Scriitoarea Victoria Pătrașcu vă propune lecturi de vacanță

Provocarea: am rugat-o pe Victoria Pătrașcu, scriitoare de minunate cărți pentru copii, să recomande cititorilor Roții Mari lecturi de vacanță. Trebuia să facă recomandări cât mai scurte, nevrând să îi furăm prea mult timp. Am primit însă un material consistent a cărui lectură cel puțin nouă ne-a făcut o mare plăcere. Îl redăm integral iar la sfârșit revenim cu câteva cuvinte despre Victoria și cărțile ei. Să vă fie de folos!

Hmmm, lecturi de vacanță? Întâi mi s-a strâns un pic sufletul, apoi s-a înseninat la loc. Mi-am adus aminte pe de-o parte de listele date de ”tovarășa învățătoare” la sfârșitul fiecărui an școlar, dar apoi m-a dus gândul la plăcerea cărților citite de voie, fără constrângeri, noaptea, sub pătură, sau așezată pe burtă, la umbra unui copac.

Eu i-aș sfătui pe copii ca în vacanță, mai întâi, să se joace cu poftă, să exploreze lumea din jur, din afara caselor și apartamentelor, chiar dacă ea nu mai este nesfârșită cum era în timpul copilăriei mele. Întotdeauna e ceva de cercetat: peticul de iarbă din spatele blocului, strada și oamenii ei, cușca unui cățel, traseele pisicilor, livada bunicilor.

După ce s-au jucat bine de tot, să se mai joace un pic și, abia apoi, când picioarele le sunt grele de la atâta alergătură, când pielea îi strânge un pic de la atâta vânt și soare, să găsească un loc umbros și un pahar de trandafirată rece și să se cufunde ușurel în paginile poveștilor.

Pentru că marea mea pasiune sunt cărțile ilustrate (picture books), am făcut mai multe recomandări din această zonă. Să începem așadar:

  1. ”Minunata pălărie a lui Millie”, de Satoshi Kitamura, Editura Pandora Mminunata palarie a lui millie satoshi kitamura

Cât de fericită am fost când am descoperit această poveste! Millie este o fetiță care își dorește o pălărie, dar nu are bani să-și cumpere una. Vânzătorul o provoacă la un joc și îi dăruiește o pălărie invizibilă, dar prețioasă, pe care și-o poate schimba cu puterea imaginației. Millie străbate orașul și își schimbă de nenumărate ori ”pălăria”care, ascultătoare, ia diferite forme mirobolante, în funcție de dorința fetiței.

O poveste delicioasă, scrisă cu mult umor, ilustrată clasic, în desene vibrante, care îndeamnă la imaginație și care aduce aminte de importanța și frumusețea lucrurilor simple.

Mesajul optimist al cărții este că poți să ai în fiecare zi o aventură, dacă îți ții ochii deschiși, ai o atitudine pozitivă și un strop de umor.

  1. ”Elefantul Elmer”, de David McKee, Editura PandoraMdavid-mckee-elefantul-elmer-pandora-m

Aș putea spune, fără să greșesc prea tare, că Elmer este o carte cult a literaturii pentru copii. Am avut-o întâi în engleză și, de curând, m-am bucurat să o descopăr tradusă la Editura PandoraM.

Elmer este un elefant pestriț. Pe pielea lui în carouri găsești toate culorile pământului. Dar Elmer este și cel mai voios și simpatic elefant chiar dacă este altfel decât confrații săi.

Când Elmer încearcă să își schimbe culoarea pentru a deveni la fel ca ceilalți, își pierde esența și acel ceva care îl făcea special.

Cartea lui McKee livrează o lecție importantă. Există diferențe și diferențe și unele dintre ele sunt bune, valoroase și trebuie cultivate.

  1. ”Cel mai fain uriaș din oraș” de Julia Donaldson, ilustrații Alex Scheffler, Editura Cartea Copiilorcel_mai_fain_urias_din oras

O poveste tandră și plină de umor care istorisește pățăniile unui uriaș care nu-și găsea haine pe măsură. Doar că, într-o zi, în orașul său se deschide o prăvălie cu haine mari. Bucuros, uriașul își înnoiește garderderoba, dar nu prea are parte de hainele cele noi pentru că se întâlnește cu fel de fel de animale aflate în nevoie.

Dincolo de povestea propriu-zisă, se află alte și alte straturi și sensuri. Un fapt banal din viața unui uriaș ne vorbește despre generozitate, altruism, prietenie, dar și despre câtă valoare ar trebui să acordăm obiectelor din viața noastră.

Tălmăcită în românește de Florin Bican, cartea îi va incânta cu siguranță pe copii și datorită ilustrațiilor realizate de Alex Scheffler pe care, iubitorii cărților ilustrate, îl cunosc din seria Gruffalo.

  1. ”Petunia” de Roger Duvoisin, Editura Cartea Copiilorpetunia_roger duvoisin

Petunia este o gâscă, mai fără minte , ca toate gâștele (deși nu-i corect să generalizez). Lucrurile se schimbă în ziua în care Petunia găsește în iarbă o carte. Pentru că, nu-i așa, cărțile te fac deștept. Cu obiectul prețios sub aripă, Petunia devine brusc ”atotștiutoare” și începe să împartă cu generozitate sfaturi animalelor din ogradă. ”Preaînvățata” Petunia le spune animalelor despre niște artificii că sunt…acadele. Cu penele pârlite, vie și (doar puțin) vătămată, Petunia descoperă, la modul dureros, că interiorul cărții este mai important decât exteriorul ei și că, pentru a deveni mai deștept, ar trebui să-i citești și conținutul.

Povestea devine, astfel, o lecție despre autenticitate și impostură, despre aparență și esență. Este ceva mai mult decât o simplă pledoarie pentru carte și cunoaștere. Miezul ”tare” al poveștii ne arată că nu-i suficient să ai o bibliotecă în casă ca să te numești intelectual, nu-i de ajuns să te înconjori de obiecte scumpe ca să te numești lider.

  1. ”Domnul Sconcs”, David Walliams, Editura Arthurdomnul-sconcs

David Walliams este unul dintre scriitorii mei preferați. Antieroina sa, Chloe, este o fetiță care nu-și găsește locul nici acasă, nici la școală. Cu o mamă ambițioasă, implicată într-o campanie politică, un tată temător și niște colege care o resping pentru că nu este destul de ”cool”, Chloe sfârșește prin a se împrieteni cu un vagabond, domnul Sconcs. Această relație îi hrănește și îi învață pe amândoi ceva. Prietenia lor îi transformă în niște oameni mai buni și, în final, are efect și asupra persoanelor apropiate.

Scrisă alert, într-un stil lejer și plin de umor, așa cum le place copiilor, cartea susține ideea de a nu-i judeca pe oameni după aparențe și de a-i accepta așa cum sunt.

Grafica, semnată de Quentin Blake, o să vă amuze teribil.

Și, dacă tot v-ați aventurat în această carte, vă rog să nu le ratați pe celelalte: ”Bunica hoțomană” și ”Băiatul miliardar”, traduse și publicate tot la Editura Arthur.

Vacanță frumoasă și plină de aventuri!

victoria patrascuVictoria Pătraşcu este scriitoare de cărţi pentru copiii de azi. Cu siguranţă vă este cunoscut măcar unul din următoarele titluri: Stejarul pitic, cel mai bun tătic, Ziua în care a fugit somnul, Ela cea fără de cuvinte. Cărțile ei îmbină povestea clasică cu experiențele contemporane, în care A fost odată ca niciodată se întâlnește cu orașul, televizoare tiranice și școli neprietenoase. Victoria, îți mulțumim nespus pentru candoarea cu care ai răspuns propunerii noastre.

5 comentarii

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.