descoperit-o pe Laura Markham și site-ul ei www.ahaparenting.com de ceva vreme, când căutam online articole despre educație formală dar și despre parentaj. Am revenit periodic pe site iar apoi am descoperit și una dintre cărțile ei care, am aflat cu bucurie, a fost tradusă și în limba română și s-a lansat la București in luna octombrie.

parinti-linistiti-copii-fericiti~8094988Mi-e greu să încep recomandarea ei pentru că este o carte pe care mai degrabă aș povesti-o pentru că este plină de informații folositoare. Am să spun așa: cartea Părinți liniștiți, copii fericiți (eu am citit-o în engleză: Peaceful Parent, Happy Kids) se înscrie în seria cărților de parentaj ce indică o educație fără pedepse și fără recompense și iubirea necondiționată. Diferența între aceasta și altele este aceea că se pleacă de la premisa că pentru a fi părinți buni trebuie să identificăm în noi problemele nerezolvate în copilărie și să le rezolvăm pentru ca apoi să fim calmi și liniștiți alături și împreună cu copiii noștri.

Aceasta este o premisă cu care eu rezonez: încă înainte de a citi orice carte de educație și parentaj îmi dădusem seama că a crește un copil înseamnă un curs îndelungat, zilnic, continuu, de dezvoltare personală; pornind de la simplul fapt că răbdarea trebuie educată până la faptul că ceea ce mă deranjează pe mine, de exemplu dezordinea din casă sau vorbitul cu voce tare, jucatul cu mingea în casă, neatenția ETC! – toate au un resort în copilăria mea și că, odată acceptat acest lucru, relaxarea și calmul vin firesc. O mare parte le-am testat!

Astfel, această carte învață pas cu pas părinții cum să își identifice fricile, grijile din copilărie și să le rezolve cu ei și în ei și NU în fața copiilor, punând la grea încercare nervii și emoțiile lor. Cartea îi ajută pe părinţi să-şi înţeleagă mai bine propriile sentimente – şi să şi le gestioneze –, astfel încât să poată acţiona cu empatie şi comunicând clar, pentru a creşte copii care îşi controlează singuri comportamentul.

Am întâlnit pasaje care mă făceau să exclam: Și eu fac asta! sau Știu cum trebuie să fac, dar niciodată nu am reușit să fac aşa până acum! dar m-a învățat şi lucruri noi. Citind-o, m-am reîncărcat cu o doză mare de răbdare și înțelegere față de cei mici ai mei – și în această perioadă CHIAR am nevoie de așa ceva -.

PeacefulParentHappyKids-Cover-350Cartea se citește ușor, se citește și mai ușor cu creionul în mână (dacă sunteți ca mine, o să aveți destule notițe de luat), este plină de sfaturi și de metode de liniștire, conectare și abordare prietenoasă, scrise cu liniuțe și puse frumos în tabele.

Închei cu câteva pasaje din carte, pentru a vă face să înțelegeți mai bine despre ce este vorba. Așadar, când ne simțim copleșiți dr. Markham ne sfătuiește:

  • Căutați susținere. Parentingul este una dintre cele mai grele sarcini ale noastre ca părinți și de aceea avem nevoie de susținere și de multă gândire pozitivă; să trecem peste probleme cu umor și să ne facem mici plăceri, cum ar fi să furăm soțului o sărutare, să ne îmbrățișăm copilul sau să ne plângem cuiva care nu va încerca să ne repare, pe noi sau pe copilul nostru
  • Când faceți o greșală, învățați din ea. Bun, ați făcut o boacănă; folosiți ocazia pentru a învăța să vă cereți iertare, să vă reconectați și să reparați ce ați stricat. Fiecare criză este o oportunitate de a vă apropia, atâta timp cât priviți lucrurile din mai multe perspective și cu inima deschisă
  • Luați-o de la capăt. Când simțiți că sunteți pe punctul de a vă pierde cumpătul opriți-vă, respirați adânc și reluați conversația cu un ton normal. Astfel arătați că sunteți responsabili pentru propria iritabilitate iar copiii nu se simt niște persoane rele. Și mai mult, le oferiți un model important de recorectare și stăpânire a furiei.

…și așa mai departe.

Părinți liniștiți, copii fericiți; dr. Laura Markham, ed. Multi Media Est Publishing, București, 2015

4 comentarii

  1. […] Totul sună minunat, aproape idilic așă că extrem de greu de realizat! Ei bine, partea bună este că aceste lucruri nu sunt imposibil de atins; ba mai mult, există strategii, tehnici care, prin antrenament, în timp, pot conduce la instalarea atmosferei liniștite și la relații armonioase între toți membrii familiei. Copiii învață de la părinți cum să își gestioneze emoțiile, cum să reacționeze în diferite situații, cum să interacționeze între ei sau în societate, așă că de adulți depinde să le ofere modelele optime. Despre modalitățile prin care adulții pot îmbunătăți felul în care reacționează sau interacționează, Laura Markham a scris și în Părinți liniștiți, copii fericiți, despre care puteți citi aici. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.