Ruxandra și Petru, o mamă și un fiu de care suntem mândri că sunt prietenii Roții Mari, au scris impresii la cald, în tandem, despre proiectul Da’DeCe Calea Victoriei al asociației Da’DeCe. Pe Ruxandra o cunoașteți de pe www.totuldespremame.ro și www.supereroiprintrenoi.ro iar Petru este primul copil care a scris pentru Roata Mare. Alte introduceri sunt de prisos astfel că vă lăsăm să vă bucurați de relatarea lor, începută de Ruxandra.
Suntem prieteni vechi ai atelierelor Asociaţiei Da’ De Ce. Ne „cunoaştem” încă de pe vremea când asociaţia se numea De dragul artei. Numele şi l-au schimbat între timp (şi ne place tare!) dar cu drag de artă şi lucruri frumoase tot au rămas. Şi ştiţi ce îmi mai place mie mult de tot la atelierele lor? Că parcă nu sunt numai pentru copii. De fiecare dată când ajung simt că sunt un pic şi pentru mine. Mă regăsesc în tihna lor, în poveştile pe care le împletesc în timpul fiecărui eveniment, în dragul de tradiţie, de natură, de românesc şi mai ales de oraşul ăsta pe care îl ador cu bune şi rele, Bucureşti.
Nu mă satur niciodată de poveşti cu Bucureştiul şi străzile lui şi ori de câte ori am ocazia îi arăt şi fiului meu case sau locuri cu poveşti. Pentru că mi se pare esenţial să îţi cunoşti oraşul şi poveştile lui. Numai aşa te poţi „purta” cu drag faţă de el. Aşa încât atunci când am aflat de atelierul Da’ De Ce Calea Victoriei l-am înscris pe băiatul meu imediat.
Ce m-a atras? În primul rând tematica: copiii urmau să se plimbe o oră pe Calea Victoriei, analizând clădirile şi ascultându-le istoria. Apoi Iulia. Iulia Iordan, cea care urma să ţină atelierul în acea zi, este atât de caldă şi cu drag de românesc încât e o plăcere să o asculţi, oricând, oricât. Şi nu în ultimul rând atelierul practic la care copiii urmau să participe la sfârşitul plimbării, atelier ţinut la Biblioteca Ion Creangă (deci, dublu avantaj) şi în timpul căruia construiau macheta Caii Victoriei.
Zis şi înscris! Numai că eu nu am mai putut participa, aşa încât adevărata relatare îi aparţine lui Petru, în vârstă de 11 ani, care s-a întors atât de fericit cum de la puţine activităţi l-am văzut întorcându-se.
Acum câteva zile am fost la ceva foarte frumos şi interesant. Am fost la atelierul ” Da’ De Ce: Calea Victoriei”. Totul a început dimineaţa, pe Calea Victoriei, unde am vorbit despre istoria Căii şi a clădirilor din jurul ei. Am aflat că înainte Calea Victoriei se numea Podul Mogoșoaiei şi că traversa tot oraşul, că în această zonă au locuit mulţi oameni importanţi. Am vizitat şi grădina Academiei Române, o grădină mare şi foarte frumos amenajată şi în care poţi citi denumirile botanice ale plantelor existente.
Da’ de ce Calea Victoriei este un atelier pentru copiii de la 8 la 12 ani şi se ocupă în special cu istoria şi arhitectura locului şi construirea machetei Căii Victoriei. La atelierul la care am participat am fost 6 copii în total, un număr potrivit pentru un astfel de atelier. Pentru copii mai mari, prezenţa unui părinte sau unor bunici nu este obligatorie.
Au existat mai multe etape ale atelierului, care s-au petrecut în mai multe zile. Vă voi povesti cum s-a desfăşurat totul atunci când am fost eu:
M-am întâlnit cu grupul în fața Academiei Române, acolo unde am vizitat curtea şi am vorbit despre arhitectura clădirii şi istoria ei. Ne-am plimbat pe Calea Victoriei, tot povestind despre clădiri. Apoi, ne-am adunat la Biblioteca Ion Creangă, unde am realizat o machetă a străzii despre care am vorbit.
Mi-a plăcut că a existat un echilibru, adică nici nu sunt prea multe informaţii nici prea multă muncă de construcţie a machetei, iar asta înseamnă că cei de la Da’ De Ce au lucrat foarte mult la acest eveniment şi că au pus şi din sufletul lor câte puţin. Mi-a mai plăcut mult că am fost ajutaţi de doi arhitecţi în construirea machetei. Ei ne-au învăţat despre ritm în arhitectură şi i-au ajutat pe cei mai mici. Biblioteca Ion Creanga ne-a primit cu un ceai cald şi struguri!
În acest atelier cei de la Da’ De Ce au intenţia de a-i învăţa pe copii (uneori şi pe adulţi) despre Calea Victoriei şi de a îmbunătăţi creativitatea copiilor când vine vorba de machete şi construit. Atmosfera este foarte plăcută şi recomand acest curs, poate pentru anul viitor.
Notele, dintre care cea mai mare este 5, sunt:
Preţ: 5
Locaţie: 5
Atmosfera generală în timpul programului: 5
Accesibilitate: 5
Interactivitate: 5