Zoom Viena – Muzeul pentru copii

La Viena se află unul dintre cele mai apropiate muzee pentru copii, chiar în zona dedicată muzeelor – MuseumsQuartier. Se numește Zoom și oferă copiilor și familiilor experiențe de învățare diverse, stimulând dorința de descoperire și creativitatea, prin joacă.

Muzeul Zoom are o expoziție temporară care durează în medie șase luni și căreia îi este alocat cel mai mare spațiu din muzeu, o zonă de atelier, o alta pentru micii cinefili și o ultimă zonă de expoziție permanentă, cărora se adaugă și zona care poate fi închiriată pentru petreceri de copii. Toate acestea sunt adresate anumitor vârste iar accesul în ele se face pe baza unei programări: expoziția temporară este destinată copiilor de 6-12 ani, atelierul este pentru 3-12 ani, atelierul de film este pentru copiii mai mari, de 8-14 ani, iar expoziția permanentă cu tema oceanului, copiilor de la 0 la 6 ani; siteul muzeului deține toate informațiile necesare în acest sens.

De obicei, se bucură de succes expozițiile temporare iar noi ne-am făcut un obicei din a le vizita. Până la sfârșitul lunii februarie 2020 este deschisă ”Din cap până în picioare” (Von Kopf bis Fuss/ From Head to Toe), o expoziție instalație ce prezintă copiilor corpul nostru. Cum totul se face prin joacă, pe parcursul vizitării suntem transformați în mâncare, intrând cu toții prin gură și ieșind, după ce trecem prin stomac și intestine, prin fund…, avem ocazia să vedem cum funcționează urechea, inima și plămânii (prin intermediul a două instalații interactive în care copiii pot atinge, trage, împinge, auzi, vorbi etc.), unde sunt așezate în corp organele interne și care este rolul lor, care este scopul sportului, al alimentației sănătoase, al somnului. În final (de fapt la început, în ordinea vizitării) copiii pot asista la singurul atelier supravegheat și condus de adulți: întrând într-o încăpere printr-o ușă în formă de nas, copiii au ocazia să facă…secreții nazale (mucișori, în limbaj colocvial) și să învețe în joacă despre ei… 🙂

Pentru expoziția temporară este nevoie de aproximativ o oră și jumătate, părinții pot să aleagă dacă să rămână sau nu cu copiii iar la început un ghid le va explica ce și cum funcționează. Mai mult, atât în expoziție cât și pe site este disponibil un manual bilingv al expoziției, care prezintă planul acesteia și instalațiile dar și informațiile pe care copiii le pot afla în momentul în care se joacă. Este un manual foarte util care face ca jocul de-a cunoașterea corpului uman să înceapă sau să fie continuat acasă, înainte sau după vizitarea expoziției și este util întregii familii, prezentând accesibil dar în același timp corect și profesionist corpul uman (o introducere, desigur).

Similar se întâmplă cu celelalte expoziții și (bănuim) cu atelierul de film pentru pre-adolescenți (nu le-am vizitat), învățarea se face prin joc, prezența părinților nu este obligatorie dar este recomandată pentru unele grupe de vârstă. Chicotelile și satisfacția de pe chipurile copiilor care învață parcurgând aceste spații este cel mai bun indicator al succesului și al calității expozițiilor.

Zoom Museum pentru copii este mereu o plăcere și o oprire obligatorie atunci când vizităm Viena. Vă invităm și pe voi să încercați această experiență și să ne povestiți despre ea. De asemenea, dacă ați vizitat alte muzee pentru copii, așteptăm cu drag părerile voastre.

Organizatorice:

  • este nevoie de programare, pentru toate spațiile; în weekend este cel mai aglomerat deci trebuie programare din timp. Să nu întârziați!
  • la intrare un ghid vă va explica ce trebuie să faceți în fiecare zonă. Dacă nu sunteți vorbitori de germană, specificați în momentul programării că doriți un ghid de limba engleză (singurele limbi disponibile)
  • părinții plătesc, copiii au gratuitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.