Just a random recenzie

Rubrica ”Copiii recomandă” se întoarce! Găsiți mai jos recomandarea făcută de draga noastră Smari, o veche prietenă de-ale noastre, și o împătimită cititoare. Cartea recomandată este pentru cititori mai mari, pre-adolescenți, adolescenți și adulți și se numește ”Britt-Marie a fost aici”, de Fredrik Backman, apărută în anul 2021 la editura Art.

Fredrik Backman este un autor care trăiește în Stockholm (care e în Suedia, pentru cei care nu prea o au cu geografia ca și mine) și care scrie niște cărți pe care pur și simplu le ador (mai am de citit doar două sau trei cărți din toate cele scrise de el).

Îmi place cum scrie pentru că în majoritatea celorlalte cărți pe care le-am citit de alți autori este vorba ori despre o persoană foarte norocoasă care se naște sau primește o putere, descoperă ceva care îl/o umple de bani sau îi aduce faima, descoperă o altă lume ori este vorba despre cineva ”special”. Daaaar în cărțile lui Fredrik Backman este vorba despre niște oameni normali, care nu sunt nici măcar prea norocoși. Totuși, el reușește să transforme viețile unor oameni normali în niște povești de care nu te mai poți desprinde.

Dintre cărțile lui, preferata mea este Britt-Marie a fost aici pentru că este o carte care te și surprinde pe alocuri, te face și să râzi și să plângi, iar atunci când am citit această carte mi-am dat seama că poți să-ți iei viața de la capăt la orice vârstă.

În Britt-Marie a fost aici este vorba despre o tipă* care a trebuit să se mute (citiți și voi cartea că eu nu vă spun de ce) și să-și ia viața de la capăt, într-o localitate uitată de lume, cu o slujbă foarte prost plătită. Dar când ajunge la baza de agrement (că acolo s-a angajat), ceva se întâmplă cu mașina ei. În scurt timp își dă seama că din cauza crizei financiare toate locurile (supermarketul, poșta etc) s-au închis. În schimb, există o pizzerie care acum este de toate: supermarket, service auto, poștă etc. La magazinul-pizzerie este o murdărie de nedescris, iar mai departe… citiți singuri în carte.

…Dar, treacă de la mine, vă pot spune și câte ceva despre Britt-Marie: este o persoană foarte strictă când vine vorba despre curățenie și despre listele ei cu lucruri de făcut, iar de obicei când incearcă să facă vreun compliment, mai mult face exact opusul. Și încă o chestie pe care am uitat să o menționez, este că Britt-Marie a fost aici este volumul doi de la cartea Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, care la rândul ei este o carte minunată pe care sper să o citiți.

Și dacă nu vi s-a părut prea interesantă recenzia, să știți că eu sunt artistă, nu scriitoare. 🙂  

Spor la citit!    

       

*- materialul a fost redactat în întregime de Smaranda. Deși am încercat o negociere privind unele cuvinte, am decis să lăsăm textul așa cum și l-a dorit autoarea, fără intervenția unui adult.   

Te-ar mai putea interesa, din aceeași categorie, și:

Fredrik Backman – Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău

De aceeași autoare: recenzia cărții Roald Dahl – Marele Uriaș Prietenos

Despre autoarea recenziei: Smaranda a început să scrie recenzii la Roata Mare pe când avea 6 anișori, iar de atunci au trecut vreo 6- 7 ani! Este o mare iubitoare de povești de toate felurile și făuritoare de desene în toate culorile. Inventează propriile ei povești singură sau împreună cu familia ei și nu ezită să se cațere în orice copac i se pare potrivit pentru așa ceva. Aleargă cât e ziua de lungă cu surioara ei mai mică, Elisabeta, cântă la pian și ascultă din când în când muzică rock. Despre Fredrik Backman a spus: „Îmi vine să plâng la cât de bine scrie tipul ăsta!”

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.