Cronică: Poteca din livadă – o poezie de program la Mărțișor

Când am aflat despre programul ținut în livada Mărțișor, la Casa Memorială „Tudor Arghezi”, mi-am zis că e perfect pentru vară: în aer liber, printre pomi, cu poezii și jocuri. Ei bine, nu m-am înșelat! Am avut parte de o dimineață minunată și de un program dinamic, parfumat de miresmele livezii, îndulcit de gustul cireșelor culese direct din copac și colorat de versurile lui Arghezi.

Oana Oros, coordonatoarea acestui atelier literar pentru copii cu vârste între 4 și 9 ani, intitulat Poteca din livadă – poezie în mișcare, i-a întâmpinat calmă și zâmbitoare pe cei 12 copii, însoțiți de părinți. Pentru început, ne-am adunat în fosta bucătărie de vară a casei, transformată în atelier pentru cei mici. Un prim joc creativ le-a permis copiilor să se cunoască în așteptarea tuturor participanților.

DSC01819

Treptat, copiii – majoritatea de vârstă preșcolară – au prins chef de vorbă. Din discuția interactivă condusă cu tact de Oana, am aflat primele lucruri despre Tudor Arghezi și despre aventura în care urma să pornim. Folosind un limbaj accesibil, ea ne-a explicat regulile și etapele următoare ale programului.

Apoi am pornit pe poteca șerpuitoare ce ne-a condus prin livadă. La început prudenți, copiii s-au lăsat repede cuceriți de livada îmbietoare. Traseul era punctat de indiciiDSC01813 care trebuiau găsite (jucării – mascote în copaci, răvașe agățate în crengi, un stup părăsit, pene și ouă de gâscă etc.) și care prilejuiau opriri dedicate observației și lecturii. DSC01811Copiii au descoperit cu încântare fructele din pomi, insectele de pe scoarța copacilor, diferite păsări, fluturi și albine, și felul în care toate acestea l-au inspirat pe Arghezi să scrie versuri. Printre poezii și discuții, copiii au alergat prin livadă, s-au întrecut în descoperirea indiciilor, s-au cățărat în copaci și au cules/ mâncat cireșe.

Am părăsit livada cu zâmbetul pe buze, deopotrivă părinți și copii, și ne-am îndreptat spre casă, cu un popas la cușca lui Zdreanță, desigur.DSC01837 A urmat o scurtă vizită în muzeu, la care însă unii dintre copii nu au mai rezistat, după atâta alergătură; am văzut jucăriile din Camera cu Jucării și multe obiecte interesante ale familiei.

În partea finală, de atelier, numărul copiilor scăzuse din nou. Cei rămași au decupat și colorat câte o Gîri Gîri (gâsca din versurile lui Arghezi), și au privit cu curiozitate fragmente dintr-un film documentar, în care poetul își prezenta casa, livada și…pe Zdreanță.DSC01841

Programul este complex, interactiv, dinamic, senzorial, iar prețul, năucitor: 5 lei / persoană! Singura observație se referă la durată: 2 ore s-au dovedit prea solicitante pentru majoritatea participanților. Recomandarea noastră de a scurta programul a fost bine primită de Oana Oros, ca și ideea de a reorganiza grupele de vârstă.

În livada Mărțișor, copiii au făcut cunoștință cu Arghezi și poeziile sale într-un mod natural, firesc, prin descoperire și analogie cu propriile experiențe – un mod minunat de a învăța! Programele vor continua toată vara, așa că luați-i pe cei mici și împrieteniți-i cu natura și poezia!DSC01836

Iată notele noastre, 5 fiind nota maximă:

Atmosfera generală 5

Interactivitate 5

Accesibilitate 5

Locație 4

Preț 5

5 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.