Poveștile părinților: Muzeul Galileo Galilei din Florența

Dacă ajungeți în regiunea Toscana din Italia nu ratați Muzeul Galileo Galilei din Florența. Este locul în care puteți să petreceți cel puțin o jumătate de zi alături de copii redescoperind bucuria din spatele științelor.

Muzeul are șarmul vilei în care este găzduit dar și funcționalitatea secolului nostru. La intrare am fost sfătuiți să instalăm pe telefoanele mobile ghidul muzeului pentru a-l accesa în interior. Poate fi descărcat de pe situl acestuia pe orice tabletă sau telefon iar în completarea acestei aplicații vă sfătuim să pregătiți vizita discutând cu copiii dumneavoastră despre muzeu. Tot pentru pregătirea vizitei vă recomandăm cartea Cine a fost Galileo Galilei? de Patricia Brennan Demuth, apărută la noi la editura Litera.

Expoziția permanentă ocupă două etaje ale Palazzo Castellani aflat pe malul râului Arno, în apropiere de Galeriile Uffizi. Muzeul spune istoria activității științifice din Florența și Toscana, centrată pe figura emblematică a lui Galileo. Muzeul găzduiește singurele instrumente proiectate și construite de Galileo însuși iar cele mai importante sunt cele două telescoape originale și obiectivul telescopului cu care Galileo a descoperit luna lui Jupiter. Colecțiile Medici ne prezintă nivelul științelor în Toscana secolelor XV-XVII, în timp ce instrumentele și aparatele experimentale dobândite de Casa de Lorena în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea reflectă puternicul stimul oferit de descoperirile lui Galileo pentru dezvoltarea științelor fizice și matematice din epoca modernă. Sunt peste 1.000 de instrumente și dispozitive de importanță științifică majoră și frumusețe excepțională.

La primul etaj este expus proiectul ambițios conceput de ducele Cosimo de ‘Medici (1519-1574) pentru sala Guardaroba Nova de la Palazzo Vechio, azi sala Hărților Geografice (vezi foto). Această sală vă va impresiona cu siguranță. Tot la primul etaj sunt expuse și hărți ale lumii cunoscute înainte de marile descoperiri geografice (foto – harta Pământului plat cu Europa în centru) și instrumente și cărți/manuale pentru navigație.

În continuare sunt expuse și instrumente/ experimente realizate de Galileo care sunt extraordinar de bine păstrate. Din păcate zona în care copiii pot realiza aceleași experimente este la ieșirea din muzeu, iar tentația de a atinge și a explora este mare în această sală chiar și pentru adulți. La al doilea etaj sunt prezentate modele la scară ale experimentelor, inclusiv un birou pentru experimentele de chimie al lui Peter Leopold, cel care a moștenit averea și interesul familiei de Medici pentru științe. Marele Duce Pietro Leopoldo a înființat la 21 februarie 1775 Muzeul Imperial de Fizică și Istorie Naturală, iar exponatele de la acest etaj sunt cele originale. Este o expunere impresionantă a experimentelor realizate în secolele XVII-XIX din chimie fizică, meteorologie, bazele anatomiei și chiar precursorii calculatoarelor moderne.

Înainte de ieșirea din expoziție sunt amenajate două săli unde copiii și părinții sunt invitați să experimenteze. Vă recomandăm să vă păstrați energie și timp pentru acestea căci ele sunt cele mai interesante pentru cei mici.

La librăria muzeului veți găsi numeroase cărți pentru copii în mai multe limbi despre Galileo, exploratori și științe în general. Multe dintre acestea sunt traduse și la noi și vă puteți bucura de ele, însă noi ne-am îndrăgostit de unele pe care încă nu le-am văzut în librăriile de la noi.

Muzeul Galileo este locul potrivit pentru o zi de vacanță în familie. Va fi o vizită plină de curiozități, istorie și de învățare prin joacă, de descoperire și experiment pentru toată familia. Dacă cei mici știu italiană îi puteti duce în weekend la unul dintre programele pentru ei, iar dacă stați mai mult de o zi la Florența vă reamintesc că italienii spun „Due meglio di uno” adică două muzee mai bine decât unul singur și vă recomandăm să vizitați și Muzeul La Specola, însă pentru acesta este bine să vă pregătiți și dumneavoastră și copiii deoarece unele săli pot avea un impact emoțional puternic.

Cu drag,

Andreia Petcu de la Learning by teaching

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.