Cartea săptămânii: Osișor își caută un prieten, 3+

CEZ_9759Osișor își caută un prieten este o povestioară gingașă, amuzantă și sensibilă despre prietenia necondiționată, specifică vârstei copilăriei, despre sufletul deschis și atât de primitor al celor mici.
Cartea este scrisă de autorul polonez Pawel Pawlak, un autor contemporan foarte îndrăgit în țara sa, care a publicat peste 80 de volume pentru copii, unele dintre ele fiind premiate atât în Polonia cât și în străinătate.

 Osișor este trist pentru că este singur. El se consideră respingător din cauza felului în care arată și una peste alta, își pierde și un dinte, ceea ce după părerea lui, îl face să arate s și mai rău. Singurul prieten de joacă este câinele său, Tag, dar întro zi, Osișor vede o fetiță care vrea să-și îngroape dințișorul de lapte, sperând ca astfel să i se împlinească dorința de a-și găsi un prieten. Băiatul o întreabă dacă nu ar vrea să îi dea lui dintele iar fetița se învoiește cu condiția ca acesta să o ajute să își găsească prietenul mult râvnit. Fără să mai aștepte, cei doi se prind de mână și încep să alerge bucuroși. Își împărtășesc unul altuia visele cele mai ascunse, își vizitează locurile preferate și vorbesc ore în șir despre multe lucruri importante. Seara, cei doi se despart cu promisiunea că se vor întâlni iar a doua zi. Osișor este fericit și îi dă fetiței dintele înapoi: simte că nu mai are nevoie de el, deoarece a găsit un prieten care îl acceptă așa cum este.
Deschiderea și curiozitatea ajută copilul să cunoască lumea, să devină din ce în ce mai conștient de faptul că este o persoană unică, irepetabilă, cu un univers propriu, diferit, noi fiind cei care le vom arăta că fiecare este frumos în felul său iar pentru a trăi frumos și a fi fericiți, avem nevoie unii de alții. Cea mai mare dorință și nevoie a copiilor este de a avea prieteni cu care să se joace și care să îi accepte așa cum sunt. Să ne gândim cât de ușor se împrietenesc copiii și cât de greu, noi adulții. Din primele secunde se dăruiesc unul, altuia, deoarece au sufletul curat și deschis și nu pun preț pe diferențe, ci doar se bucură de ceea ce îi unește: joaca împreună. Cui nu i-e dor de copilărie, un univers prin excelență al purității, al încrederii, al iertării necondiționate? O stare de grație de care noi adulții ne-am îndepărtat în asemenea măsură încât forțăm uneori cursul firesc al maturizării copiilor, având impresia că o abordare cât mai realistă și pragmatică, de la o vârstă cât mai fragedă, îi va face mult mai inteligenți și mai descurcăreți pe copii (spre exemplu, dorința noastră ca aceștia să știe că nu există Moș Crăciun). Dar oare în felul ăsta nu-i forțăm să se maturizeze, doar pentru a ne elibera pe noi înșine de frustrările puse pe seama unei copilării cu care nu ne-am împăcat? Prietenia are efecte vindecătoare și poate ar trebui să încercă să ne vindecăm întâi noi, dacă ne dorim copii sănătoși.
Mi-a plăcut foarte mult modul de ilustrare al cărții: lumea lui Osișor este redată în culori și nuanțe închise, dar plăcute ochiului, predominând negrul, lumea fetiței este reprezentată prin culori vesele și vii, culori pastelate și mult alb. La începutul cărții alternează o pagină închisă la culoare, cu una deschisă, sugerând astfel două lumi diferite și două stări de spirit diferite. Ultima pagină arată ca o copertă de carte, cu titlul schimbat de data asta: Osișor și-a găsit un prieten. Personajul principal lipsește de pe copertă, fiind probabil la joacă, împreună cu noua lui prietenă.
Pornind de la povestea lui Osișor putem deschide împreună cu cei mici o discuție despre prietenie. Iată câteva întrebări care pot fi puse: Tu ai prieteni? Cine sunt prietenii tăi? De ce (nu) îl consideri pe X prietenul tău? Ce (nu) îți place la el/ea? Cum îți place să vă jucați? De asemenea, îi putem pune să realizeze un desen prin care să încerce să descrie lumea sa și apoi unul prin care să descrie lumea prietenului său.
 
Osișor își caută un prieten este o carte deosebită, o carte care ne aduce aminte de bucuria copilăriei, a jocului, a descoperirii universului celui de lângă noi.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Autor și ilustrator: Pawel Pawlak; Editura Corint Junior; Data apariție: martie 2017; Traducere: Adelina Boicu-Dragomir.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.