Copiii recomandă cartea săptămânii: „Cine ar putea fi la ora asta?”

„Copiii recomandă” este o nouă rubrică a Roții Mari. În ea ne propunem să le permitem copiilor să recomande cărțile care le-au plăcut. O inaugurăm cu o recomandare făcută de Petru, un băiat pasionat de lectură, istorie și cartografie. (Intervenția adulților a fost minimă și a ținut în mod special de editare)

Cine ar putea fi la ora asta? Toate întrebările greşite este un roman poliţist al autorului Lemony Snicket, pe numele său adevărat Daniel Handler.

Lemony Snicket - Cine ar putea fi la ora astaPovestea este despre un băiat de aproape 13 ani, numit, ca şi autorul, Lemony Snicket şi care devine ucenicul detectivului Theodora S. Markson, intrând astfel într-o societate secretă de detectivi. Cei doi pleacă din metropola în care Snicket trăieşte şi ajung într-un oraş de la marginea unei mări care nu mai are apă. Oraşul se numeşte Pătatul- de- lângă-Mare, un oraş pustiu, abia cu câteva case locuite, cu un far nefuncţional şi un hotel posomorât. Cazul lor este unul destul de mitic. O figurină, Bestia Zbârnâitoare, trebuie recuperată de la un presupus hoţ, angajat probabil de către una dintre cele două familii rivale de zeci de ani: familia Sallis sau familia Mallahan. Cazul este destul de grav, deoarece familia Sallis, deţinătoarea Bestiei, susţine că figurina valorează mulţi bani. Însă, la rândul său, şi familia Mallahan revendica dreptul de proprietate a figurinei.

Lemony Snicket întâlneşte două fete din oraş, una dispusă să îl ajute, pe nume Moxie şi o alta, Ellington, al cărui tată a fost răpit.

Personajul negativ din roman, Explozieintarziata, pare să aibă o legătură cu tot cazul şi cu răpirea tatălui lui Ellington. Fascinant este că Explozieintarziata nu a fost niciodată văzut, ci doar auzit, la telefon.

În timpul cazului, Lemony Snicket merge la bibliotecă ascunzându-se de Theodora care este de părere că: ” Nu avem timp de citit, Snicket”. El merge acolo pentru afla mai multe lucruri despre Bestia Zbârnâitoare şi despre şi istoria oraşului, istorie în care se pare că apare şi Explozieintarziata.

Ce mi-a plăcut:

Povestea este foarte interesantă, captivantă, personajele sunt foarte bine scrise. Umorul nu este unul la care să râzi cu lacrimi, ci este uşor ca şi cel din fiecare zi, unul obişnuit, râzând un pic la gesturile şi vorbele oamenilor.

Personajele sunt simple, integrate foarte bine în poveste. Nu sunt caracterizate direct, ci se dezvăluie prin întâmplările la care iau parte.

Ce am învăţat:

În cartea asta învăţăm multe cuvinte mai complexe şi mai inteligente dar, aşa cum veţi afla mai jos, nu trebuie căutate de copii în DEX.

Romanul se citeşte uşor, nu sunt multe dialoguri, sunt multe cuvinte noi, numai că sunt explicate într-un mod excelent, că de exemplu:

„-Trei sorbituri din ceaiul ăla şi ai fi devenit incoerent, un cuvânt care aici înseamnă că mormăi aiurea şi eşti aproape inconştient, Snicket.”

Eu o recomand copiilor cărora le place să citească şi aventuroşilor. Cu siguranţă acestă carte va captiva până şi copii care stau mult la jocuri video. Cartea este recomandată persoanelor de la 9 la 99 de ani, însă eu o recomand mai ales băieţilor. O pot citi şi fetele, cu condiţia ca ele să fie pasionate de romane poliţiste şi de băieţi inteligenţi şi curioşi, precum Lemony Snicket.

Unul dintre lucrurile pe care le-am învăţat citind această carte este că, dacă avem un caz grav în oraş, cel mai bine este să ne documentăm la bibliotecă, mai ales dacă infractorul este cunoscut în istoria oraşului sau este o persoană publică.

Un alt lucru pe care povestea pune accent este lucrul în echipă, exemplificat prin felul în care Moxie l-a ajutat mult pe Snicket în rezolvarea cazului sau prin felul în care Snicket a ajutat-o pe Ellington să îşi găsească tatăl.

Ilustraţiile îi aparţin lui Seth, un desenator multipremiat, un artist a cărui operă include The Great Northern Brotherhood of Canadian Cartoonists.

Volumului 1, Cine ar putea fi la ora asta. Toate întrebările greşite îi urmează cel de-al doilea volum, Când ai văzut-o ultima dată? Deşi personajele rămân aceleaşi iar locul de desfăşurare este tot Pătatul- de-lângă-Mare între cele două volume este doar o mică legătură. Ele pot fi citite şi separat, la începutul volumului doi existând un mic rezumat, însă e recomandat a fi citite împreună.

Cine ar putea fi la ora asta? Toate întrebările greşite, vol. 1, autor Lemony Snicket, Editura Corint Junior, 2013, 224 pagini

Petru

Petru, autorul acestei recomandări, are 11 ani și este pasionat de lectură, istorie și cartografie. Citește din pură plăcere, fără a-și dori (în mod conștient) să învețe ceva din fiecare carte. Este unul din autorii rubricii „Poveștile frățiorilor” de pe siteul www.supereroiprintrenoi.ro. A fost încântat de propunerea noastră de a recomanda copiilor de vârsta lui cărțile care i-au plăcut astfel încât s-a pus pe treabă și ne-a trimis această primă recomandare. Mulțumim frumos, Petru!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.