O recomandare: Muzeul Hărților, București

         Mămici, tătici, bunici și copii dornici de aventură, voi știați că în București există Muzeul Hărților? Este situat central, aproape de piața Victoriei, în zona străzilor cu nume – cum altfel? – de capitale, pe strada Londra, colț cu Varșovia… chiar dacă geografic cele două orașe nu sunt apropiate, de dragul Muzeului Hărților ni s-a părut simpatică alăturarea.

          Se numește, de fapt, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi însă veți vedea mai multe hărți, decât cărți: cea mai veche hartă este din anul 1525, reprezintă Dacia, iar cele mai noi sunt din secolul XX; se pune accent pe reprezentările regiunilor românești însă există și multe hărți cu Europa și cu alte continente. Mai interesant, există chiar și hărți ale lunii, iar tavanul, în unele încăperi, este pictat cu stele și animale fantastice, sub forma semnelor zodiacale. Pe lângă hărți am văzut și lucrări de grafică cu Bucureștiul, cu straie populare și imagini din România, imagini cu alte orașe europene și  chiar și două globuri pământești, pe care însă nu le-am putut atinge.

 

Ce ne-a plăcut:

  • ne-am putut verifica cunoștințele geografice, istorice și de cultură generală și am inventat tot felul de jocuri legate de hartă, posibilitățilefiind nelimitate. Noi ne-am rezumat la a căuta pe diversele hărți drumul spre anumite puncte: casă, bunici etc și de a căuta să vedem cum erau reprezentate anumite regiuni de-a lungul timpului;
  • casa: este o casă construită între cele două războaie mondiale, într-un stil care amintește de palatele venețiene. Poate fi foarte ușor confundat cu o casă din povești iar atmosfera este primitoare și caldă.
  • globul din prima sală!
  • fiecare a avut câte ceva de făcut: adulții – cu ajutorul lupelor – căutau diverse locuri pe hartă și comparau, copiii silabiseau numele unor exploratori ale căror busturi sunt prezente în expunere, se minunau de semnele zodiacale de pe tavan, căutau parcurile de pe hărțile cu Bucureștiul etc.
  • că sunt multe lucruri gândite și create special pentru copii. De exemplu, pentru copii dar și pentru adulți, există niște puzzle-uri din lemn care pot fi făcute în cadrul muzeului – în sfârșit ceva ce poate fi atins! Pentru copii și familii,  am descoperit, într-una din camere, o instalație educativă interactivă cu care copiii de 6-14 ani pot descoperi șase din hărțile expuse în muzeu și pot juca un joc cu misiuni, pornind de la hărți. Și tot pentru copii de peste 7 ani, fie că vin cu părinții sau cu școala, la parterul muzeului sunt niște trasee educative numite ”Pirați pe marea timpului” pe care copiii le pot lua gratuit și completa pe parcursul vizitei; este o vânătoare de indicii care face vizita interesantă pentru cei mici.
  •  există texte explicative cu informații generale despre hărți și cartografi celebri;
  •  cei care ne-au întâmpinat au fost foarte drăguți și ospitalieri;
  • la parterul muzeului există un mic magazin dotat destul de bine cu puzzle-uri, magneți, semne de carte, plase, frumoase reproduceri de hărți etc.

Ce ne-ar fi plăcut:

  • să fie mai puține hărți și obiecte  pe metru pătrat, pe principiul ”mai puțin e mai mult”; dacă sunt mai puține lucrări avem timp și răbdare să le studiem în tihnă pe toate.

Vizitarea muzeului a fost o surpriză foarte plăcută, așadar îl recomandăm călduros! Poate fi, la final de vacanță, un minunat mod de a găsi alte viitoare destinații!

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.