Cartea săptămânii: Domnul şi doamna Hormon

Din nou despre o carte ce tratează corpul nostru și cum funcționează el, de data aceasta din punct de vedere sexual, tocmai pentru că știm că este un subiect pe care îl ocolim sau care ne facem să spunem ”mă rog…” sau ”…mdaa” sau ”poate altădată”. Este vorba de o carte foarte amuzantă: Hair in Funny Places de Babette Cole şi tradusă în română ca Domnul şi doamna Hormon (însă noi am citit-o în engleză).

Așadar, această carte este o carte de povești. Nu pot recomanda o vârstă căreia se adresează pentru că mi se pare că depinde foarte mult de părinți și de cât de pregătiți sunt ei să atace acest subiect; totuși, cred că poate fi citită începând de la 5 ani oricând sau poate fi achiziționată în jurul acestei vârste și ținută în așteptare până când considerați că este momentul potrivit (să sperăm că nu va fi la 14 ani pentru că va fi sigur prea târziu pentru copiii voștri).

Domnul și doamna Hormon locuiesc în corpul nostru și dorm până când ceasul biologic îi trezește, cam în jurul vârstei de 11 ani. Când se trezesc sunt puși pe fapte mari și pe făcut poțiuni care ne transformă din copii în adulți și ne fac să ne crească păr în locuri ciudate. Pentru fete hormonii produc anumite poțiuni, pentru băieți altele.

Aceasta este pe scurt povestea, ilustrată foarte amuzant de Babette Cole și atacând subiecte sensibile dar de mare interes: creșterea sânilor și menstruația la fete, schimbarea vocii și poluția la băieți.

hair in funny placesCred că este o carte care scapă (cu umor) părinții de multe explicații complicate sau sensibile însă mă grăbesc să adaug că prima dată când am citit-o – deși m-am amuzat – m-am gândit că băiatul meu de 6 ani încă nu este pregătit pentru ea; apoi am revenit și m-am gândit că poate este pentru că este pasionat de corpul uman; apoi mi-am zis că poate totuși nu…; apoi am hotărât că o voi ține în bibliotecă pentru când va fi momentul, dictat de el și inspirat cât de cât și de noi, parintii.

O puteți achiziționa din lanturile de librarii gen Humanitas, Carturesti, Librarium sau in limba engleza de pe Amazon sau Book depository.

Babette Cole – Hair in funny places, Random House Children’s Publishers UK, 2001

Babette Cole – Domnul şi doamna Hormon, editura Panda, Bucureşti, 2016

hair in funny places 1

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.