Tradiții de Paști pe care copiii le îndrăgesc

Pentru că ne aflăm în Săptămâna Mare nu vă vom face recomandări de activități pentru copii ci am strâns pentru voi o serie de tradiții de Paști – de la noi și de prin alte părți – pe care copiii le îndrăgesc. Bineînțeles, ele se pot transforma într-o activitate de făcut împreună, în familie pentru că, până la urmă, sărbătorile creștine sunt despre familie.

  1. Vopsitul ouălor

Această tradiție este una dintre cele mai vechi și mai reprezentative tradiții pascale, răspândită în întreaga lume. Tradițional ouăle sunt roșii însă ele pot fi pictate în mult mai multe culori și cu desene sau imprimeuri.

Un mod particular de realizare a ouălor este așezarea de fire de iarbă pe ouăle spălate, învelirea lor în tifon și fierberea lor în frunze de ceapă, turmeric, sfeclă sau varză roșie, care le va da culoarea maro-roșu, glaben și albastru. Copiii mei adoră să strângă tot felul de frunze de prin grădină și să pregătească modelul care va fi imprimat pe ou.  Pe youtube veți găsi multe filmulețe care vă învață pas cu pas cum să vopsiți ouăle în mod natural.

Dacă doriți să vopsiți ouăle cu vopsea de ouă cumpărată, o altă activitate care nouă ne face plăcere este scrisul cu ceară: odată ce ouăle sunt fierte și sunt încă foarte calde, cu o lumânare ”scriem sau desenăm” diverse modele pe ou, după care scufundăm oul în vopsea. Datorită cerii, vopseaua nu va prinde pe suprafața incizată astfel încât după ce scoatem oul vopsit și îl ștergem de ceara topită, vom găsi desenele realizate, de data aceasta având culoarea oului (alb, beige etc).

2. Pasca

pasca-2015Pasca este un dulce tradțional care se consumă numai cu ocazia sărbătorilor pascale (de unde și numele). Este în fapt un dulce cu brânză și stafide, ornat, după priceperea fiecăruia, cu simboluri pascale realizate din baghete împletite din aluat (aluat de cozonac).

Știm cu toții că cei mici sunt foarte încântați de bucătărit așadar implicarea lor în realizarea cremei de brânză, în frământarea aluatului, în împletirea baghetelor din aluat vor fi cu siguranță primite cu entuziasm.

Mâncărurile tradiționale de Paște se duc, în multe zone din țară, la sfințit. Sunt puse frumos într-un coș, învelite cu ștergare brodate și sunt duse la biserică spre a fi sfințite, în diverse momente, în funcție de regiunea în care ne aflăm: în dimineața de Paști, în seara de Înviere.

3. Ciocnitul ouălor

Este un obicei care nu mai are nevoie de prezentare. După ce fiecare membru al familiei ia vin și pâine sfințite, aduse de la biserică, începe masa de Paști iar primul lucru este alegerea și ciocnirea ouălor. Fiecare participant la masă alege un ou pe care îl ciocnește cap-cap sau fund-fund cu un vecin de masă, nu înainte de a spune ”Cristos a înviat!” și răspunsul ”Adevărat a înviat!”.

La noi în familie se caută mereu cel mai voinic ou care este testat la fiecare masă, mai ales de către copii. Apoi, în timpul mesei, vorbim despre semnificația acestei sărbători și despre povestea obiceiurilor pascale. Voi aveți, la fel, un ou câștigător? La voi în familie cum este?

4. Căutarea oușoarelor lăsate de iepurașul de Paști (”vînătoarea de ouă”)

vanatoare de oua, sursa perfecte.roAcest obicei este unul de tradiție foarte probabil saxonă (Germania), atestat în unele țări europene încă din secolul XVI. La noi este ținut de multă vreme în comunitățile în care trăiesc sau au trăit sași (Sibiu, de exemplu) și în ultimii ani s-a răspândit în întreaga țară. Fără a fi un obicei tradițional românesc este de departe unul din obiceiurile preferate de copii, cu atât mai mult cu cât ouăle fierte sunt înlocuite cu ouăle de ciocolată.

Se spune că iepurașul de Paște vine și lasă în grădină aceste ouă, simboluri ale fertilității, pentru a fi găsite de cei care locuiesc în zonă. În fapt, adulții ascund ouăle (nu foarte bine pentru a putea fi găsite ușor de cei mici) în prima zi de Paști și apoi invită copiii să le găsească.

Tot legat de simbolistica Pascală este obiceiul de a purta, în prima zi de Paște, haine noi. Aceste sărbători, care simbolizează renaștere și înnoire, sunt o ocazie de înnoire a vestimentației.

Așa cum în mod tradițional moș Niculae aduce numai dulciuri, așa iepurașul aduce numai ouă și hăinuțe noi.

5. Udatul fetelor

”Udatul” este un obicei unguresc, foarte des întâlnit în Transilvania. În a doua zi de Paști băieții se strâng cu mic cu mare și pleacă ”la udat” fetele; în trecut ele erau udate cu apă, astzăi ele sunt udate cu parfum. La început băieții spun o poezie:

Eu sunt micul grădinar

Cu sticluța-n buzunar.

Am auzit că aveți o floare,

Vreau să o ud să crească mare.

…după care stropesc cu parfum fetele din gospodărie. Această tradiție este foarte iubită de băieți iar, când sunt mici. și de fete, dar pe măsură ce cresc fetele încep să fie tot mai reticente la a fi udate. Motivul? Vă imaginați cum ar fi să fiți stropiți pe creștet sau pe haine cu 10 parfumuri diferite?

Fiind însă o veche tradiție, legată tot de ideea de înnoire, cred că este bine să fie în continuare ținută, mai ales pentru că este o ocazie de întâlnire cu prieteni și alți membri ai familiei.

6. În alte țări

În Bermuda în Vinerea Mare se înalță zmee, activitate foarte apreciată de copii. Se spune că un învățător a vrut să explice copiilor săi Ridicarea la cer a lui Isus și a ridicat în aer un ”zmeu” în formă de cruce iar de atunci locuitorii acestei insule aleg să petreacă în acest mod Vinerea Mare, cu toate că zmeele au azi tot felul de forme și culori.

În Suedia în săptămâna mare copii se costumează în vrăjitori, purtând haine vechi și ponosite și merg din poartă în poartă pentru a primi dulciuri și a da la schimb desene făcute de ei.

În Spania în ziua de Paști se mănâncă torrijas, un dulce tradițional care seamănă destul de mult cu friganelele sau ”pâinea în vestă” care se face la noi mai ales în Transilvania.

 

Dragi prieteni, ce alte tradiții pascale îndrăgite de copii cunoașteți? Ce obiceiuri aveți voi în familie? Așteptăm cu nerăbdare să le împărtășiți cu noi, prin comentarii la acest articol!

Vă urăm sărbători cu multă lumină, în familie.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.