Cronică: expoziția interactivă Apa trece, poveștile rămân

Expoziția interactivă pentru copii este o expunere care nu prezintă neapărat lucrări de patrimoniu (artă, arme, costume, mobilier – exponate pe care le întâlnim în muzeu) ci obiecte care pot fi cunoscute și cu alte simțuri decât văz. De obicei ele au o temă: istoria egiptenilor, apa, viața unui artist etc. iar ideea e ca cei mici să descopere, singuri dacă se poate, și folosind cât mai multe simțuri (într-o expunere clasică nu putem decât vedea, într-una interactivă putem atinge, auzi, mirosi etc.), informații despre un anumit subiect.

Apa trece povestile raman Roata MAre 2 Collage

Apa trece, poveștile locului rămân o astfel de expoziție – ne invită printr-o călătorie senzorială într-o poveste în care trebuie să căutăm anumite indicii și să descoperim povești românești vechi, adică patrimoniul imaterial (comorile intangibile ale fiecărei țări: povești, poezii, cântece etc. constituie patrimoniul imaterial).

Copilul, însoțit de o hartă luată de la intrare, parcurge un labirint al memoriei apei, din care adună indicii care-l vor ajuta să ducă la îndeplinire misiunea pe care o primește la intrarea în expoziție: aceea de a-și recupera chipul pe care Fata Mării i l-a răpit. Prima oprire o face la izvor , de unde copilul își ia sticluța cu apă vie pe care o va îmbogăți cu un fir de nisip, o scoică, un bob de grâu sau condimente, astfel încât poțiunea rezultată să fie și mai puternică. Apoi va trece printr-o fântână, o mlaștină, va ajunge la mare și apoi va trece printr-o peșteră pentru a ajunge în locul unde apa dulce se întâlnește cu cea sărată. Punctul final este insula Ada Kaleh unde descoperă căsuțe și fotografii vechi ale locuitorilor, miroase condimente, are parte de un (alt) efect 3D care proiectează apa care vine și se retrage din insulă. La ieșire își descoperă și chipul într-o oglindă. În zona de relaxare (pe pernele de piatra), poate asculta povestea lui Făr’ de Chip în Lumea Apelor, care explică de fapt tot traseul pe care l-a parcurs.

Apa trece povestile raman Roata Mare 1 Collage.jpgAceastă expoziție interactivă este destinată atât părinților cu copii cât și copiilor care vin cu clasa. Este atât prilejul întâlnirii cu poveștile românești cât și ocazia descoperirii prin joc.

Am fost la vernisaj și ne-a plăcut atmosfera: mulți copii în căutare de indicii (stickere și nu numai), alții care se jucau, pescuiau, făceau castele de nisip (inclusiv din nisip kinetic care ne-a fascinat!), ascultau susurul apei, se relaxau pe pernuțe etc.

Din păcate este deschisă doar până pe 6 decembrie însă recomandăm o vizită (de miercuri până duminică între orele 10.00 și 18.00). Realizatorii expoziției – asociația Câte-n lună și-n mansardă – vă așteaptă cu drag și cu multă poftă de joacă.

Notele noastre, dintre care cea mai mare este 5:

Atmosferă generală: 4

Interactivitate: 5

Accesibilitate: 4

Locație: 5

Preț: 5

 

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.