Astăzi aș vrea să aduc în atenția cititorilor noștri colecția de cărți pentru copii „Unicorn”, inițiată la începutul anului 2018, sub egida editurii Univers. Aceasta merită urmărită deoarece promite să aducă titluri interesante pe piața cărții de copii de la noi.
Am ierarhizat mai jos un număr de cinci titluri, în funcție de preferințele copiilor (și ale mele 🙂 )
Bețișoara pe tărâmul fericirii este scrisă de suedezul Martin Widmark, ilustrată de artista de origine poloneză Emilia Dziubak și tradusă de Ivona Berceanu. Este o carte recomandată copiilor mai mari de cinci ani.
Pe Bețișoara au ales-o cei mici atunci când i-am întrebat care este cartea lor preferată dintre cele cinci pe care le avem de la această editură.
Este genul clasic de poveste în care binele și răul se înfruntă, pentru ca la sfârșit binele să învingă, gen atât de necesar la vârsta aceasta mică, pentru ca ei să-și însușească foarte clar diferențele dintre bine și rău (mai multe despre acest subiect puteți citi în articolul de aici ).
Lectura cărţii mi-a adus aminte de „Alice în Țara Minunilor” a lui Lewis Carol și de „Călătorie în Țara Prăjiturilor” de Gabriel Poenaru.
Povestea începe cu … povestea pe care mătușa Julia i-o spune lui Daniel, înainte de culcare, o întâmplare chiar din copilăria ei: atunci când Tomek dispare de acasă, aceasta suferă foarte mult după cel care îi era nu doar frate, ci și prieten foarte bun. Într-o zi, când merge la săniuș, după mult timp în care, din cauza traumei, refuzase să iasă afară, suferă un accident în urma căruia se lovește la cap, pierzându-și cunoștința. După cine știe câtă vreme, se trezește pe un tărâm straniu unde întâlnește niște insecte foarte vorbitoare și foarte simpatice și un cărăbuș prietenos cu frac și papion, care o înștiințează că se află pe „Tărâmul fericirii”.
Însoţită de cărăbuş, Bețișoara petrece aici clipe minunate, căci totul pare perfect, iar prilejurile de distracție sunt numeroase. Dar la scurt timp, atmosfera veselă se spulberă, căci fetița este oferită chiar de ghidul său unui crab uriaș, și află că liniștea și siguranța tărâmului erau cumpărate de fapt cu prețul unui copil oferit crabului în fiecare an.
Ajunsă pe teritoriul crabului este uimită să întâlnească numeroși alți copii ținuți prizonieri și obligați să muncească pentru acesta. Dar surpriza cea mare vine atunci când îl recunoaşte printre prizonieri chiar pe iubitul ei frate. Bețișoara va conduce cu mare curaj şi isteţime grupul de copii în încercarea lor de a evada. Vor reuși să învingă crabul şi să scape, reîntorcându-se fiecare la casele lor.
Bețișoara pe tărâmul fericirii este acel gen de carte care acaparează destul de ușor auditoriul deoarece înfruntarea dintre bine și rău are ecou în conștiința curată încă a copiilor, care se vor situa întotdeauna, în mod firesc, de partea binelui. Este o carte a cărei acțiune i-a ținut pe copii cu sufletul la gură și pe care au trăit-o intens. La asta au contribuit și ilustrațiile foarte reușite, care transmit de multe ori atmosfera tensionată din poveste.
Cartea mea preferată din acest calup, Curând vei dormi și tu – cântec de noapte bună, este scrisă de autoarea suedeză Haddy Njie și ilustrată superb de Lisa Aisato. Este tradusă din limba norvegiană de Carmen Langseth și este potrivită începând cu vârsta de trei ani.
O carte vibrantă, plină de viață, de energie bună, o carte care încântă ochiul, o metaforă cap-coadă, atât ca ilustrație, cât și ca text.
Pe baza cărții li se poate prezenta copiilor succesiunea anotimpurilor, într-un mod diferit față de maniera clasică. Același cadru este surprins de-a lungul tuturor celor patru anotimpuri, astfel încât se pot observa lejer principalele diferențe dintre acestea.
De asemenea, așa cum îi spune și titlul, este un cântec de noapte bună, datorită refrenului care se repetă la finalul fiecărui anotimp:
După primăvară-i vară
Altfel nu se poate, nu
Primăvara, vara doarme
Curând vei dormi și tu.
La sfârșitul cărți se află și partitura cântecului, pe care îl puteți asculta în limba norvegiană, aici.
Ilustrațiile sunt superbe, vii, inedite.
Minunată imaginea toamnei care doarme ascunsă într-un măr…
…și a verii dormind într-un boboc de floare.
Primăvara grăsună topind zâmbitoare zăpada de pe acoperișurile caselor…
… aceasta m-a speriat un pic la prima verde.
Curând vei dormi și tu este un poem în imagini, o încântare pentru privire, care poate transpune privitorul într-o lume a dulcei visări (ceea ce ne și dorim 🙂 )
Umbrela roșie este o poveste simpatică despre prietenie, pe care cei mici mi-au cerut de nenumărate ori să le-o citesc, câteodată chiar de mai multe ori la rând. Cartea este scrisă de Bai Bing și ilustrată de Li Hongzhuan, amândoi de origine chineză. Traducerea a fost realizată de Carmen Scarlet.
Cartea mi-a părut deosebită prin simplitatea ilustrației realizate în creion, în doar două culori, roșu și negru.
Frățiorul și surioara Panda petrec mult timp împreună cu umbreluța lor roșie din hârtie, la care țin foarte mult pentru că este alături de ei mereu, ferindu-i de ploaie, de vânt sau de soare. Și umbreluța se simte minunat lângă aceștia, fiind la rândul ei răsplătită de zâmbetele și conversațiile celor doi ursuleți. Într-o zi, un vânt puternic o suflă într-un copac și din nefericire se strică, întristându-i pe cei doi frățiori. Nici măcar umbrela nouă cumpărată de mama lor nu îi poate face să le treacă supărarea. Dar și umbrela roșie suferă după cei doi prieteni, fără de care rămâne doar un băț părăsit și fără rost.
Într-o zi, pe când stătea înfiptă în pământ, încep să-i crească rădăcini, iar mai apoi crengi, frunze și, în loc de flori, mici umbreluțe roșii. Florile-umbrelă se desprind apoi de pe ramuri și încep să plutească spre pământ, aducând bucurie multor animăluțe. Întâlnind un măgăruș ce purta o astfel de floare, frățiorii panda descoperă și ei copacul deosebit și în scurt timp o recunosc pe vechea lor prietenă. Pe lângă maniera simplă ilustrativă, mi-au atras atenția și motivele tradiționale chinezești de pe umbrela nouă și de pe șorțuleț.
Cartea se adresează copiilor cu vârsta de peste trei ani.
Prietenul meu, norul de Sabine Bohlmann, ilustrată de Susanne Straßer, este o poveste despre prietenia inedită dintre o fetiță și un nor. Cei doi se cunosc într-un mod original, atunci când norul… îi cade fetei în cap. De altfel, întreaga carte este plină de situații comice care i-au făcut pe cei mici să o îndrăgească de la prima lectură.
Norul are parte de toată atenția și dragostea fetiței, care îl îngrijește întocmai ca pe un animăluț de companie. Și…surpriză! Norișorul crește, crește, până când ajunge nor în toată firea. Deși este îndrăgit de toți cei din familie, la un moment dat casa devine neîncăpătoare așa că aceștia iau hotărârea să îl elibereze. Ca la despărțirea de orice prieten, se lasă cu lacrimi, însă pare că norul nu are de gând să se îndepărteze atât de lesne de familia sa adoptivă. Așa că oriunde aceștia se duc, este umbra lor, la propriu. Fetița se hotărăște să poarte o discuție serioasă cu acesta și aici apare, după părerea mea, cea mai frumoasă replică din carte:
-Uite ce e, eu chiar te iubesc, iar noi doi vom fi mereu prieteni. Dar ar fi frumos dacă ți-ai găsi prieteni printre ceilalți nori.
Și aceasta este o carte despre prietenie, dar spre deosebire de Umbrela roșie, aici e vorba despre acele prietenii care la un moment dat se desfășoară „la distanță”, dăinuind dincolo de timp și spațiu.
E de apreciat la această carte și prezența unor informații științifice, adaptate copiilor, despre circuitul apei în natură și despre modul în care se formează norii.
Curățenie pentru începători – o carte despre ordine și haos de Kristina Dumas, cu ilustrații de Ina Worms, traducere din limba germană de Marilena Iovu.
În camera copiilor domnește mereu haosul! În cușca porcușorului de Guineea trebuie făcut curat mereu, pe birou sunt pahare lipicioase de la suc, cotoare de mere, flori uscate, pungi goale de chipsuri, iar sertarele sunt prea pline ca să le mai poți deschide. – Trebuie să facem curățenie? De ce? protestează Tudor și Maria.
Dacă vă este familiară scena înseamnă că această carte vă poate oferi câteva soluții prin care să vă convingeți copiii să facă ordine și s-o mențină. Dacă nu, atunci trebuie neapărat să scrieți voi înșivă o carte prin care să le arătați și altora cum reușiți.
Dacă a fost nevoie de o carte care să abordeze tema haosului și dezordinii din casă, înseamnă că e o problemă cu care se confruntă multe familii și e într-o anumită măsură reconfortant să afli asta. 🙂
Se pare că în toate aceste familii porcușorul „Trândăvel” face legea. Trândăvel îi îndeamnă pe copii să facă dezordine, simțindu-se în largul lui doar atunci când e haos în jur.
Micii dezordonați vor face scurte incursiuni în mediul de viață al unor ființe foarte ordonate, cum ar fi pițigoii, graurii, mierlele sau albinele. Vor vizita celții și nomazii la ei acasă și vor descoperi că și pentru aceștia era foarte important să fie organizați. Se pare că și pompierii trebuie să se organizeze bine pentru a fi eficienți, iar la operă, unde recuzita este extrem de variată și de bogată, disciplina este esențială pentru bunul mers al lucrurilor. Și, surpriză! (și cu asta sigur i-am convins! 😉 ) : Mary Poppins, fata moșului cea bună, cei șapte pitici și cu siguranță toate celelalte personaje bune din povești, sunt, ați ghicit! , cu toate, foarte ordonate!
-Oameni buni, ce s-a ales de lumea asta? exclamă Trândăvel la finalul cărții, semn că toate lecțiile au dat roade asupra copiilor… din carte… Pentru restul, așteptăm feedbackul dumneavoastră! 🙂
Mulțumim editurii Univers pentru aceste titluri frumoase și îi urăm succes pe mai departe!
Eu am deja 3 dintre cartile prezentate de tine, asa ca sper sa fie util și feedbackul meu. Fetita mea are 5 ani implinititi si s-a indragostit de cartea cu norisorul. O amuza nevoie mare, vrea si ea nor in casa, ma tot pune sa i-o citesc. Asa ca pentru noi, in mod clar, norisorul e in top. Dupa norisor urmeaza Trândăvel, deci cartea cu curățenia. Se regăsește în ea, pentru că evident nu se omoară după făcut curat. În schimb cartea cu Bețișoara a fost un eșec total în cazul nostru. Pun asta pe seama faptului că fetița mea e încă micuță, eu aș spune că se poate citi cartea mai după 7 ani încolo pentru a fi cu adevărat apreciată. Firul poveștii e destul de întrerupt și mai greu de urmărit, iar ilustrațiile mi s-au părut destul de întunecate pentru o carte de copii.
Mi-a atras atenția „Curând vei dormi și tu” din prezentarea ta, nu știam de ea. Pare într-adevăr foarte vie, cu ilustrații superbe, așa că în mod clar ea va fi următoarea în colecția noastră.
Mulțumesc pentru recomandări!
ApreciazăApreciază
Cu drag și îți mulțumim pentru feedback! Într-adevăr, se pare că gusturile copiilor sunt diferite. 🙂 Alor mei (celor mari) cred că le-a plăcut Bețișoara pentru că deja erau familiarizați cu structura acestuia de la multele basme pe care le-am citit de-a lungul timpului. Cărțile prezentate sunt, oricum, foarte diferite între ele, iar preferințele cred că pot varia și ele în timp.
„Curând vei dormi și tu” e o splendoare de carte, e pur și simplu cuceritoare.
Spor la lectură! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană