Orășelul cunoașterii poate fi descoperit în două moduri: fie printr-o vizită pe cont propriu, fie prin participarea la un atelier cu o tematică pre-stabilită. Am încercat ambele variante iar despre prima dintre ele am scris deja astfel că acum povestim despre participarea la atelierele Jocurile științei.
Sunt inventator! Miniturbina se înscrie în seria activităților destinate copiilor peste 4 ani la care părinții participă doar dacă își doresc, altfel pot să revină după o oră. Atelierul a fost structurat în două părți, una teoretică și una practică, cea de-a doua ocupând considerabil mai mult timp decât prima care însă este esențială pentru înțelegerea principiului fizic ce stă la baza miniturbinei.
Miniturbina este de fapt o mică moară de vânt astfel că înainte de a o realiza am vorbit despre aer, despre forma lui, despre vânt și am văzut cum acesta se poate transforma în energie electrică. A fost foarte interesant. În partea tehnică copiii au construit din sticle de plastic, lițe de cupru și hârtie propriile lor mori de vânt/miniturbine pe care le-au luat acasă.
Ce ne-a plăcut:
- că partea tehnică a fost scurtă și explicată în general pe înțelesul copiilor; de altfel întregul atelier nu a durat mai mult de o oră
- că, dacă părinții nu doreau să participe la atelier, puteau să asiste la un curs de parenting desfășurat în paralel undeva în clădirea Orășelului
- că formatorii erau de profesie fizicieni și încercau totuși să explice principii complexe folosind cuvinte simple; că au fost destul de deschiși la sugestii și prietenoși cu copiii și știau să atragă atenția copiilor atunci când își propuneau acest lucru
- că au oferit o soluție tehnică simplă ce poate fi construită și acasă, odată cunoscut principiul fizic
- că cei doi băieți moderatori au ajutat fiecare copil în parte
Ce ne-ar fi plăcut:
- să se țină cont de faptul că unii dintre copii se aflau acolo pentru întîia dată. De exemplu, întrebarea Presiunea depinde de suprafață? poate că a părut simplă pentru cei care mai fuseseră acolo dar pentru neinițiați ea a părut exact ca o limbă străină. Am încercat să citesc pe fețele copiilor dacă știu răspunsul la această întrebare și nu am găsit nimic încurajator. Consider că, atâta timp cât este deschis copiilor de orice vârstă și cu orice pregătire, formatorii trebuie să explice mai întâi conceptele de bază: presiune, suprafață și apoi să pună întrebarea. Totuși, partea bună este că Andrei, unul din formatori, a reluat întrebarea și a nuanțat-o astfel încât ea să fie mai aplicată pe ce se discuta atunci (De ce credeți că am făcut acest orificiu mic în capac și nu unul mai mare?). (Răspunsul la prima întrebare e Da, presiunea depinde de suprafață, în caz că erați curioși 🙂 ).
- reglarea mesajului în funcție de vârstă; similar cu explicația de mai sus: tot ce este spus copiilor trebuie spus pentru ca ei să rețină, deci explicat: Aerul este indispensabil pentru noi și conține oxigen, azot, carbon și alte gaze – este o propoziție adevărată dar lipsită de sens dacă nu este explicată.
- să fie implicați mai mult copiii care nu știau să răspundă la toate întrebările și eventual cei avansați să fie rugați să explice celorlalți tot felul de lucruri.
- să se repete de către formator răspunsurile corecte. Dacă la o întrebare există de exemplu 5 răspunsuri, formatorul ar trebui să îl indice și să îl repete pe cel corect, altfel ceilalți nu vor știi ce să rețină; plus că, venind din partea lui, ar avea probabil mai multă autoritate
- o segmentare pe vârste și pe nivelul de cunoștințe, dacă se poate. Cred că un copil de 4 ani și unul de 10 ani au, cel puțin în ceea ce privește știința, total alte moduri de înțelegere și alte curiozități. De asemenea, poate cei care au fost de mai multe ori ar putea fi considerați avansați iar ceilalți începători pe acest principiu să se creeze grupe.
- că au existat unii timpi morți în care copiii se plictiseau.
În general ne-a plăcut și ne dorim să revenim. Ne-am dori totuși ca data viitoare să întâmpinăm niște explicații mult mai apropiate de nivelul de vârstă al copiilor (peste 4 ani!). Notele noastre, între care 5 este cea mai mare sunt:
Interactivitate:4
Accesibilitate:3
Atmosferă generală: 4
Locație: 5 (este un loc frumos deși este departe de centru)
Preț: 5