Într-o epocă în care ne-am obișnuit deja să nu mai știm ce a fost mai întâi, filmul sau cartea, episodul unu sau episodul șapte, publicarea în 2018 la Editura Arthur a cărții lui Chris van Allsburg – Jumanji, a venit la puțin timp după cea de a doua ecranizare, în 2017. Apărută în 1981, cu ilustrațiile autorului, s-a bucurat de un mare succes, fiind premiată cu Medalia Caldecott, cea mai importanta distincție pentru o carte ilustrată pentru copii. Le mulțumim coordonatorilor colecției Vlad și Cartea cu Genius pentru această surpriză frumoasă.
Chris van Allsburg este un scriitor și artist american, cu studii de arhitectură, arte plastice și design. Este autorul mai multor cărți pentru copii, dintre care cele mai cunoscute sunt Jumanji și Expresul Polar. Acestea au primit Medaliile Caldecott și au stat la baza unor ecranizări de succes : Jumanji (1995), în regia lui Joe Johnston, Jumanji. Aventuri în junglă (2017), în regia lui Jake Kasdan, Expresul Polar, regizat de Robert Zemeckis (2004), nominalizat la premiile Oscar.
Cartea este foarte potrivită pentru lectura în familie sau pentru cititorii mai mici de 8 ani. Ea ne face să trăim o aventură incredibilă atunci când traseul prin junglă și provocările unui joc descoperit în parc de doi frați, devin ca prin magie, realitate. La fiecare aruncare a zarului, copiii trebuie să facă față unor încercări cu totul neobișnuite : leul care bântuie prin casă, maimuțele care devastează bucătăria, ploaia torențială, musca țețe, invazia rinocerilor, erupția unui vulcan etc. Evident, totul se încheie cu bine până la sosirea părinților acasă.
Se pare că ideea acestei cărți i-a fost inspirată lui Chris van Allsburg de jocurile cu zaruri și tablă de joc, care erau distractive, dar la final nu obțineai mare lucru. Așa că și-a imaginat cum ar fi dacă ceea ce scrie că se întâmplă pe pătrățelul din traseu pe care ajungi, ar deveni realitate. Ingenios, nu-i așa ?
Potențialul de scenariu de film este lesne de sesizat, ca și eventualele continuări – ce se va întâmpla cu următorii jucători de Jumanji ? (De altfel, în 2002 van Allsburg a publicat Zathura, o continuare a aventurii, în spațiul cosmic.) Textul foarte concentrat reușește să exprime multe stări contrastante și emoții puternice: plictiseala copiilor de la început / aventura fantastică din junglă, liniștea și ordinea din casă / haosul produs de sălbăticiuni, spaima, hotărârea de a continua și termina jocul etc. Dar așa cum introducerea a fost treptată, autorul lasă suficient timp și la final pentru temperarea emoțiilor și revenirea la normalitate.
Chris van Allsburg semnează și ilustrațiile volumului; desenele în alb – negru sunt realizate într-o manieră foarte realistă, cu detalii redate minuțios, amintind de tehnicile tradiționale.
Sperăm că această carte să vă încânte și să vă ofere prilejul unor comparații interesante cu ecranizările, mai vechi sau mai noi. Așteptăm să aflăm și noi părerile voastre.
Cartea se găsește în librării și poate fi comandată și on line.
Jumanji, text și ilustrație Chris van Allsburg, traducerea Laura Albulescu, editura Arhtur, București, 2018