Cartea săptămânii: Autobuzul magic. În stupul de albine, 4+

După ce ne-a păcălit de câteva ori, primavăra a sosit în sfârşit! Prin curtea noastră au început să zboare albinuţe încă înfrigurate şi parcă un pic dezorientate. Le arăt copiilor iar ei le privesc curioşi dar în acelaşi timp, cu teamă – au învăţat pe propria piele în anii trecuţi, că au ac şi că acel ac este viu şi înţeapă dacă este deranjat. Pe micuţa pajişte din faţa casei noastre predomină florile spontane iar nectarul şi polenul lor atrag albinele, aşa că în sezonul cald este plin de harnicele insecte. Dar uneori pot avea loc şi accidente: un picior grăbit, o mână neatentă sau un nas prea curios, pot simţi acut durerea unei înţepături de albină. E încă rece, nu au sosit prea multe iar zăpada căzută aşa, tam-nesam în mijlocul primăverii, a distrus majoritatea florilor ce îmbodobeau crengile copacilor din livadă. Îmi pare rău, de-abia aşteptam să ies cu copiii să privim natura, insectele, cu precădere albinele, inspirată fiind de o nouă carte ce şi-a făcut loc în biblioteca noastră, dar stai că acuşi “înnebunesc salcâmii”, şi să vezi atunci zumzete preocupate!

DSC_3728

Din fericire pentru noi, există nişte oameni curajoşi numiţi cercetători, care dispun de tot felul de mijloace tehnice speciale şi care au putut studia albinuţele mai îndeaproape decât am putea-o face noi. Rezultatele muncii lor desfăşurate de-a lungul timpului au fost transpuse pe înţelesul copiilor într-o carte veselă, colorată şi vibrantă: În stupul de albine, carte care face parte din seria Autobuzul magic, scrisă de Joanna Cole şi Bruce Degen.

Înainte să vă povestesc despre ce este vorba în această carte – manual, trebuie să vă spun câteva vorbe despre Joanna Cole, cea care a conceput-o.

S-a născut în anul 1944 în Statele Unite ale Americii. Încă din clasa a V-a era foarte curioasă să afle mai multe despre fenomenele care se petreceau în jurul ei, să şi le explice şi să scrie despre ele pentru a le prezenta la şcoală. Tot în această perioadă a avut o profesoară dedicată şi pasionată de meseria sa, care a avut un rol important în alegerea Joannei de a se dedica mai târziu scrisului cărţilor pentru copii. Tot ea este una dintre sursele de inspiraţie pentru învăţătoarea din carte.

Într-o zi însorită, domnişoara Frizzle îşi duce clasa în excursie pentru a vizita o stupină. Din greşeală (sau la cât de năzdrăvană pare a fi Frizzi, o suspectez că a fost un gest intenţionat), aceasta activează o manetă mică de pe bordul autobuzului, care are ca efect transformarea autobuzului într-un stup şi micşorarea acestuia şi a celor aflaţi în el, până la dimensiunea unor albine. Astfel toată lumea va putea intra în căsuţa albinelor şi va observa lumea acestora, chiar la ea acasă.

Vom descoperi pe parcursul lecturii că sunt nişte vieţuitoare extrem de inteligente, cu o viaţă foarte bine organizată care ne oferă nişte produse extrem de beneficie sănătăţii. Vom mai afla o mulţime de lucruri interesante despre reproducerea şi creşterea lor, stilul de viaţă, cum se face mierea, roire şi multe altele. Chiar, ştiaţi că albinele dansează? Şi chiar dansează în mai multe feluri, acesta fiind felul lor de a le transmite suratelor pe unde să o ia, ca să ajungă la florile găsite. Sau, ştiaţi că în stup albinele cresc două mătci? Acestea ies în acelaşi timp din celule, urmând să se înfrunte şi să câştige cea mai puternică. Şi multe alte lucruri foarte interesante se pot afla din carte!

Deşi majoritatea  informaţiilor sunt simple şi lejer prezentate, nu este neapărat o carte relaxantă. Sunt şi informaţii binecunoscute, dar şi informaţii asupra cărora trebuie revenit pentru a le putea înţelege şi reţine. Modul în care este structurată cartea este foarte logic şi clar, aducând în prim plan informaţiile importante şi prezentând-le într-o manieră veselă, interactivă, haioasă, ceea ce face ca informaţia să poată fi asimilată cu uşurinţă. Textul principal se desfăşoară sub forma unui dialog între doamna învăţătoare şi elevi sau între doi sau mai mulţi elevi şi este presărat cu replici amuzante. Toate acestea sunt însoţite în lateral de casete în care, sub forma unor notiţe, sunt prezentate curiozităţi sau informaţii complementare textului principal.

Cred că dacă la şcoală ar fi mai multe manuale concepute în stilul celor din seria Autobuzul magic, copiii ar merge cu mult mai multă plăcere şi ar învăţa cu mult mai mult drag. De aceea cred că e o carte ce poate fi folosită lejer ca material auxiliar la clasă.

Ilustraţia întregii serii Autobuzul magic este realizată de Bruce Degen şi este minunată: culori vii,  vesele şi calde. Domnişoara Fritz este un personaj foarte simpatic şi original ştiind să atragă copiii în aventura fascinantă a cunoaşterii. Este o învăţătoare atipică, atât prin modul în care alege să-şi ţină orele cât şi prin ţinută: o rochie  cu imprimeuri sub formă de creioane, acuarele, peniţe, călimare, etc, poartă pantofi cu bandă adezivă, accesorizaţi cu nişte cercei inediţi sub formă de foarfece. Părul roşcat-aprins este legat neglijent într-un coc în vârful capului, semn că învăţătoarea are lucruri mai importante de care să se îngrijească decât coafura, cum ar fi noi experimente pe care să le prezinte copiilor.

Nouă ne place foarte mult cartea, copiii sunt acaparaţi cu uşurinţă, mi se cer tot felul de explicaţii de fiecare dată când o citim. Mi-am propus chiar să creăm un ritual de lectură special pentru ea: o vom citi afară, în mijlocul naturii, pe o pătură aşezată pe iarbă, aşteptând să apară vreo albinuţă care să se aşeze pe florile galbene de păpădie din jurul nostru.

Din aceeaşi serie au mai apărut la editura Cartea Copiilor şi următoarele titluri “Să explorăm simţurile”, şi ”În adâncul oceanului”, urmând să iasă şi “În interiorul corpului uman”. Seria este mai amplă şi cuprinde şi câteva titluri care încă nu au fost traduse: “At the Waterworks”, “Inside the Earth”, “In the Solar System”, “In the Time of the Dinosaurs”, “The Magic School Bus Lost Inside a Hurricane”, “The Magic School Bus Lost Inside a Beehive”, “The Magic School Bus Lost And the Electric Field Trip”,  “The Magic School Bus and the Science Fair Expedition”, “The Magic Scool Bus and the Science Fair Expedition”, “The Magic School Bus and the Climate Challenge”.

Noi suntem foarte curioşi, abia aşteptăm să le cumpărăm şi să aflăm ce le-a mai pregătit elevilor săi, simpatica domnişoară Frizzle.

Editura „Cartea copiilor”, 2016 – autor Joanna Cole, ilustrație Bruce Degen, traducere Laura Frunză

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.