Mărțișorul este o sărbătoare dragă nouă, românilor, așadar în topul activităților de la sfârșit de februarie se numără mereu una legată de acest subiect. Din fericire, în această perioadă au loc foarte multe activități cu această temă și avem de unde alege, astfel încât anul acesta am ales o activtate a Asociației DaDeCe, pentru că știm că aproape mereu mergem la sigur în privința calității.
Așadar, atelierul de mărțișoare la care am participat a început printr-o poveste despre venirea primăverii; Cristina – gazda noastră – ne-a întrebat despre semnele primăverii pe care le-am observat deja și ce altceva urmează să se întâmple în săptămânile următoare. Mi-a plăcut că întrebările au fost deschise, că răspunsurile au fost primite cu entuziasm și că cei mici (de 4-7 ani) au participat cu plăcere la discuție. Apoi, atelierul a continuat cu o variantă a poveștii Babei Dochia reinterpretată senzorial pentru copii, nefiind deci doar o expunere seacă a acesteia. Cu ajutorul a două păpuși și a altor materiale naturale, copiii au avut șansa să rețină mai bine elemente ale poveștii (de exemplu toți au primit lână pentru a o explora) și chiar au avut șansa să vadă/atingă/ se joace cu un fus de tors și să învețe pe scurt cum se toarce lâna manual.( …și multe altele dar vă lăsăm pe voi să descoperiți.)
Apoi, copiii au primit fire de lână roșie și albă iar Cristina a arătat tuturor cum se face un Mărțișor (prin împletirea celor două fire). Cu cele două fire prețioase în mâini, copiii și-au găsit fiecare locul la una din mesele pregătite dinainte pentru activități practice și pe care îi așteptau și alte materiale pentru a fi transformate în mici suveniruri (mărțișoarele în varianta modernă).
Ce ne-a plăcut:
- atelier de foarte bună calitate la un preț decent (30 lei/copil, 50 lei/ 2 frați)
- atenția pentru detaliu
- integrarea materialelor senzoriale
- că am învățat lucruri noi
- faptul că fiecare participant a primit o etichetă cu numele său astfel încât în timpul conversației erau numiți
- calitatea și varietatea hârtiei folosite pentru confecționarea mărțișoarelor
- disponibilitatea și prietenia celor din echipa asociației, prezenți acolo (de exemplu Iulia Iordan m-a ajutat să aleg cărți, mi-a răspuns la întrebări de tot felul)
- chestionarele de feed back nu erau doar pentru părinți ci și pentru copii (ai mei au fost foarte încântați de idee)
- locul unde se desfășoară atelierul este absolut minunat (Seneca anticafe)
Ce ne-ar fi plăcut:
- ne-a plăcut tot! Dar mi-ar plăcea să văd – sau mai bine zis sper să găsesc într-o zi – un fel de abordare cooperativă a învățării. Au fost momente în care copiii lucrau și când se putea vorbi și împărtăși din experiența lor, dar nu s-a întâmplat asta decât în mică măsură. În general, la toate activitățile pentru copii, participanții par să fie absorbiți în propria lor experiență, există foarte puțină colaborare sau schimb de idei între ei. Bineînțeles, părinții ar putea să inițieze și să conducă o astfel de interacțiune pentru că eu cred că astfel de dialoguri ar putea duce la noi oportunități de învățare care ar completa chiar obiectivele atelierelor…ca să nu uităm de distracția de care ar avea parte copiii, chiar dacă nu s-ar mai întâlni vreodată, ulterior.
Mi s-a spus că acest atelier, ca de altfel mai toate activitățile Asociației DaDeCe se pot desfășura într-o limbă străină, astfel încât cred că și copiii străini din București s-ar putea bucura de ele.
Acest atelier de Mărțișor se va relua pe 27 și 28 februarie pentru 7-10, respectiv 4-7 ani. Nu îl ratați!
Violeta, autoarea acestei povești, este mămica a doi copii foarte activi și creativi. Impreună le place să călătorească și întotdeauna sunt în căutare de aventură și activități culturale și educative. Motto-ul familiei lor este „we may not have it all together, but together we have it all.”