Cartea săptămânii: Mami nu mi-a spus, 3 +

Babette Cole este o renumită și îndrăgită autoare de cărți ilustrate pentru copii, care se bucură de un mare succes peste tot în lume. Dintre cele peste 150 de titluri publicate, amintim Dr. Dog, Princess Smartypants, The Smelly Book, The Hairy Book, Mummy Laid an Egg, Hair in Funny Places, Mummy Never Told Me … În multe cazuri ea este cea care deopotrivă scrie textele pline umor și realizează apoi ilustrații superbe, la fel de amuzante și pline de culoare.

Multe dintre cărțile care au făcut-o celebră abordează subiectul mai mult sau mai puțin tabu al sexualității, într-o manieră neconvențională, relaxată și desigur cu mult umor, pe gustul și pe înțelesul copiilor. Firescul cu care abordează acest subiect care – haideți să recunoaștem, inhibă mulți părinți – este similar cu cel al întrebărilor copiilor și tocmai de aceea discuția ce poate avea loc în jurul subiectului vine mai ușor iar noi nu ne vom mai bloca în fața curiozității lor.

Mummy Never Told Me, tradusă de curând în limba română ca Mami nu mi-a spus, este o astfel de carte.

MUMMY+NEVER+TOLD+ME-INÎn stilul degajat ce o caracterizează, Babette Cole formulează o serie de întrebări care cu siguranță i-au pus sau îi vor pune la un moment dat în încurcătură pe copii.

La ce este bun buricul și de ce îl avem? De ce adulții au păr în nas și în urechi dar uneori nu mai au păr pe cap? Cum arată de fapt Zâna Măseluță? De ce mami și tati se încuie uneori în dormitor? Etc.

Ilustrațiile spumoase și vesele oferă uneori răspunsuri parțiale, fără a elucida însă pe deplin misterul.  De altfel, singurul răspuns oferit chiar la final este:

Mami nu mi-a spus niciodată nimic despre lucrurile astea. Dar nu-mi fac griji, sunt sigur că mi le va spune la momentul potrivit.

Cartea nu își propune să răspundă la astfel de întrebări, ci să creeze ocazia de a discuta în familie  despre aceste subiecte, firesc și cu umor.  Este varianta cea mai bună de a iniția o discuție în care părinții sunt cei care oferă de fapt informațiile pe care le consideră potrivite pentru copiii lor la momentul respectiv.  Formularea ingenioasă din final este un alt atu de partea adulților, care pot  alege să ofere răspunsuri numai la o parte din întrebări, păstrându-le pe celelalte pentru un alt „moment potrivit”. Ilustrațiile oferă și ele un cadru, un punct de pornire amuzant și destins, așadar o premisă ideală pentru o discuție reușită despre niște subiecte destul de incomode pentru mulți dintre noi.

Legat de subiectul sexualității, vă informăm că în curând va avea loc la București o astfel de conferință: Cum povestim copiilor și adolescenților despre sex organizată de Parentime și susținută de Meg Hickling, expert în educație sexuală.

Până când cartea va fi disponibilă în limba română (vă vom anunța) ea poate fi cumpărată online din sursele tipice, gen Amazon.

Babbette Cole – Mummy Never Told Me, Red Fox 2004

Babette Cole – Mami nu mi-a spus, editura Panda, Bucureşti, 2016

Așteptăm să ne împărtășiți impresiile voastre și posibile experiențe haioase de lectură alături de copii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.