”Unde trăiesc animalele” – Editura Lizuka-Educativ

Este finalul unui an deosebit, unul care ne-a testat răbdarea și vigilența poate, douăsprezece luni provocatoare din multe puncte de vedere, dar care, apropiindu-se de final, îmbracă aceeași haină minunată de magie care se manifestă în fiecare decembrie. Mă uit pe geam și văd albul desăvârșit al zăpezii. Ce timp mai bun decât cel de azi avem pentru lectură și joacă? Și pentru că zilele acestea copiii ne stau în case mai mult decât odinioară și pentru că este și o perioadă în care căutăm cadouri pentru cei dragi, venim astăzi în întâmpinarea voastră cu prezentarea unei colecții minunate despre animale, de la Editura Lizuka-Educativ.

Colecția ”Unde trăiesc animalele”, colorată într-un mod plăcut și realist de către ilustratorul Albert Asensio, a apărut în anul 2019, cuprinzând un total de patru cărți pentru copii, cu câte 16 pagini cartonate fiecare. Cele patru titluri reprezintă patru medii de viață naturale, distincte, unde viețuiesc animalele sălbatice. Colecția este recomandată copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani, paginile putând fi răsfoite ușor și fiind rezistente la lecturi repetate. Cărțile au un format pătrățos (175 mm x 175 mm), fiind ușor de ținut în mână și de manevrat.

Ceea ce mi-a atras atenția în mod deosebit la această colecție este ineditul succesiunii celor patru cărți, adică faptul că fiecare se finalizează cu o replică interogativă ce face trecerea în mod natural spre următorul titlu din serie. Asta până la ultima carte, care se termină prezentând un animal domestic, ce va ieși astfel din zona celor prezentate anterior.

Practic, scopul este acela de a îi ajuta pe copii să își îmbogățească vocabularul, în sfera categoriei animalelor sălbatice, aceștia fiind provocați să învețe cât mai multe dintre acestea, dar și să le asocieze corect mediilor lor de viață. Colecția se adresează atât părinților, care sunt cei mai implicați în educația copiilor lor, cât și educatorilor și diferiților specialiști (psihologi, logopezi) care lucrează cu preșcolari.

Colecția cuprinde următoarele 4 titluri:

 • Savana
 • Marea
 • Pădurea
 • Jungla

Răsfoindu-le, ceea ce iese mai mult în evidență nu sunt atât puținele rânduri scrise succint, dar suficient și reprezentativ, ci frumoasele ilustrații care prezintă animalele în diferite momente drăgălașe, dar în același timp firești, ale existenței lor în mediul respectiv de viață.

Iată mai jos câteva exemple de teme pe care le puteți discuta împreună cu prichindeii, pornind de la informațiile din paginile colecției:

 • principalele medii de viață ale animalelor sălbatice, care sunt caracteristicile  acestora și care sunt diferențele între ele;
 • discuție despre vegetația existentă în fiecare mediu în parte;
 • exemple de animale care viețuiesc în fiecare dintre mediile care fac subiectul colecției;
 • animalele și puii lor – cum se numesc și ce caracteristici au (cum arată corpul lor, cu ce se hrănesc, etc.);
 • exersarea schemei corporale (de povestit despre care sunt părțile corpului fiecărui animal în parte, cu raportare și diferențiere față de propriul corp);
 • exersarea culorilor (de menționat ce culoare are blana unui animăluț sau altul, ce culoare au frunzele copacilor, ce culoare are apa mării, etc.);
 • exersarea numerației (de numărat câte picioare au animalele, câte tentacule are caracatița, câte brațe are steaua de mare, etc.);
 • exersarea pozițiilor spațiale (de menționat că unele stau lângă puii lor, altele stau în spate/în fața acestora, mai aproape/mai departe de ei, mai în stânga/mai în dreapta etc. – în funcție de organizarea de pe fiecare pagină);
 • discuție despre animalele pe care le putem întâlni în țara noastră, în pădure sau la grădina zoologică, dintre cele prezentate în paginile cărților.

Așadar, iată! O diversitate de lucruri interesante și utile pe care copiii le pot afla sau discuta împreună cu adulții din viața lor! Întreaga colecție o găsiți spre achiziție aici, zilele acestea beneficiind chiar de reduceri. Vă invităm să o descoperiți alături de copiii voștri sau să o faceți cadou unor copilași curioși!

Îi mulțumim domnului Anton Chiazna pentru că ne-a pus la dispoziție seria prezentată astăzi, ”Unde trăiesc animalele” și vă dorim vouă, celor care ne citiți, spor în activitățile educative desfășurate împreună cu prichindeii voștri și sărbători cu bucurie!

Lavinia Achim (Neacșu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.