L-am luat pe E cu mine în vizită la muzee și galerii de artă încă de când s-a născut iar în timp am învățat și cum să îl fac să se bucure și să se simtă bine în acest mediu.

Inițial, îmi programam pur și simplu vizita pentru ca să coincidă cu somnul lui de după-amiază. Nu mă înțelegeți greșit, în continuare cred că este cea mai bună variantă pentru mine …dar nu neapărat și cea mai educativă pentru copil!
Astfel încât mi-am schimbat planul și am luat cu mine prin muzee un copil treaz și plin de energie care alerga peste tot și înnebunea supraveghetorii care ne invitau „politicos” să…plecăm.
Dar nu am cedat! și m-am gândit că poate ar fi mai bine să îl pregătesc pe E – acum de doi ani și jumătate – pentru vizită. Iată cum am procedat:
- am citit cărți și ne-am uitat la reproduceri ale picturilor pe care urma să le vedem
- printam sau cumpăram vederi de la muzeu și ne jucam de-a cine găsește primul lucrarea
- de asemenea, îmi luam mereu cu mine hârtie și creioane pentru sesiuni ad-hoc de desen în muzeu, pentru că vreau să îl încurajez pe E să creeze nu doar să privească
Odată ajunși acasă, continuăm pe aceeași temă:
- E își lipește vederile în propria lui galerie și explică tatălui său totul despre acestea
- Am organizat chiar și un mic atelier de pictură pentru el astfel încât să își poată folosi toată energia creativă pe care a acumulat-o în timpul vizitei (și spre surprinderea mea, culorile pe care le folosește coincid de cele mai multe ori cu cele din picturile care l-au impresionat cel mai tare – o dovadă cât de percutantă poate fi arta chiar și pentru pitici). Odată capodopera lui E terminată, o adaug la galeria lui de artă, bineînțeles 🙂
Un alt avantaj al vizitelor noastre este faptul că aflăm și despre activitățile pentru copii și familii pe care le desfășoară muzeele.
Deși se mai întâmplă ca E să alerge prin muzee, el descoperă încet-încet că sunt și alte lucruri – mult mai interesante – pe care le poate face într-un astfel de loc… și că unele muzee au niște prăjituri foarte bune la cafenea 😉
Elena locuiește la Londra împreună cu familia ei formată din trei copii: doi mai mari, mami (ea) și tati, și E, băiatul lor în vârstă de 2 ani și jumătate. In timpul liber fac cât mai multe activități în familie, activități educative, creative, dar mai ales poznașe. Elena are un blog cu nume simpatic: http://www.blueberriesandbroccoli.wordpress.com pe care veți găsi varianta originală a acestui articol.