Colecția ”Bingoletto”

          Pentru că zilnic interacționez cu prichindei de toate vârstele și este important să îi văd atenți și implicați în activitățile pe care le desfășurăm împreună, atenția și implicarea lor contribuind de asemenea la progresele pe care le fac în sfera achiziției, dezvoltării și corectării limbajului lor, a devenit imperativ în meseria mea să fiu informată cu privire la materialele care există pe piață pentru preșcolari, ca principală categorie de vârstă cu care lucrez.

Așa că încet-încet, fără să îmi propun neapărat, am devenit cunoscătoare în materie de edituri care creează și produc materiale de lucru utile instruirii copiilor și dezvoltării lor cognitive, emoționale și sociale. A devenit, oarecum, de la sine înțeles, ca atunci când intru într-o librărie, să vizitez și raionul cu jucării și cărți sau materiale educative, pentru a ”vâna” ce a mai apărut nou în acest domeniu. Și oricât de multe materiale am acumulat de-a lungul anilor pe rafturi, niciodată nu pot spune că am suficiente, întrucât copiii au nevoie mereu nevoie de diversitate și de lucruri noi și fascinante care să le stârnească interesul. Mai ales că unul și același subiect de discuție poate fi învățat, asimilat și mai apoi consolidat folosind tipuri diferite de materiale, pe aceeași tematică. Adică pot să îl ghidez pe un prichindel să deslușească și să descopere caracteristicile și succesiunea anotimpurilor, de pildă, folosind fie cărți de joc, fie planșe cu imagini, incastre, jocuri de atenție, puzzle-uri etc.

       Una dintre editurile care produc astfel de materiale deosebit de variate, utile și de calitate, de la care am achiziționat de-a lungul timpului numeroase jocuri este editura Gama. Așadar, astăzi mi-am propus să vă fac cunoscută o colecție relativ nouă a acestei edituri. Spun ”relativ nouă” pentru că eu am descoperit-o recent, însă ea a apărut de anul trecut, în 2017. Este vorba despre Colecția Bingoletto.

       Aceasta urmărește, în principal, însușirea limbii engleze, prin intermediul unui sistem inspirat din cunoscutul joc de bingo. Practic, scopul este acela de a îi ajuta pe copii să își îmbogățească vocabularul, printr-un joc amuzant, aceștia fiind provocați să învețe cât mai multe cuvinte. Colecția se adresează atât părinților implicați în educația copiilor, cât și educatorilor și diferiților specialiști (psihologi, logopezi) care lucrează cu preșcolari, oferind materiale didactice stimulatoare și distractive.

          Colecția cuprinde următoarele 12 titluri:

 • În oraș
 • În natură
 • Jocuri și jucării
 • Acțiuni
 • Corpul meu
 • Meserii
 • În casă
 • Noțiuni matematice
 • Haine și accesorii
 • Alimente
 • Fructe și legume
 • Animale

         Fiecare set conține:

56 carduri, fiecare conținând pe o față, imaginea, iar pe verso, termenul asociat imaginii, în limba engleză, cu transcrierea fonetică și corespondentul în limba română;

7 planșe de bingo care cuprind, grupate, cele 56 imagini de pe carduri;

o broșură pentru părinți, educatori și specialiști, cu sugestii de activități și jocuri de învățare a acestor seturi, precum și exemple de folosire a cuvintelor în propoziții.

bingoletto 9

 

         Noi am achiziționat seturile ”În casă”, ”Haine și accesorii”, ”Acțiuni” și ”În oraș” și vă pot spune un pic mai detaliat ce tipuri de noțiuni cuprind acestea. Setul ”În casă” conține imagini și planșe cu obiecte din bucătărie, baie, sufragerie, dormitor, de pe hol, și balcon și electrocasnice. Setul ”Haine și accesorii” cuprinde imagini și planșe cu diferite tipuri de haine, lenjerie de corp și de noapte, încălțăminte, elemente de mercerie și de plajă, precum și variate accesorii. Imaginile și planșele din setul ”Acțiuni” sunt organizate pe următoarele domenii de învățare: rutina zilnică, gesturi, mișcare, activități și timp liber. Finalmente, setul ”În oraș” este alcătuit din imagini și planșe ce fac referire la autovehicule, vehicule speciale și transport în comun, mobilier stradal, clădiri, obiecte și locuri din oraș.

bingoletto

          Chiar dacă această colecție a fost gândită pentru a facilita însușirea limbii engleze, vă spun din capul locului că poate fi utilizată la fel de bine pentru dezvoltarea vocabularului în limba română. Încadrarea respectivelor elemente, a cuvintelor de pe carduri, într-o categorie specifică a lexicului (fructe, legume, animale, articole vestimentare, obiecte din casă, elemente ale schemei corporale etc.) este deosebit de importantă pentru organizarea noțiunilor de vocabular a celui mic. Așa cum le spun mereu părinților copilașilor cu care lucrez la cabinet, nu e suficient să exersăm cu un copil numele animalelor, de exemplu, asociate imaginilor corespunzătoare, ci trebuie și să îi menționăm apoi că acelea toate sunt animale domestice sau sălbatice, pentru ca el să poată ulterior face încadrarea corectă în categoria de vocabular. Și dacă va fi provocat la un moment dat să dea exemple de animale domestice, de pildă, să știe exact la ce informații să se ducă și ce răspunsuri să dea.

      De altfel, eu așa am folosit setul ”Haine și accesorii”, strict pentru stimularea vocabularului în limba română a unei fetițe cu care lucrez. Jocul a constat în manipularea cardurilor de către copil, prin extragerea unuia, pe rând, din mâna mea și apoi asocierea lui la locul corespunzător pe planșa aferentă. A fost foarte distractiv pentru I. să potrivească hainele pe rând, să le denumească cât mai corect, să le descrie (menționând culoarea fiecăreia, să precizeze dacă o poate purta un băiat sau o fetiță, dacă poate fi purtată când e frig sau când e cald, dacă pantalonii din imagine erau scurți sau lungi, etc.). Astfel, am exersat și culorile și apartenența la gen și asocierea la anotimpul potrivit și noțiunile opuse. Și pentru toate am putut folosi și propoziții, de timpul: ”Bluza este roz.”, ”Rochia o poartă fata.”, ”Rochia este pentru vară.”, ”Pantalonii sunt scurți.” etc. Așadar, nu am folosit doar noțiunile de vocabular notate pe spatele cardurilor, ci am exploatat materialele avute la dispoziție pentru a consolida o varietate de noțiuni, culminând cu formularea de propoziții corecte șicomplete din punct de vedere gramatical.

         Aceste materiale atractive le găsiți în librării și, desigur, pe site-ul editurii Gama – www.edituragama.ro. Vă invit să le studiați și să le descoperiți, iar apoi să vă bucurați de ele alături de copiii voștri!

           Îi mulțumim Dianei Soare pentru că ne-a pus la dispoziție aceste seturi din colecția Bingoletto și vă dorim vouă, celor preocupați de educația prichindeilor, mult spor în activitățile educative desfășurate împreună cu ei!

                                                                                                                       Lavinia Neacşu (Achim)

 

Surse de informare:

www.edituragama.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.