În sfârșit vine concediul! Plecăm cu copiii și probabil sperăm în secret să prindem câteva momente liniștite doar pentru noi, pentru interesele noastre, cu ore destinate special vizitării de muzee, biserici, orașe, târgușoare… cum facem ca să armonizăm interesele noastre și ale copiilor astfel încât toți să petrecem împreună niște zile frumoase?
Stabiliți clar scopul vacanței
Este vorba de așteptări, ca întotdeauna; numai că acum nu mai sunteți în doi (sau singuri) ci în trei, patru, cinci sau chiar mai mulți. De aceea și nevoile sunt mai numeroase și mai diverse și trebuie împlinite cât mai multe, altfel vacanța va fi o acumulare de frustrări și nu de minute plăcute. Așadar, e importantă stabilirea scopului vacanței: de relaxare, de vizitare etc. sau toate la un loc. Încercați să stabiliți acest lucru împreună; exprimați-vă clar dorințele așa cum, cu siguranță, o vor face și cei mici. Ca în orice alt domeniu, o comunicare eficientă este cheia înțelegerii. Deși copiii sunt membri foarte importanți ai familiei, ei nu sunt, sau nu ar trebui să fie, centrul universului. Astfel, exprimați nevoile voastre, țineți cont de ale lor și alegeți în consecință.
Setarea așteptărilor. Facem lucruri împreună
Odată stabilit scopul vacanței, setați așteptările, ale voastre și ale copiilor.
Dacă este o vacanță în care doriți să leneviți obișnuiți-vă cu ideea că nu veți avea aproape deloc timp pentru vizite culturale deci nu stabiliți o listă lungă de obiective de vizitat. Relaxați-vă fiind împreună cu copiii și nu alături de ei; adică, mai ales în cazul copiilor mai mici, până în 5 ani, dacă vă imaginați că veți merge la mare iar copiii vor sta în apă in timp ce voi vă veți întinde liniștiți la soare pentru a recupera lectura cărților necitite de mult, șansele să nu se întâmple așa sunt destul de mari. După un an de grădi (sau de școală) și de serviciu în care v-ați întâlnit doar seara și în weekenduri cu copiii, aceștia au nevoie de conectare și de apropiere de voi; așadar obișnuiți-vă cu ideea că veți face împreună castele de nisip, veți înota împreună, veți sta la plajă împreună, împreună, împreună, împreună. Veți elimina astfel nervii și frustrarea că nu puteți să terminați nici măcar o pagină fără a fi deranjat.
Dacă este o vacanță în care vă propuneți să vizitați tot felul de obiective, ideal ar fi ca omuleții să fie mai mari, altfel nu vor rezista. Chiar dacă nu veți vizita muzee și doar vă veți plimba prin orașe, simplul fapt că veți merge cu mașina din oraș în oraș va fi obositor pentru ei. Dacă totuși mergeți într-o vacanță să îi spunem „culturală”, pregătiți de acasă copiii pentru a ști unde merg și de ce (din nou, e vorba de așteptări). Când veți vizita muzee/case memoriale/peșteri etc, pe lângă pregătirea vizitei, ar fi bine să explicați pe scurt ce veți vedea și să le dați o temă pe care să o urmărească.
De exemplu, dacă vizitați o peșteră în care au trăit oamenii în paleolitic puteți pregăti copilul – mic, preșcolar, sau chiar de clasa I sau II – spunându-i că acum foarte multă vreme oamenii nu trăiau în case ci în peșteri, că veți vizita o astfel de „locuință” și dați-i subiect de gândire/discuție pe parcursul vizitei identificarea locațiilor unde ar fi fost camera lui, bucătăria, baia etc. Pe parcursul vizitei punctați prin întrebări diverse aspecte iar la terminarea vizitei discutați despre ce ați văzut.
Dacă hotărâți să faceți câte puțin din toate ați ales probabil varianta optimă: veți avea parte atât de leneveală cât și de relaxare activă și stimulantă. Trebuie doar să țineți cont de cele amintite mai sus.
Organizare
Pe lângă asigurarea transportului și a cazării ar fi bine să acordați puțin timp și identificării unor posibile obiective turistice din zona în care veți merge. Chiar dacă alegeți să aveți o vacanță de relaxare, la mare sau la munte, se poate întâmpla ca în apropierea locului unde vă aflați să se afle lucruri frumoase pe care v-ar plăcea să le descoperiți.
În organizarea unei vacanțe cu tentă culturală ar fi bine să rețineți posibilitatea cumpărării sau rezervării de bilete pentru muzee, grădini botanice, acvarii etc. în avans (online) pentru a scurta timpul petrecut la coadă (știm cum e cu răbdarea la copii, nu?) și de existența, în mai toate marile orașe a muzeelor pentru copii (în Europa ele se găsesc cu siguranță la Viena, Roma, Paris, Londra și foarte probabil și în alte orașe), muzee care sunt foarte interesante și pentru adulți, nu numai pentru copii.
Probabil toate ideile de mai sus pot fi absorbite într-unul singur: ÎMPREUNĂ. Gândiți totul împreună, faceți totul împreună iar în timp, după câteva zile, cel mai probabil copiii se vor desprinde de voi și vor căuta să se joace singuri, fără ajutorul vostru, astfel acordându-vă și vouă timpul prețios pe care îl doriți.
Vă dorim o vacanță frumoasă și vă așteptăm înapoi odihniți și împliniți, gata pentru noi cronici și idei marca Roata Mare.