Cronică de film pentru copii: Vaiana (Moana)

Nimic mai plăcut într-o zi caldă și însorită de decembrie 🙂 decât să te lași dus de val și să trăiești aventuri exotice în insulele din Oceania, în compania curajoasei Vaiana și a lui Maui, un semizeu narcisist și pus pe glume. Filmul ne-a încântat, ne-a amuzat și ne-a făcut să visăm la vacanță – de vară, nu de Crăciun!

Dincolo de discuțiile despre nume (în unele țări din Europa Moana era marcă înregistrată, așa că s-a optat pentru Vaiana), despre preluarea și interpretarea unor legende polineziene, filmul are o poveste frumoasă, are umor și impresionează prin calitatea imaginilor. Balaurii mei de 6 și 9 ani au fost încântați și curioși să afle apoi mai multe despre oamenii care trăiesc pe acele insule îndepărtate.

vaiana-moana-2Ca în multe alte filme de animație de succes din ultimii ani, personajul principal este unul feminin. (Oare așa se pregătește un nou val de girl power, de feministe mici? Cu Elsa, cu Merida, cu Judy Hopps din Zootropolis, cu Sophie din M.U.P….?)

Filmul este inspirat din legendele populațiilor din Oceania, dar se referă la perioade istorice reale; după ce vreme de secole au navigat prin Pacific, locuitorii zonei și-au încetat călătoriile, din motive rămase necunoscute, timp de o mie de ani; reluarea lor a dus la descoperirea altor insule și la răspândirea populației. Povestea Vaianei este despre această misterioasă deblocare, fapt ce îi aduce o încărcătură simbolică semnificativă.

vaiana-moana-3Vaiana este fiica șefului de trib de pe o insulă din Oceania, crescută în respectul tradițiilor și pregătită pentru a-și conduce poporul; când traiul oamenilor și însăși insula sunt amenințate cu dispariția, adolescenta se aventurează pe apele oceanului în încercarea de a restabili un echilibru pierdut și de a-și salva poporul. În această călătorie periculoasă și plină de peripeții, ea face echipă cu semizeul Maui, puternic, narcisist, mereu pus pe glume. Împreună, ei reușesc să redea inima zeiței Te Fiti (un fel de Mama Natură), să învingă întunericul și să salveze insula și întreg poporul.

Dincolo de curaj și îndrăzneală, Vaiana are o relație specială cu oceanul și un spirit cercetător, care o ajută să redescopere legătura uitată a oamenilor din tribul ei cu mările pe care odată navigau. Ea este aleasă să ducă la bun sfârșit această misiune și restabilește o conexiune atât de importantă pentru poporul său.

Ce ne-a plăcut:

  • Personajele bine conturate și foarte diferite – Am vorbit deja despre Vaiana, așa că voi menționa doar faptul că am fost cuceriți de simpatica „Vaiana când era bebeluș”; semizeul Maui este plin de poante dar și de tatuaje, care uneori se mișcă sau intră „în dialog” cu posesorul lor; o mențiune specială se cuvine bunicii Vaianei, o bătrână înțeleaptă și haioasă, ascunsă convenabil în postura de „nebuna satului”; un rol bine gândit îi revine și cocoșului prostănac Hei-Hei, care stârnește zâmbete și detensionează situația în momentele mai dificile;
  • Personificarea Oceanului – Fără să ia înfățișarea unei creaturi anume, o formă acvatică se înalță dintre valuri, comunică cu Vaiana și o ajută; creează deopotrivă situații amuzante și imagini feerice, cu pereți de apă ce se ridică din ocean;
  • Decorul și costumele – Sunt recreate peisaje superbe, exotice și sunt redate diferite aspecte ale vieții oamenilor de pe insulă; Vaiana schimbă mai multe costume, inclusiv unul de ceremonie, spectaculos. Frumusețea imaginilor, atenția la detalii, culorile, calitatea grafică au în spate o muncă serioasă de documentare, de cercetare pe care mă bucur să o descopăr la acest nivel într-un film de animație pentru copii; sunt convinsă că u asemenea efort a contribuit din plin la reușita acestei producții.
  • Grafica 2D și 3D – Nu mă pot abține să nu remarc inserarea inteligentă și jucăușă a desenului tip 2D în grafica 3D: unele secvențe grafice ce însoțesc momentele de musical sau tatuajele lui Maui se aseamănă cu o bandă desenată, chiar dacă uneori prind viață.

În mod cert, Vaiana a fost o surpriză plăcută atât prin calitatea imaginilor, cât și prin conținut și mesaj; un film din care nu lipsesc nici sensibilitatea, nici umorul și pe care îl recomandăm cu mare drag copiilor de toate vârstele.

Să vă fie de folos!

Vaiana / Moana – Regie: Ron Clements și John Musker (echipa de la Mica Sirenă, Aladdin, Prințesa și Broscoiul), Produs de Walt Disney Animation Studios, 2016

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.