Lecțiile patrimoniului – un proiect transversal

Echipa Roata Mare este formată din educatori culturali care cred în puterea educativă a culturii și care consideră că ceea ce ne înconjoară – patrimoniul mobil și imobil- poate contribui constructiv la realizarea unor lecții frumoase la școală. Și nu este vorba, așa cum cred mulți, doar de lecțiile de educație plastică; este vorba de fapt de aproape toate materiile, de la literatură până la matematică, istorie, geografie, care își pot găsi informație, conținut, în patrimoniu.
De aceea, am răspuns cu entuziasm provocării lansate de echipa proiectului  Lecțiile patrimoniului, de a transpune patrimoniul construit în folosul orelor de la clasă. 

Formată din educatori muzeali, arhitecți, istorici de artă, manageri culturali, specialiști în educație și cadre didactice, echipa a încercat – pe parcursul ultimelor luni – să pornească de la clădirile aflate în centrul Bucureștiului, în zona Calea Victoriei – piața Revoluției și să folosească informația oferită de acestea în atingerea unor deziderate din programa școlară. S-au utilizat programele școlare pentru materiile Istorie,  Comunicare îm limba română, Matematică, Educaţie Civică şi Arte Plastice ale claselor de gimnaziu și s-au realizat fişe cu sugestii metodologice pentru profesori pentru realizarea unor activităţi educaţionale și trasee educative pentru elevii care participă la aceste lecții.

Materialele au ca punct central Piaţa Revoluţiei din Bucureşti, o zonă bogată în patrimoniu cultural şi cu arhitecturi ce fac posibile diverse aplicaţii cu miză educaţională; pentru exemplificare amintim Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Centrală Universitară, Ateneul Român, Biserica Kretzulescu,Palatul Senatului, Calea Victoriei etc.

Prin utilizarea acestor fişe profesorii vor realiza împreună cu elevii o serie de trasee tematice care vor oferi şansa de a fixa diverse informaţiili deci de a interpreta patrimoniul în cheie educaţională; aşadar, dintre temele pe care participanţii le vor putea dezvolta se numără viaţa cotidiană la sfârşitul secolului al XIX lea, noţiuni aplicate de istorie, design şi urbanism, artă şi societate în a doua jumătate a secolului XIX etc.

Altfel spus: profesorii din ciclul gimnazial care predau una din materiile amintite mai sus vor putea utiliza fişa pedagogică pregătită în cadrul proiectului pentru a descoperi alături de elevi informaţii ascunse în clădirile de patrimoniu; profesorii vor folosi acest prilej pentru a preda sau pentru a recapitula şi fixa cunoştinţe, elevii îşi vor descoperi oraşul şi vor cultiva competenţe. Un alt punct forte al acestui proiect îl constituie faptul că acest gen de fişă pedagogică va putea fi replicată şi folosită de profesorii din orice oraş, folosind patrimoniul material din jurul lor; în acest sens nişte filmuleţe cu instrucţiuni vor fi disponibile tuturor în luna noiembrie.

Acest proiect este încă în curs de finalizare; el se va încheia pe 15 noiembrie iar până atunci fișele metodologice pentru profesori, niște fișe pentru elevi și filmulețele cu instrucționi vor fi gata și vor aștepta să fie utilizate. Ele se vor descărca gratuit de pe siteul http://www.culturaineducatie.ro, un site cu multe alte informații interesante despre oameni și modalitățile în care aceștia fac cultura accesibilă pentru procesul de educație.

Ne-a plăcut să lucrăm în această echipă interdisciplinară formată din arhitecţi, istorici de artă, educatori culturali şi muzeali, manageri culturali, în ciuda formărilor foarte diferite pe care le au membrii echipei. Ne dorim ca rezultatul să fie util profesorilor şi să îl folosească cu la fel de mult interes cu cât a fost făcut :).

Acest proiect este realizat de MetruCub – resurse pentru cultură cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.