CONCURS și cronică de carte: Povești nemaipovestite, 5+

Dragi prieteni, săptămânile care au trecut au fost pline de lansări de cărți pentru copii, care mai de care mai interesante și mai inedite. La Roata Mare nu prididim cu lectura și testarea lor împreună cu copiii noștri, pentru a vă oferi cronici ale acestor noi apariții.

Am să vă vorbesc despre cartea Povești nemaipovestite, scrisă și ilustrată de Dorina Grațiela Aolăriți. Aceasta cuprinde două povești: Familia Mănâncă-tot și Harababura Roz-Albastră, ambele inspirate din viața de zi cu zi a unui părinte și cu lecții care sunt atât pentru copii cât și pentru adulți (…unele mai ales pentru adulți!).

povesti-nemaipovestite-2collageDin povestea Familia Mănâncă-tot eu și copilul meu cel mare (7 ani) am reținut că trebuie să învățăm să respectăm ceea ce ne transmite corpul și să nu mâncăm într-una și că trebuie să mâncăm cât mai variat. M. a reținut că nu trebuie să termine ce are în farfurie…ăăă, aici am avut unele explicații și adăugiri de făcut…

Din povestea Harababura Roz-Albastră am învățat amândoi că trebuie să folosim mereu culorile de toate felurile și că nu este adevărat că rozul este pentru fetițe iar albastrul pentru băieți; eu mi-am adus aminte și de necesitatea jocului cu jucării cât mai felurite, de exemplu băieții să se mai joace și cu păpuși din când în când, pentru a învăța empatia etc.

povesti-nemaipovestite-1-collage

Harababura roz-albastră are ca mobil același gen de prejudecăţi moştenite transgeneraţional – “rozul e pentru fete, albastrul doar pentru băieţi”, împărțirea preocupărilor, a jocurilor și a jucăriilor în funcție de gen – preconcepţii care s-au dovedit deosebit de nocive pentru dezvoltarea psiho-emoțională a copilului, limitându-i pe aceștia în alegeri viitoare, unele dintre ele foarte importante, de viață poate – și care nu rareori deservesc profund relaţiei părinte-copil și nu numai… (din nota autoarei)

Cartea este plăcută, ușoară, scrisă amuzant, ilustrațiile sunt sugestive și captează atenția copiilor care uneori uită de text și se pierd în contemplarea imaginii. Are un substrat educativ foarte puternic și cred că se poate adresa cu ușurință copiilor peste 5 ani. Fiind inspirată de întâmplări din viața de zi cu zi, poate fi un punct important de plecare pentru discuții și paralele cu experiența lor privind în special mâncarea și joaca.

Pentru cei curioși avem astăzi un concurs care are ca premiu această carte! Tot ceea ce trebuie să faceți este:

 • într-un comentariu în continuarea articolului să ne spuneți ce subiect de poveste nemaipovestită, care să se adreseze atât copiilor cât şi părinţilor, v-ar plăcea să întâlniți în literatura pentru copii? Altfel spus, ce alte subiecte credeți că ar merita să fie dezbătute în cărțile pentru copii?
 • să dați mai departe cu SHARE, pe pagina voastră de Facebook, articolul.

povesti-nemaipovestiteConcursul durează până vineri, 16 decembrie 2016 iar câștigătorii vor fi anunțați pe pagina noastră de Facebook și printr-un comentariu în continuarea răspunsului lor, în jurul orei 21.00 a aceleiași zile.

Povești nemaipovestite – Dorina Grațiela Aolăriți, editura Didacta Publishing House, București 2016

22 de comentarii

 1. Noi alaturi de ferita noastra de 4 ani si jumatate, citim multe carti care transpun intr-o poveste sau explica ilustrat aspecte din viata reala. Evitam cu grija povestile pur fantastice in care copilul nu regaseste nimic din viata sa de zi cu zi si in consecinta nu ne ajuta sa ne intelegem mai bine unii pe altii (asta cred ca este un fel de revolta la adresa povestilor cu care a crescut generatia noastra, a parintilor:)
  Astfel, de ceva vreme, ne preocupa intelegerea emotiilor / starilor umane si folosim multe exemple din carticelele citite seara ca sa intelegem si sa exprimam ce simtim la un moment dat. In general notiunile abstracte ca prietenia, bucuria, tristetea, furia, singurartatea, frica, etc. au intrat in imbajul nostru vorbit cu ajutorul cartilor. Consider ca mai avem multe de transmis copiilor nostri pe aceste teme si mi-ar placea sa identific cat mai multe carti care sa ma ajute.
  O alta tema pe care mi-ar placea sa o abordez mai des si sa o traduc prin carti minunate fetitei mele este valoare banilor si efectele risipei de orice fel. Ma trezesc argumentand de multe ori cand nu cumparam toate obiectele cerute de copil cu „Nu avem bani” sau ” Avem bani doar pentru…” dar imi dau seama ca fetita intelege mesajul doar ca pe o atitudine a noastra, nu ca pe un concept cu cauza si efect.
  Si mai am un subiect pe care mi-ar placea sa gasesc o carte cu rezonanta atat pentru copii dar mai ales pentru 90% din adultii din jurul nostru si anume minunata expresie din limba romana – „fi cuminte!”. Cu cat intelegem mai repede ca ea nu transmite nimic concret sau educativ copiilor nostri cu atat vom ajunge sa ne integem mai repede si mai aromonis cu ei.

  Apreciază

 2. Despre tantrumuri? Despre „cumințenie”? Despre toate lucrurile pe care le interzicem copiilor doar pentru că așa vrem noi, nu pentur că ar fi chiar periculoase? Despre băieții sensibili într-o lume care-i vrea duri? Despre etichetări?
  Sunt multe, multe subiecte care se pot aborda.

  Apreciază

 3. Fetita mea cea mare, de 5 ani, sta sa fie bătută. Cea mică, de doi ani jumate, o lovește cu palma, iar ea nu se mișcă din loc, sta și plânge. Mai grav e ca la grădiniță se întâmplă același lucru. Nu vreau sa răspundă la fel, să lovească, dar măcar sa plece de lângă cel ce o lovește, sa fie capabila sa spună ceva agresorului. Eu încerc sa o învăț dar încă nu reușesc. Cred ca o poveste, despre cum să ne ferim și cum sa răspundem când suntem agresați, ar ajuta-o. Acum ca m-am gândit la asta, voi încerca să inventez chiar eu una. Mulțumesc, deja am câștigat concursul! 🙂

  Apreciază

 4. Un subiect interesant de dezbatere ar fi necesitatea de cunoastere a copiilor a faptului ca o copilarie insemna natura, cultura si sport si nu smartphone si tableta. Facute povesti in asa fel incat copii sa inteleaga necesitatatea acestor elemente sanatoase.
  Sarbatori fericite!

  Apreciază

 5. Un subiect interesant ar fi interactiunea cu strainii. Ce faci, cum reactionezi, cui cei ajutorul? Am tot creat povestioare sa le explic copiilor ce sa faca daca se pierd de mami sau de tati, cui sa ceara ajutorul s.a.m.d. Multumesc mult.

  Apreciază

 6. O tema interesanta ar fi reintoarcerea catre religie, necesitatea de a merge la biserica si beneficiile ei. Mai ales acum, in prag de Craciun 🙂 Niste povestioare cu tema religioasa cred ca ar fi foarte interesante si binevenite.
  Multumim pentru concurs!

  Apreciază

 7. desi s a terminat concursul si oricum avem cartea despre care am scris cu drag, un subiect bun de povestit si addus in atentie ar fi acela ar respectului si libertatii. ma gandesc de fapt la cum ne purtam intr o sala de spectacol, cum invatam copiii sa respecte munca artistilor, cum sa ii invatam sa inteleaga locul in care se afla si sa nu confunde orice spatiu in care sunt copii cu un mare parc de distractie. despre libertatea aceea care are liminte in respectul si linistea celor din jur.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.