„În gura marelui Urs” – prima carte despre comunism dedicată copiilor

          De-a lungul vieţii,  avem de dus multe, de unele fiind răspunzători chiar noi, altele fiind moştenite din familie. Mai există însă o moştenire, de multe ori ignorată sau tratată superficial, totuşi adânc înrădăcinată în tot ceea ce facem şi suntem: istoria ţării noastre. De aceea, pentru a ne cunoaşte şi a ne înţelege mai bine pe noi înşine, e nevoie să ştim ce s-a întâmplat în trecutul nostru comun, recent sau îndepărtat. Cartea pe care am ales să v-o recomandăm astăzi este tocmai genul de lectură care vine în întâmpinarea acestei nevoi fundamentale, tema abordată fiind cea a represiunii regimului comunist la noi în ţară.

              Povestea lui Ion, personajul principal al cărţii, are la bază o întâmplare reală fiind inspirată din povestea adevărată a lui Ion Ladea, cel mai tânăr deţinut politic, în vârstă de numai 13 ani la data arestării sale. Ion nu a fost însă un caz singular, comuniştii „dedicând o închisoare chiar şi celor mai inocenţi dintre semeni, în localitatea prahoveană Târgşor, pe unde au trecut într-un interval relativ scurt (1948-1951), 700 – 800 de copii cu vârste cuprinse între 13 şi 20 de ani. La Târgşor, micii condamnaţi – „vinovaţii fără vină” – au fost nevoiţi să înfrunte foamea extremă, frigul, umilinţa şi batjocura, refuzul ajutorului medical, violenţa gardienilor, izolarea de cei dragi – experienţe greu de închipuit. Şi totul sub oblăduirea regimul comunist, care avea ca scop primordial reeducarea lor. Pot părea departe de noi toate, însă aceste realităţi dure până la limita incredibilului, fac parte dintr-o istorie  mult prea puţin cunoscută, deşi recentă. De aceea cartea În gura marelui Urs, scrisă şi ilustrată de tânăra ieşeancă Ana-Maria Lemnaru şi publicată în anul 2018 la editura Manuscris, poate fi considerată una eveniment, deoarece este prima de acest gen adresată celor mai mici dintre cititori.

             Sper să mai apară şi alte cărţi pe această temă, dedicate copiilor, deoarece e necesar şi benefic pentru formarea lor să afle ce a însemnat comunismul şi ce greutăţi a provocat multor români, poate chiar bunicii şi străbunicii lor aflându-se printre victime. Sursele de inspiraţie sunt numeroase, existând foarte multe mărturii ale celor care au trecut prin experienţa detenţiei, iar subiectul unul foarte ofertant, atât pentru autorii cu experienţă, cât şi pentru cei aflaţi la început de drum.

11050011

Dar haideţi să aflăm  cum a fost percepută cartea chiar de la Ioana,  în vârstă de 10 ani, aşadar apropiată de cea a lui Ion, personajul principal al cărţii noastre:

      Această carte a ajuns la mine prin doamna profesor ce predă la clasa de Teatru, cursuri pe care le urmez și eu cu mare interes. Doamna mi-a dat cartea pentru a o citi, deoarece mă pregăteam să recit o poezie în cadrul unui concurs, iar această poezie fusese scrisă într-o închisoare comunistă. Eu trebuia să înțeleg ce au trăit acei oameni și, mai ales, suferința prin care au trecut în anii de temniță.

         Acum să trecem la recenzia acestei cărți.

           Mie mi-a plăcut mult cartea, deoarece arată suferința prin care au trecut acei copii, însă totul este descris într-un mod ușor de înțeles. Acțiunea este foarte interesantă și te face curios să afli ce se întâmplă în următoarea pagină; dacă Ion   (personajul principal al poveștii) va scăpa cu bine din acea închisoare până la sfârșitul cărții; dacă va avea un final fericit și tot felul de astfel de întrebări. La un moment dat eram cam pe la pagina șaizeci, mai citeam zece minute și eram deja la pagina optzeci, mai citeam cinci minute și eram la pagina nouăzeci și tot așa, am reușit să citesc această carte într-o singură zi.

Povestea oferă exemple frumoase de prietenie, de credință și de susținere, chiar muncă în echipă, totul pe înțelesul copiilor.

             Trebuie să recunosc faptul că, la început, nu eram lămurită cine era „Marele Urs”, dar, pe parcurs, am înțeles că era vorba despre gărzile și oamenii ce erau implicați în comunism. Din nou se poate observa talentul autoarei de a găsi un mod interesant să prezinte personajele negative.

                Am remarcat și ilustrațiile. Sunt bine conturate, în special coperta. Par a fi desenate de un copil (în sensul bun). Am observat că niciun punct nu a fost făcut în plus; totul avea locul lui acolo.

                  M-a uimit faptul că lumea era perfectă, până când a apărut „Marele Urs”. Crăciunul petrecut în închisoare mi s-a părut cel mai frumos moment. Chiar dacă nu aveau părinții aproape, copiii au știut să se bucure împreună. M-am emoționat, fiind primul moment în care mi-am dat seama cât de bine trăim acum.

                  Personajul meu preferat rămâne mieluțul. Este un animal deloc periculos și blând, în carte fiind un exemplu foarte bun de prietenie. Și-ar fi dat viața pentru Ion, lucru ce m-a impresionat foarte mult.

                   Este clar că această carte se află printre preferatele mele și, probabil, va rămâne mult timp întipărită în mintea și sufletul meu experiența trăită de Ion. 

Această prezentare necesită JavaScript.

 Titlu: În gura marelui Urs – povestea elevilor închişi la Târgşor; autor şi ilustrator: Ana-Maria Lemnaru (Calistru); editura Manuscris; anul şi locul apariţiei: 2018, Piteşti; vârsta recomandată: 5+.

IMG-20191214-WA0001

Ioana Savu este elevă în clasa a IV-a la şcoala gimnazială Mircea cel Bătrân din Curtea de Argeş. Este pasionată de lectură, teatru şi muzică şi simte că Lumea descoperită în orice carte citită o face să-şi îmbunătăţească stilul de viaţă,  îi oferă libertatea de a se exprima şi de a-şi găsi repere sigure.

Mulţumim, Ioana, şi te mai aşteptăm pe la noi!

 

 

Cartea poate fi comandată aici sau aici.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.