Vă recomandam zilele trecute câteva cărți numai bune de oferit în dar copiilor. Noi le-am primit cu drag și le-am lăsat să se învârtă în Roata Mare :), iar acum ne grăbim să vă povestim mai multe despre ele. Pentru început, ne-am delectat cu povestea adevărată a lui Wilson Bentley.
Așadar, cartea Willie Fulg de Nea spune o poveste adevărată, a unui copil născut în 1865 la o fermă din Vermont, pasionat de mic de fulgii de zăpadă; îi plăcea să studieze apa în diferite forme, să facă experimente, să observe la microscop lucrurile mărunte din jur. A descoperit structura ramificată a cristatelor de nea și a realizat sute de desene care le surprindeau frumusețea trecătoare. Aparatul de fotografiat extrem de costisitor primit în dar de la părinți l-a ajutat să imprime imagini pe negative mari, de sticlă; microscopul atașat putea mări până la 3600 de ori dimensiunea normală a unui fulg, astfel că fotografiile obținute erau cu adevărat spectaculoase. Willie le vindea pe câțiva bănuți și deși a devenit un expert recunoscut în domeniu, autor al volumului Cristale de zăpadă, nu a câștigat averi. Pasiunea lui a rămas mereu fotografierea fulgilor, a picăturilor de ploaie sau a boabelor de rouă, iar bucuria a fost cea a dăruirii: să „pot arăta minunățiile acestea oamenilor care nu le-ar fi văzut niciodată fără ajutorul meu.”
Mai mult decât o poveste adevărată, Willie Fulg de Nea oferă o lecție despre pasiunea adevărată, despre perseverență, despre modestie, despre bucurie; copiii descoperă câteva dintre secretele și frumusețile ascunse ale naturii și vor fi cu siguranță și ei tentați să realizeze micile lor experimente…poate chiar cu zăpadă!
Cartea este scrisă de Jacqueline Briggs Martin, o cunoscută și îndrăgită autoare de cărți pentru copii din Statele Unite. Deși a apărut în 1998, ea fost publicată de curând la noi, la Editura Frontiera, în traducerea Sandei Watt. Salutăm păstrarea ilustrațiilor din ediția originală, xilogravuri pictate manual în acuarelă de Mary Azarian. Acestea induc o notă retro, parfumul unei epoci trecute, dar păstrând dimensiunea realității; cititorii sunt transpuși și cu ajutorul imaginilor într-o lume trecută, dar nu fantastică. Imaginile impresionează prin expresivitate, cromatica veselă și armonia deplină cu textul.
Willie Fulg de Nea a fost premiată în 1999 cu prestigioasa medalie Caldecott Medal pentru „frumusețea și profunzimea designului, pentru textul poetic și educativ, pentru ilustrațiile deosebite și relevanța universală a poveștii.”
Pe noi această carte ne-a cucerit și suntem convinși că este o lectură potrivită pentru toți cei care caută povești interesante, deosebite, ieșite din tiparul fantasticului, al super eroilor și prințeselor, pentru cei care caută povești frumoase de viață și inspirație pentru copiii lor. Nu doar pentru acest sezon.
Cartea se găsește în librării și poate fi comandată și online. Vă dorim lectură plăcută!
Willie Fulg de Nea – Jacqueline Briggs Martin, ilustrații de Mary Azarian, Traducere de Sanda Watt, Editura Frontiera, București, 2016
[…] Willie, fulg de nea , editura Frontiera adaugă în 2017 la galeria cărţilor pentru copii de colecţie, o altă […]
ApreciazăApreciază
[…] Willie, fulg de nea, Din fericire, Recenka şi ouăle de Paşti, editura Frontiera a revenit de curând cu o nouă […]
ApreciazăApreciat de 1 persoană
[…] Despre această carte am scris și noi, cu drag, o cronică. […]
ApreciazăApreciază