Cartea săptămânii: Te iubesc, orice culoare ai avea!

Sâmbătă, la început de mai, a avut loc lansarea cărții scrisă de Mihalea Coșescu și ilustrată de Ana Stinghe: Te iubesc, orice culoare ai avea. O carte pentru copii și una pentru părinți, amândouă la un loc.

te iubesc, orice culoare ai avea 6Și iată, începem cu concluzia: cartea este o foarte frumoasă carte de copii pentru părinți! Este o carte pe care aș dărui-o și aș sugera-o tuturor celor care se pregătesc de venirea unui alt frate în familie, pentru a înțelege sentimentele prin care ar putea să treacă fratele mai mare și pentru a ști ce să îi spunem să îl liniștim.

Cartea spune povestea unei familii de girafe în care își face apariția un nou membru, girafa Vivi, ce devine sora mai mică a lui Gigi. Vivi este bebeluș dar în plus este și diferită de toate celelalte girafe: are culoarea roz bombon cu picățele. Din aceste motive, absolut toată atenția este îndreptată asupra ei: membrii familiei, prietenii, animalele din savană, toate vin să o vadă pe Vivi și numai pe ea, astfel că Gigi este ignorată complet. De aceea ea este din ce în ce mai tristă și decide să se vopsească roz pentru a fi și ea iubită din nou (! sună cunoscut?); este oprită la timp de tatăl ei și -odată întoarsă acasă – descoperă că Vivi simțise oarecum aceeași presiune din partea celorlalți și decisese să se vopsească ea în culorile ciocolatei și a mierii, pentru a semăna cu Gigi. Părinții discută cu cele două surori, le înțeleg și din acel moment devin o familie unită și își arată dragostea cât de des pot.

Te iubesc, orice culoare ai aveaPovestea este scrisă simplu, cu cuvinte ușoare pe care le-am regăsit și în vocabularul copiilor (pe vecie 🙂 ) și este un punct de plecare pentru o discuție despre sentimentele noastre; așa am făcut și eu după ce am lecturat-o împreună cu copilul meu cel mare, am povestit despre cum se simte el, dacă el a avut porniri asemănătoare vis-a-vis de frățiorul lui etc.

Ilustrația, atenție, este realizată de un copil. De o domnișoară de 13 ani. Și chiar dacă se vede uneori mâna încă neformată total, mă bucur că desenele au fost lăsate așa și remarc în același timp unele ilustrații incredibil de bine și delicat realizate (păsările, detaliile). Mai mult, mă încântă faptul că ilustratorul este un copil pentru că mesajul cărții este o dată în plus potențat de imaginea sensibilă creată de cineva care a fost în postura surorii mai mari. Mai adaug că este prima carte scrisă de un adult și ilustrată de un copil (pe care eu o cunosc în limba română), idee care mă încântă grozav.

Te iubesc, orice culoare ai avea lansare Collage
Cele două autoare, Ana și Mihaela, în ziua lansării

Te iubesc, orice culoare ai avea! este o carte de parenting în miniatură, ce sintetizează învățăturile multor cărți despre creșterea copiilor; dialogul părinților cu girafele ne învață cum să abordăm problemele (să oglindim sentimentele), cum să ne raportăm la ele (ascultăm) și cum să le rezolvăm. Aș recomanda-o chiar și numai pentru acest lucru părinților care practică parentingul pozitiv sau celor care își doresc să știe mai mult despre acesta. Iar copiilor, în special copiilor frați, o recomand pentru povestea frumoasă, personajele cu care se pot identifica, ilustrațiile plăcute și modalitățile în care ei pot învăța pornind de la lectura ei.

Te iubesc, orice culoare ai avea! – Mihaela Coșescu și Ana Stinghe, Vaslui 2016

Cartea este disponibilă on-line pe siteurile http://www.crestemoameni.ro, http://www.ma-na.ro și www. bebeghi.ro și off-line la Orășelul Cunoașterii.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.