Nu am timp dar am prieteni. Nu citesc despre creşterea copiilor dar cunosc persoane resursă care îmi răspund la întrebări şi mă lămuresc. Ei la rândul lor nu ştiu cum fac, când îşi găsesc timp pentru a citi însă îi admir pentru asta, în secret îi invidiez şi public le mulţumesc pentru că îmi împărtăşesc cu generozitate din ceea ce ştiu.
O astfel de prietenă este N. Mereu când ne vedem are ceva nou de zis: cutare autor, cutare carte, mindsight, mindfulness, CNV…şi multe altele, o grămadă! – despre care eu îmi fac timp să fur de la ea cât pot de mult. Având şi copii apropiaţi ca vârstă preocupările noastre sunt deseori aceleaşi aşa că mă bucur mereu de ea şi de poveştile ei.
În ultimii ani însă am auzit-o tot mai preocupată de mindsight şi de activitatea unui psihoterapeut practician pe numele ei Tina Payne Bryson. Mindsight sus, mindsight jos, Tina stânga, Tina dreapta… până la urmă aseară mi-am luat inima în dinţi şi am luat-o la întrebări.
- Măi, cum se traduce mindsight în română? Şi ce înseamnă de fapt?
Mindsight eu îl traduc ca observarea minţii şi este un procedeu de dezvoltare personală, un ajutor pentru a te cunoaşte pe tine şi pe ceilalţi.
- Adică?
Adică: toţi funcţionăm după modele – patterns– care s-au format în urma experienţelor noastre. Înţelegând de unde vin aceste modele comportamentale putem schimba modul în care reacţionăm şi putem decide să ne dezvoltăm alte modele de abordare a unor situaţii. De exemplu, dacă o fată a avut un tată dur, ea va creşte – foarte probabil – cu teamă de bărbaţi; înţelegând şi cunoscând acest lucru ea poate alege să nu mai reacţioneze cu frică ci să găsească o altă rezolvare. Mintea noastră se poate cultiva, poate fi educată.
- Evrika. În sfârşit m-am lămurit. Şi care e legătura dintre mindsight şi educaţia copiilor? Mereu te-am auzit vorbind despre observarea minţii în legătura cu M (fetiţa ei) şi mai ales cu Tina Payne Bryson, în ultima vreme.
Păi ştii cartea Creierul copilului tău, aia de m-a ajutat pe mine mult în relaţia cu M, nu? Ei, acea carte, chiar dacă nu e scrisă total de ea ci în colaborare cu Daniel J. Siegel, are o contribuţie a Tinei pe care o simţi în modul în care scrie.
- Aham. Şi de ce îţi place aşa de mult?
Păi părţile scrise de ea sunt scrise aşa, ca o mamă, se vede că a fost acolo, alături de copii, în focul evenimentelor. Am empatizat uşor cu ea. Şi plus are un umor tipic, rafinat… (şi mai e şi creaţă, aşa ca mine 🙂 )
- Şi cum te-a ajutat cartea asta?
Păi este vorba de mindsight şi aplicarea observării minţii în relaţia dintre părinte şi copil. Toată teoria asta cu dezvoltarea personală este pusă în contextul educaţiei şi pe mine m-a ajutat să mă înţeleg şi să o înţeleg mai bine şi să o ajut pe M.
Acum, între noi fie vorba, am aflat că Tina Payne Bryson vine la Bucureşti pentru a ţine o conferinţă cu titlul Disciplină fără dramă. Astfel, am devenit cu atât mai interesată de subiect aşa că am pus următoarea întrebare:
- Măi, suntem sufocaţi de conferinţe despre cum să ne creştem copiii, anual vin tot mai mulţi psihologi, care mai de care mai specializaţi şi mai faimoşi. De ce să merg la conferinţa Tinei şi nu la o alta? Convinge-mă!
Păi conferinţa asta este structurată în două părţi, una teoretică şi alta practică. Partea practică va fi foarte importantă pentru că participanţii vor putea veni cu experienţele lor şi vor putea vorbi despre asta împreună cu Tina. Altfel spus, ei vor pleca acasă cu nişte instrumente utile pe care le vor putea folosi efectiv.
- Un răspuns corect. Şi mulţumitor pentru cei mai mulţi dintre noi. Dar totuşi eu vreau mai mult.
Măi, uite, eu mereu mi-am zis aşa: copiii pot fi crescuţi şi într-un mod clasic, cu disciplina tradiţională. Corect. Dar întrebarea mea e: ce relaţie vrei să ai cu ei când cresc mari şi devin adulţi? Cum vrei să fie ei în relaţie cu ceilalţi? Cum influenţează educaţia lor ceea ce vor fi când vor fi mari?
- Mda. Astea chiar că dau de gândit. Şi de la conferinţa asta afli un posibil răspuns?
DA. Şi multe altele.
Nu ştiu pe voi, dar pe mine m-a convins şi mi-a dat de gândit aşa că m-am hotărât să merg la conferinţă. Are loc pe 2 aprilie, la Bucureşti. Ne vedem acolo?
Fain articol! Multumesc! Sa speram ca seminarul este cel putin pe masura prezentarii 🙂
ApreciazăApreciază
Multumim si noi! Si da, speram sa fie cel putin la fel de interesant ca provocarea si tema conferintei.
ApreciazăApreciază