Muzeul la îndemâna copiilor

      Ne face plăcere să anunțăm finalizarea unui proiect foarte frumos realizat de Asociația „Da’DeCe” în colaborare cu două muzee, din București și  din Tulcea, și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul se numește ”Muzeul la îndemână” , iar mai jos puteți afla mai multe informații.

              Asociația Da’DeCe propune un proiect în care muzeele devin prietenoase cu cei mici, unde copiii își găsesc locul și fac activități plăcute, care îi entuziasmează și îi pasionează, oferindu-le bucuria de a ocupa un spațiu istoric cu poveștile lor contemporane, copilărești și imaginative. Un proiect în care să mergi la muzeu e cool și are sens!

           Asociația, în parteneriat cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București și de asemenea cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea, fac muzeele  accesibile copiilor în cadrul proiectului Muzeul la îndemână, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Pe parcursul anului 2018, echipa implicată a proiectat și realizat în cadrul muzeelor, instalații/stații interactive/jocuri, care oferă copiilor ocazia să interacționeze în mod direct și participativ totodată, cu patrimoniul  celor trei muzee, pornind de la tema Centenarului, pe care îl serbăm anul acesta.

Astfel, echipa de specialiști a selectat obiecte originale din expozițiile muzeelor, care ilustrează evenimente, simboluri și semnificații ale evenimentelor istorice de acum 100 de ani. În urma unui proces de documentare, cercetare și interpretare a patrimoniului, specialiștii au conceput și realizat câte o instalație interactivă pe care copiii o pot explora pentru a afla informații noi, a descoperi sensurile obiectului original la care face referire și, în cele din urmă, a da sens unor obiecte expuse pentru adulți, dar care devin pretext de învățare și joc pentru copii. Instalațiile au fost realizate fizic de Nod Makerspace, iar puzzleurile cu hărți, de Benett Publicis.

Fiecare expunere are specific propriu, astfel încât, în Muzeul Hărților, de exemplu, se propune un joc pentru copii de 6-14 ani, care pornește de la formarea unor puzzle-uri cu hărți vechi, care ilustrează evoluția reprezentării cartografice a provinciilor românești. Jocul propune un sistem de tipul indiciu-cheie, în care un zar cu ani semnificativi îndreaptă atenția către o anumită hartă expusă în muzeu. Scopul jocului este familiarizarea cu harta, acest tip de imagine-obiect,  și trezirea curiozității copiilor pentru aceasta, prin oferirea de informații și chei de descifrare.

             Casa Avramide, din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea (ICEM),  constituie punctul de plecare pentru o instalație interactivă în formă de căsuță, pentru copii de 0-5 ani, plasată în holul casei istorice, care a aparținut unui prosper întreprinzător tulcean din secolul al XIX-lea. Căsuța reia elemente reale ale Casei Avramide, atât în ceea ce privește fațada sau alte elemente de arhitectură, cât și elemente de mobilier și chiar personaje istorice în miniatură, sub formă de păpuși. Copiii pot intra în căsuță și pot explora istoria casei și familiei care a locuit aici, folosind zaruri cu ajutorul cărora pot crea povești.

                 În Muzeul de Artă din cadrul ICEM Tulcea, se propune un joc de cărți pentru copiii de 6-14 ani în care, pornind de la picturi care reprezintă diferite etnii care trăiesc în Dobrogea, se formează echipe de personaje care aparțin aceleiași etnii. Jocul poate fi jucat în muzeu, iar sursa de inspirație se află chiar pe pereții acestuia.

Persoane de contact:

Muzeele din Tulcea: Alice Fănarualicefanaru@gmail.com

Muzeul Hărților: Despina Hașegan – comunicare@muzeulhartilor.ro

Echipa proiectului:

Alexandra Zbuchea, Iulia Iordan, Ozana Nițulescu, Raluca Bem Neamu, Silviu Anghel, Alice Fănaru, Despina Hașegan, Gheorghe Iosif.

***

Asociația Da’DeCe reinventează și adaptează conceptul de Muzeu al Copilului, prin expoziții tematice itinerate în zone și comunități diverse. Muzeul Da’DeCe este locul unde patrimoniul și artele contemporane dau naștere la noi idei, întrebări și emoții. Este locul în care copiii sunt implicați ca persoane creative și curioase, adoptă atitudini și valori noi și responsabile față de patrimoniu și explorează forme inedite ale artelor contemporane, ca parte dintr-o comunitate conștientă de sine și de valorile acesteia.

 Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi s-a deschis pentru public în București, în anul 2003 și este găzduit într-o clădire construită în anii 1920, într-un stil care combină elementele arhitecturale de inspirație gotică, cu cele de inspirație mediteraneană. Patrimoniul muzeului este constituit din peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX și reprezintă atât hărți ale regiunilor locuite de români și de strămoșii lor, cât și ale continentelor, hărți astronomice și planuri de oraș. Din patrimoniul muzeului mai fac parte lucrări de grafică cu subiecte diverse: peisaje, portrete, vedute.

 Casa AvramideCasa Colecțiilor este parte componentă a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean, din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea. Clădirea a fost construită la finele secolului al XIX-lea de Alexandru Avramide, un prosper întreprinzător local, proprietar de mori, ateliere, spații comerciale, al unei fabrici de cherestea, precum și al unor întinse suprafețe agricole. Clădirea oferă în prezent, într-o viziune expozițională modernă, elemente legate de istoria modernă a orașului Tulcea și povestea familiei Avramide.

Muzeul de Artă (Conacul Pașei) din Tulcea este parte componentă a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea. Clădirea-monument istoric este construită în perioada 1862-1865 și adăpostește un patrimoniu cultural de excepție (colecții de pictură, sculptură, icoane, artă orientală, grafică și artă decorativă).

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.